Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Retro-programmer: Tag på besøg i fortiden

Elskede du Windows XP, brugte timer på Zork og sværgede til WordPerfect som det bedste af alle tekstprogrammer? Så glæd dig: Nettet vrimler med software, hjemmesider og emuleringer, som gør det muligt at genopleve gyldne højdepunkter.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For 20 år siden, i 1990’erne, skulle vi deles om internetforbindelsen, og telefonen kunne ofte ikke bruges imens. Tilmed fik vi fornøjelsen af en fanfare af hyl og sus, indtil opkaldsmodemmet fik hul igennem til det store www. Er du også blandt nettets nostalgikere, som alligevel smiler skævt ved tanken, er der gode muligheder for at tage en tur ned ad mindernes digitale boulevard.

Retro programmer der vækker minder gennem lyd

Vil du genhøre den søde musik fra et modem, finder du den på www.dialupsound.com. Savner du også lyden af en klassisk matrix-printer, Windows 95 melodiske velkomst eller en GameBoy, finder du kræs til øregangen på http://savethesounds.info.

Manden bag sidstnævnte side, Brendan Chilcutt, har dedikeret sit Museum of Endangered Sounds til at indsamle og bevare de lyde, som ikke længere er i vores hverdag. Det er blandt andet drejeskiven på en bakelit-telefon, ringlen fra gamle kasseapparater og klikket fra et Olympus Trip 35-filmkamera.

Besøg det gamle Opasia

En af datidens største internetudbydere var Tele Danmark, som med portalen Opasia håbede at blive danskernes indgang til alt, hvad nettet kunne byde på. Desværre forstod de færreste visionen om en digital landsby fremvist i Quicktime-format. Projektet blev overhalet af Usenet-hjemmesider, som blev fodret af brugerne selv, og af søgeportaler som Lycos,

Jubii og Alta Vista, der var opdelt i emner og links. Opasia afgik ved døden i 2002, men på YouTube finder du den glade annoncering, komplet med et besøg i Opasia by. Søg blot på ”Opasia”. Portaler og brugersites som Fidonet og Usenet findes for øvrigt stadig. Du finder dem på www.fidonet.org og www.usenet.org.

[irp]

Hunden lever endnu på den gamle portal Fidonet.org. Der er ikke så meget liv derinde, som tidligere, men sitet er en god påmindelse om, hvad der var før Craigslist og Reddit.

Adgang til internettet betød også, at vi skulle tage stilling til valg af browser. En af de populære var Netscape Navigator. Den er ikke videre stabil, men de gamle farver og knapper er sjove at prøve af. Du finder Netscape på www.oldapps.com. Lad browser og styresystem køre en scanning under og efter download. Af sikkerhedsgrunde ville Chrome ikke hente installationsfilen, mens Edge gerne ville. Vi har på Datatid TechLife leget med browseren i en uge. Uden malware eller vira.

Netscape fungerer ikke optimalt, men browseren er nem at finde rundt i og ikke så proppet med plugins og forudinstallerede ting og sager såsom startsider. Her er vi på besøg i Datatid.dk's arkiv RETRO over gamle forsider. Netscape fungerer ikke optimalt, men browseren er nem at finde rundt i og ikke så proppet med plugins og forudinstallerede ting og sager såsom startsider. Her er vi på besøg i Datatid.dk's arkiv RETRO over gamle forsider.

Få Windows XP tilbage

I midten af 1990’erne fik vi også visuelle styre-systemer. Windows 95 gav os et skrivebord med menuer, ikoner og mapper. Microsoft ejer de gamle Windows-systemer, selvom de hverken sælges eller understøttes mere, så strengt taget krænker du firmaets ophavsret, hvis du henter dem. Alligevel findes der flere hjemmesider, som har et lager af gamle DOS-versioner og nyere Windows-udgaver liggende.

[irp]

Filerne ligger i .zip- og .iso-formater, som kan installeres gennem en såkaldt virtuel maskine. Det fungerer som et virtuelt drev på din pc, hvor du kan installere både programmer og styresystemer.

En af de mest kendte er Oracle VM VirtualBox fra www.virtualbox.org. Andre filer er i formatet .7z, som kræver programmet 7-Zip. Det henter du på www.7-zip.org/download.html.

Har du cd’er liggende med et ældre Windows-styresystem, kan du installere det via Oracles VM Virtual-Box. Under ”Opsætning” vælger du, hvilken type og hvilken version af Windows det drejer sig om. Programmet opretter en virtuel harddisk, hvorpå du også kan installere ældre programmer, som ikke kan køre på nyere Windows-versioner. Har du cd’er liggende med et ældre Windows-styresystem, kan du installere det via Oracles VM Virtual-Box. Under ”Opsætning” vælger du, hvilken type og hvilken version af Windows det drejer sig om. Programmet opretter en virtuel harddisk, hvorpå du også kan installere ældre programmer, som ikke kan køre på nyere Windows-versioner.

