Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Talon AD7200: Verdens hurtigste router?

En opgivet tophastighed på 7.200 Mbps gør TP-Link Talon AD7200 til verdens hurtigste router lige nu. Men det er ikke så nemt at få glæde af dens enorme kapacitet.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Routeren er en af de vitale it-enheder, som gennemgår den største udvikling. Der er to teknologiske udfordringer. Både i boliger og virksomheder er det vigtigt at have den bedst mulige trådløse dækning til bærbare enheder. Samtidig kan data-trafikken kun gå for langsomt, når stadig flere brugere vil kunne streame indhold med høj opløsning som f.eks. UHD/4K-film.

Hidtil har vi været begrænset til dual-band Wi-Fi-standarderne 802.11ac og den ældre 802.11n i routere i forskellige hastighedsklasser og til meget forskellige priser. Nu er en ny standard ved at blive rullet ud. Den hedder egentlig 802.11ad, men det ser ud til, at den vil blive markedsført med det mere sexede navn ”WiGig”, hvor ”Gig” er en forkortelse af giga, som igen betyder milliard.

Standard og standard. Som altid med Wi-Fi venter router-firmaerne ikke med at lancere produkter, til en ny standard er formelt vedtaget. I princippet kan det derfor ikke udelukkes, at 802.11ad skal ændres undervejs, men indtil nu er det gået meget godt med 802.11n og 802.11ac, så mon det ikke også lykkes denne gang?

Verdensnyhed

Som det første firma i verden kan TP-Link tilbyde en 802.11ad-router til private forbrugere, og prisen for TP-Link Talon AD7200 på noget under 3000 kroner kan ikke betegnes som afskrækkende.

En Wi-Fi-kapacitet på over 7 Gbps er et enormt tal, der kræver lidt forklaring. Som det er normalt i branchen, lægger man de teoretiske hastigheder på de enkelte bånd sammen, og ved at bruge 60 GHz-båndet, som alene kan rumme 4.600 Mbps, sammen med 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene, får man en suveræn praleværdi. 60 GHz-båndet, hvor den enkelte kanal har en båndbredde på 2,16 GHz, er perfekt til overførsel af store mængder data. Der er selvfølgelig også en bagside på enhver medalje, og den er her, at jo højere man går op i frekvens, desto kortere bliver signalernes rækkevidde. Hos mig kan 2,4 GHz række fra kontoret i kælderen til kvisten på første sal, og 5 GHz kan forsyne maksimalt to etager med en avanceret router. Ved 60 GHz opgives rækkevidden til 10 meter, og produkterne skal kunne ”se” hinanden. De ultrakorte 60 GHz-bølger kan således ikke passere gennem vægge og etageadskillelser.

Men hvis du vil streame indhold trådløst, eksempelvis fra en NAS-server til en kompatibel notebook i det samme rum som routeren, kan TP-Link AD7200 sprinte fra hvad som helst på markedet lige nu. TP-Link oplyser, at en spillefilm i HD-kvalitet kan downloades på 14 sekunder. Hvis dette skal ske fra nettet, kræves der ultrahurtigt bredbånd – endnu hurtigere end det 1 Gbps-abonnement, som YouSee med flere har lovet til 2017.

Baseret på AC2600

Designmæssigt har den nye TP-Link Talon AD7200 meget til fælles med Archer C3200, som vi har belønnet med et ”Alt om DATA anbefaler”, og den dyre Archer C5400. Kabinettet er kvadratisk med afskårne hjørner, og de otte fastmonterede, hængslede antenner, hvoraf en enkelt er dedikeret til 60 GHz, skal stritte lige op i luften. Med målene 230 x 230 x 43 mm er fodaftrykket forholdsvis beskedent, sammenlignet med andre super-routere. Det er godt, for denne router er ikke beregnet til at blive gemt af vejen.

Bortset fra 60 GHz-båndet og designet bygger AD7200 på den samme teknologi som Archer C2600 – endnu en ”AOD anbefaler”. Processoren i begge disse modeller er en 1,4 GHz dual core- cpu, der understøttes af 512 MB ram plus 32 MB flash-hukommelse. Der er to USB 3.0-porte på bagpanelet og de obligatoriske fire gigabit LAN-porte.

Som vi er vant til på bedre 802.11ac-routere er der MU-MIMO (multi-user multiple-input, multiple-output) til betjening af flere brugere med tre datastrømme. Beamforming forbedrer dækningen ved at lokalisere trådløse enheder i huset og fokusere på dem, selv når en smartphone følger med en bruger fra rum til rum. Det er også godt med en mulighed for gæstenetværk i både 2,5 og 5 GHz-båndet.

