Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Telekommunikation med Linux - del 2

Tag dine desktopmiljøer og data med, når du ikke er hjemme eller på kontoret.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I del 1 gik vi i gang med at skabe den ønskede fjernadgang til hjemmecomputeren, så vi kan bruge den, om vi sidder i Korsør eller på Kos, og det var ved at installere VNC Server. Nu skal vi så i gang med at konfigurere det på plads.

Få adgang til vnc

Det betyder ikke noget, hvilken metode du bruger til at starte en vnc-server på din maskine; om det er via Gnome GUI eller ved hjælp af TightVNC på kommandolinjen.

Enhver vnc-kompatibel viewer kan forbinde sig til enhver vnc-kompatibel session. Du skal blot kende ip-adressen på serveren på dit lokale netværk, sessionsnummeret for den desktop, du vil forbinde til, og kodeordet – hvis du har brugt et.

Du kan hente serverens ip-adresse ved enten at bruge kommandoen ifconfig eller ved at trykke [Ctrl], klikke på appletten ’Networking’ i værktøjsbjælken foroven til højre, og vælg ’Connection information’ i menuen.

KDE’s og Gnomes vnc-viewere er glimrende, og vi kan anbefale dem begge, hvis du går på din server fra en Linux-maskine. Hvis du vil bruge Windows, findes der også en gratis TightVNC-viewer, der kan klare det samme (www.tightvnc.com).

OS X-brugere kan få adgang til vnc-sessioner ved hjælp af Chicken of the VNC (www.sourceforge.net/projects/cotvnc), men den mangler nogle funktioner, for eksempel evnen til automatisk at skalere fjernskærmen.

Hvis du bruger Gnome, skal du vælge ’Remote Desktop Viewer’ i menuen Internet Applications. I det nye vindue klikker du ’Connect’. Skriv så serverens ip-adresse i feltet ’Host’, efterfulgt af :1, der angiver den første session på den maskine. Det er standardvalget, hvis du ikke skriver noget.

Klik på ’Connect’. Hvis din session bruger et kodeord, bliver du bedt om også at skrive det. Nu bør du kunne se grafikken på din fjerndesktop dukke op i vinduet, og du kan interagere på nøjagtig samme måde med din mus og dit tastatur. Brug forstørrelsesglas-ikonet til at skalere fjernskærmen ind i din lokale vinduesstørrelse, eller kør fuld skærm. Hvis du er på det samme lan, bør ydelsen være glimrende.

Højtydende deling med FreeNX

Problemet med vnc er, at så snart man forlader sit lokale netværk, falder hastigheden. Det skyldes, at det kræver en anselig mængde båndbredde at sende skærmopdateringer som billeder. Hvis du jævnlig skal arbejde med fjerndesktops, er det en god ide at finde en hurtigere mulighed.

Det bedste, vi har mødt, hedder NX. Det er en protokol, der er udviklet kommercielt af en virksomhed ved navn NoMachine. I stedet for at sende rå grafiske data forsøger NX at sende tegnekommandoerne, således at klienten hurtigere kan genskabe den samme desktop på en fjernmaskine og med langt mindre brug af båndbredde.

Protokollen til NX er blevet frigivet med en open source-licens, som FreeNX-projektet har brugt til at genskabe de samme funktioner gratis. De eneste ulemper er, at det er lidt mere indviklet at installere, og der er færre klienter, som kan få adgang til ens fjernsession.

Man kan installere FreeNX-pakkerne via et specielt ”ppa”-lager. Der er tale om halvofficielle pakkelagre fra Canonical, som tilbyder tredjepartspakker og opdateringer uden besværet med løbende stresstest. Men der er heller ikke nogen garanti.

Når du skal tilføje lageret fra kommandolinjen, skriver du blot sudo add-apt-repository ppa:freenx-team/testing. Som ordet »testing« antyder, er der tale om en pakke, der hyppigt bliver ændret, og FreeNX er i en konstant tilstand af udvikling.

Når du skal installere pakken, skriver du sudo apt-get update for at opdatere pakkelisten, hvorefter du skriver sudo apt-get install freenx for at downloade og installere.

Konfigurer FreeNX

FreeNX inddrager ssh-sikkerhed i sin konfiguration, således at man kan få adgang til fjerndesktops fra steder uden for ens lan. Det er en fordel, som det har, frem for vnc, der kræver yderligere justering for at kunne arbejde med ssh.

Hvis vi skal have det til at fungere i FreeNX, skal vi rode lidt med ssh-nøgledeling. Først skal vi køre serverens egen ssh-nøglegenerator, og det kan man gøre ved at skrive sudo /usr/lib/nx/nxkeygen.

Nu skal vi køre et setupscript, men det følger ikke med de eksisterende udgaver af pakkerne. Derfor skal man downloade og installere det manuelt fra denne side.

Efter at du har downloadet filen, skriver du tar xvf nxsetup.tar.gz for at fjerne den fra arkivet, og derefter skriver du sudo ./nxsetup --install for at køre den. Når du bliver spurgt, om du vil bruge et skræddersyet nøglepar, svarer du ’Yes’.

Nu skal du rekonfigurere den oprindelige pakke, så den bruger de nøgler, du lige har genereret. Det kan du gøre ved at skrive sudo dpkg-reconfigure freenx-server og vælge ’Custom Keys’. I den menu, der kommer frem, lader du ’SSH’ være valgt. Setup-processen kører gennem et par trin til, hvorefter du får en fejlmeddelelse om start af FreeNX-serveren, men den kan du ignorere.

Få forbindelse til din FreeNX-server

Tiden er inde til at slutte dig til din FreeNX-server. I den forbindelse skal du bruge en NX-kompatibel klient. NoMachine leverer officielle klienter til OS X, Windows og Linux, og dem kan man finde på www.nomachine.com.

Linux-udgaven omfatter ”deb”-pakker, som man kan installere ved at dobbeltklikke på downloadet fra Ubuntu, men der findes også en open source-klient, der er baseret på Qt, og som hedder ’QtNX’. Den kan man installere via Synaptics pakkemanager og køre den fra Internet-menuen.

Begge klienter virker på samme måde. Fra klientapplikationen skal du oprette en ny session og vælge et desktopmiljø. Vælg Gnome, medmindre du ved, at du har KDE installeret. Skriv serverens ip-adresse. Hvis du videresender port 22 fra din internetforbindelse til din lan-maskine, kan du også få adgang til NX online ved hjælp af din offentlige adresse.

Du skal også vælge en skærmopløsning og en netværkshastighed. Den vigtigste del af det at oprette en ny session er at fortælle klienten, hvilken nøgle den skal bruge.

Du skal hente filen /var/lib/nxserver/home/.ssh/client.id_dsa.key fra serveren, og hvis du bruger en af de officielle klienter, skal du lade den indlæse filen til verifikation.

Hvis du bruger QtNX, skal du slå standard-nøglevalget fra. Klik på ’Set authentication key’, og kopier og indsæt indholdet af filen client.id_dsa.key i tekstboksen.

Efter at du har gemt sessionen, vælger du den som den, der skal forbindes til, skriver din standarddesktops brugernavn og kodeord, og efter få øjeblikke kan du se din desktop.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge …

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Stop sessioner

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]