Det kræver en del gefühl at få det til at spille, så vil du bare gerne gense Windows 95, findes styresystemet i en browserversion på https://win95.ajf.me. Fra Microsoft kan du hente Virtuel PC og køre XP eller Vista på en Windows 7-maskine. Du finder den på www.microsoft.com/da-dk/download/details.aspx?id=3702.

Tag på eventyr i Zork

Når det handler om spil og programmer, er mulighederne store. Du kan hente og installere spil som Zork og Goldfinger, som er tekstbaserede spil, eller genoplive adrenalinsuset med gamle action-titler. www.web-adventures.org og www.abandonwaredos.com er rene guldgruber, men du skal bruge en emulator som DOSBox fra www.dosbox.com, som ”oversætter” spillet til et nyere styresystem.

Goldfinger
Indtast kommandoer til James Bond, og agenten dukker sig, skyder eller kysser damen. Goldfinger er et klassisk tekstbaseret spil, som du med lidt held kan køre på en Windows 10-pc.

Bliver det for langhåret, så hent D-Fend Reloaded fra http://dfendreloaded.sourceforge.net/Download.html. Programmet hjælper med at lokalisere de relevante filer og lægge exe.filen ind i DOSBox-emulatoren på samme måde som i et moderne Windows-vindue. Vi fik både Goldfinger og skydespillet Doom til at køre problemfrit, men i sidstnævnte skulle lydindstillingerne justeres lidt.

Spil de gamle spil
D-Fend Reloaded er måske mere overskueligt frem for et ældre, kommandostyret skærmbillede. Når du har hentet et spil på nettet, klikker du på ”Tilføj”. Vælger du ”.zip-fil”, fisker programmet selv i mappen ”Overførsler”, hvor alle ting hentet fra nettet ligger. D-Fend pakker programmet ud, finder .exe-filen og lægger den i listen. Klik på ikonet for programmet, og det åbnes i DOSBox.

Var du også med dengang, Napster styrede, da FTP-klienter blev et allemandsprogram, og Real Player var det bedste til dine MP3-filer, er der stadig en duft af fortiden på nettet. Napster er i dag en betalingstjeneste med et abonnement på 99 kroner om måneden, men appen til Android, iOS og Windows 10 Mobile har stadig det gamle kattelogo.

[irp]

Du får 30 dages gratis prøveperiode på http://dk.napster.com.
Leder du efter hjælpeprogrammer som CoffeeCup Free FTP til dine hjemmeside-filer, RealPlayer og WinAmp, så er programportalen Tucows stadig i live på www.tucows.com/downloads. Du finder flere skatte såsom MSN Messenger og Corels WordPerfect på www.oldversions.com.

Installer gamle  programmer  Hent DOSBox og installer programmet. Når du klikker på ikonet åbnes en konsol, hvori du skal ”mounte” det relevante drev og bibliotek. Vi vælger C og biblioteket ”dos”, en mappe vi har oprettet på forhånd. Heri ligger alt det, vi har hentet fra internettet og gerne vil have installeret på det virtuelle C-drev, som programmet opretter. Installer gamle programmer
Hent DOSBox og installer programmet. Når du klikker på ikonet åbnes en konsol, hvori du skal ”mounte” det relevante drev og bibliotek. Vi vælger C og biblioteket ”dos”, en mappe vi har oprettet på forhånd. Heri ligger alt det, vi har hentet fra internettet og gerne vil have installeret på det virtuelle C-drev, som programmet opretter.

Fra nettets barndom

Er du ikke på jagt efter programmer, styresystemer eller bestemte lyde, men vil alligevel gerne besøge fortiden, så findes der hjemmesider, som vækker minderne til live. Især om HTML-design. Dengang skulle en moderne hjemmeside have roterende GIF-filer, knapper med skygge og en mørk eller blinkende baggrund. Har du mod på det, så besøg The Internet Archives WayBack Machine på http://archive.org/web.

[irp]

Du indtaster URL-adressen på den side, du gerne vil gense. Der findes i øjeblikket 279 milliarder indekserede hjemmesider med en afbildning fra et givent tidspunkt. Du kan altså ikke bestemme præcis, fra hvilken dato siden skal vises.
Andre eksempler er pr-hjemmesiden for filmen Jurassic Park The Lost World fra 1997, opfølgeren til succesen Jurassic Park fra 1993. Sitet ligger stadig begravet i den digitale juratid på www.lost-world.com/ingen/index.html.

Masser af tekst, brede felter og små fotos, som ikke tog livet af et modem. Sådan så hjemmesiden for Jurassic Park: Lost World ud i 1997.

Et roligt, men lettere grynet eksempel på webdesign er CNN’s gennemgang af den berømte O.J. Simpson-sag, som kørte i 1995. Du finder gennemgangen på http://edition.cnn.com/US/OJ, som for øvrigt ikke er opdateret siden. I modsatte ende findes Warner Bros.’ pr-hjemmeside for den delvist animerede film Space Jam. Her er hele farveladen i brug. Nu er du advaret.