802.11ad-kompatible enheder

Listen over færdige produkter, udvidelseskort og andre Wi-Fi-enheder, som kan udnytte båndbredden på 60 GHz-båndet, er aktuelt yderst kort. Acer kan tilbyde en TravelMate P648 notebook i en luksusmodel med bl.a. i7-processor og 802.11ad-understøttelse, men denne version ser ikke ud til at være tilgængelig i Danmark. Det er det hele.

Det er usandsynligt, at TP-Link får lov til at være alene om at tilbyde en 801.11ad-router, men vi skal nok et stykke ind i 2017, før denne nye teknologi kommer til at rykke.

Testproblemer

Siden annonceringen af Talon AD7200 har jeg via TP-Links PR-bureau været i dialog med firmaet omkring den absolut mest spændende egenskab ved denne router, nemlig dens præstationer på 60 GHz-frekvensbåndet.

TP-Link er selv opmærksom på denne udfordring og har udarbejdet en lille 7-siders Test Guide til hjælp for nørdede anmeldere. Guiden beskriver to metoder til at teste routerens 802.11ad-præstationer. Den første metode er at bruge den nævnte Acer-notebook som klient. På nettet har jeg kunnet læse mig til, at i hvert fald én skribent i England har haft adgang til sådan en maskine.

Alternativt skal det være muligt at bruge to computere og to AD7200 i en opstilling, hvor routerne kommunikerer indbyrdes, og måle hastigheden. TP-Link har udarbejdet en forholdsvis udførlig beskrivelse af de nødvendige indstillinger af statiske ip-adresser og andre parametre, men det har ikke været nok til mig. Den første flaskehals var, at 60 GHz WDS Bridging skal aktiveres, men selvom der er et skærmskud i guiden, fandtes funktionen ikke i routerens systemparametre. WDS var og er tilgængelig til enten 2,4 GHz eller 5 GHz, men det kunne jeg jo ikke bruge til ret meget.

TP-Link i London bekræftede, at 60 GHz WDS var skrevet ud af firmwaren og sendte mig en jailbreak-fil. Jeg havde heller ikke været tilstrækkelig opmærksom på de forskellige MAC-adresser til de tre frekvensbånd, men efter en lille uges bøvl fik jeg hul igennem på 60 GHz – og sikke et hul!

Trådløs gigabit-forbindelse

Med det gratis TamoSoft Through-put Test-program startede jeg med at måle hastigheden mellem to af mine computere via et LAN-kabel mellem deres respektive gigabit-terminaler. Som ventet kom jeg op omkring 1,5 Gbps sammenlagt med lige høj upload- og download-hastighed.

Og hold nu på hat og briller. Under optimale betingelser kan TP-Link Talon AD7200 levere de samme præstationer – trådløst! Når jeg bruger min notebook i kontoret i et par meters afstand fra routeren, kommer jeg sjældent højere op end godt 300 Mbps, men de to AD7200-routere kan kyle data frem og tilbage mellem hinanden med gennemsnitshastigheder mellem 1,4 og 1,6 GHz i hele rummet på godt 4 x 4 m. Dette får mig til at spekulere på, om flaskehalsen nu er LAN-portene, men heldigvis er it-industrien på vej med 10 gigabit-switche. Hvem sagde skruen uden ende?

Endnu en begrænsende faktor kan være kablet mellem computeren og routeren. Det billige CAT5-kabel, som TP-Link m.fl. smider i kassen, er meget bøjeligt, men et stift CAT7-kabel kan levere en højere og mere stabil hastighed, når det er trykket godt ind og ikke ”spænder” i terminalen.

Bundlinjen i denne del af testen er altså, at 802.11ad kan erstatte en kablet gigabit-forbindelse i et rum. Når der altså kommer nogle notebooks og netværkskort med den nye teknologi.

Totaldækning uden extender

Eftersom WiGig ved 60 GHz ikke rækker gennem vægge og lofter, kan den nye teknologi ikke erstatte godt gammeldags Wi-Fi. Derfor har jeg selvfølgelig også prøvet, hvordan 5 GHz og især 2,4 GHz dækker de tre etager i mit lille hus.

Mest kritisk er første sal, og her kan signalstyrken komme op på næsten -70 dBm – uden brug af extender eller andre forstærkere. Dette niveau er tilstrækkeligt til at give en nogenlunde stabil download-hastighed omkring 60 Mbps i gennemsnit og altså Netflix i UHD/4K-kvalitet. Det er godkendt.

TP-Link Talon AD7200 er billig i drift

Talon AD7200 er nok den køligste super-router, vi har testet. Den bliver knap nok lunken på overpladen, og dens effektforbrug ligger mellem 6,5 og 7,0 W. Det vil sige, at den sluger omkring 60 kWh om året, som til en typisk pris på 2,25 kroner bringer den årlige udskrivning op omkring 140 kroner.