Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tag backup af dit onlineliv

Du aner ikke, hvor meget du har på nettet, før du mister det. Her kan du se, hvordan du kan tage backup af det hele.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Din forrygende raid-enhed dur ikke, hvis du ikke bruger den ordentligt til at tage backup af dine data. Selvom du fyrer op under din backupprocedure med regelmæssige mellemrum og tager en kopi af alt, lige fra bootloaderen til din musik, har du efterladt et gabende hul i din backuppolitik. Du ved måske endnu ikke, hvad du går glip af, men 150.000 mennesker, der midlertidigt mistede indholdet i deres Gmail-indbakker tidligere på året, ved nøjagtig, hvad vi taler om.

Der er noget ved web-applikationer fra de store navne, der får os til at stole på deres fjernservere, der er lige så fejlbehæftede som vores eget udstyr, og som befinder sig på den anden side af kloden. Uanset om det er Gmail, Flickr, Facebook, Twitter, dit website eller din blog, har vi alle data derude. Hvis du ikke ønsker at vågne op til en tom konto eller til bevidstheden om, at den tjeneste, du har stolet på, er blevet nedlagt, er tiden inde til at få orden i sagerne.

Backup Gmail

Gmail er den populæreste gratis webbaserede e-mail-service. Servicen tilbyder over 7GB lagerkapacitet, og folk brugte den som onlinelager til deres filer, længe før specialiseret cloud-lagerplads var til at betale. Den bedste måde at tage en lokal backup af dine e-mails består i at bruge en offline imap-klient som Mozilla Thunderbird.

Imap (internet message application protocol) er den mest populære protokol til at genfinde e-mails. De fleste udbredte e-mail-klienter understøtter imap-protokollen, men fordelen ved Thunderbird (bortset fra at den er gratis) er, at den leverer et konsekvent miljø på tværs af Linux, Windows og Max OS X. Du bør derfor kunne reproducere disse trin, uanset hvilket operativsystem du bruger.

Log ind i din Gmail-konto for at få adgang til imap. Klik på ikonet ’Options’, efterfulgt af ’Mails settings’. Gå så til knappen ’Forwarding and POP/IMAP’. Sørg for, at pop er slået fra, og at imap-adgang er slået til.

Gå til Thunderbirds website, hvor du kan hente og installere den seneste udgave til din platform.

Når du kører Thunderbird første gang, beder programmet dig om kontooplysninger. Giv det dit navn, dit Gmail-brugernavn (herunder ”@gmail.com”) og dit kodeord. Når du klikker på ’Continue’, henter Thunderbird indstillinger, der gør det muligt for dig at sende og modtage e-mail via Gmail. Accepter indstillingerne ved at klikke på knappen ’Create account’.

Hvis du i forvejen bruger Thunderbird til at håndtere en anden konto, kan du føje din Gmail til din opsætning. Kør klienten, gå til ’Tools | Account Settings’, og vælg ’Add mail account’ i rullelisten til venstre.

Når Thunderbird er indstillet, verificerer programmet din Gmail-konto og henter alle dine e-mails – modtagne såvel som afsendte. Afhængig af din kontos størrelse (gå ned til bunden af din Gmail-konto for at finde ud af, hvor stor den er) vil det tage nogen tid at hente alle dine e-mails. Fra et par timer til et par dage.

Du kan fyre op under Thunderbird med regelmæssige mellemrum og lade det hente dine nye beskeder. Hvis du vil sikre dig, at beskederne er tilgængelige, mens du er offline, skal du gå til ’File | Offline | Download/sync now’. Du kan bruge Thunderbird som din normale e-mail-klient og skifte mellem den og web-brugerfladen.

Når Thunderbird er indstillet, gendanner det alle dine labels på Gmail som mapper, og beskeder med flere labels bliver vist i begge mapper. Mapper, der er oprettet i Thunderbird, bliver oprettet som labels i onlineversionen af Gmail. I Thunderbird skal du enten bruge ’Move to’ eller ’Copy to’ for at bruge eller ændre labels til beskeder. Når du skriver og sender en besked fra Thunderbird, bliver den vist i mappen ’Sent mail’ i web-brugerfladen.

Gendan slettede e-mails

I de fleste situationer er Thunderbird en ideel backupstrategi til Gmail. Men seler og livrem er en god ide, og her kommer Gmail Backup ind i billedet.

Dette program kopierer dine e-mails, men i modsætning til Thunderbird kan det også gendanne dem tilbage til din Gmail-konto. Hvis du ved et uheld sletter en tråd i Gmail, eksisterer den kun i Thunderbird, indtil du synkroniserer den med din konto. Når Thunderbird synkroniserer, sletter det også kopien af tråden fra harddisken. Med Gmail Backup kan du gendanne beskeder fra en backupkopi.

Først skal du hente Gmail Backup. Selvom programmet ikke er blevet opdateret i nogen tid, virker det stadig godt. Der kræves ikke megen opsætning. Fyr op under det, og send det til din Gmail-konto ved at specificere loginnavnet (med ”@gmail.com”) og kodeordet. Du skal også sende det til en mappe, hvor det kan gemme de downloadede e-mails.

Dine e-mails bliver gemt i det almindelige eml-format og kan læses i enhver e-mail-klient, herunder Thunderbird. Ligesom med Thunderbird afhænger den indledende downloadtid af din indbakkes størrelse. Med Gmail Backup har du også den fleksibilitet, der ligger i at downloade beskeder mellem specifikke datoer, ved at skrive datointervallerne ind.

Programmet tager backup af mappen ’Alle e-mails’, der omfatter alle modtagne og afsendte e-mails plus kladder. Det registrerer også alle labels (i en fil, der hedder ”labels.txt”) og gør det muligt at tilføje labels manuelt, før det gendanner e-mails til Gmail.

Når du skal gendanne e-mails til enten en e-mail-konto eller en anden konto, skal du angive kontoens logindetaljer. Hvis du vil gendanne alle e-mails, skal du vælge boksen ’Newest emails only’. Ellers skal du angive en periode. En ulempe ved Gmail Backup er, at når den gendanner beskeder, bliver afsendte e-mails ikke vist under ’Sendte e-mails’ i web-brugerfladen. Man kan dog se dem under ’Alle e-mails’.

Tag backup af adressekartoteker

Næsten alle webmailtjenester gør det muligt at eksportere et adressekartotek. I Gmail skal du gå til ’Kontaktpersoner’ og vælge funktionen ’Eksporter’ fra listen ’Flere handlinger’. Nu kan du eksportere dit adressekartotek i Outlook CSV- eller vCard-format og importere dem i Thunderbird eller i Googles CSV-format, så de kan importeres tilbage til Gmail.

I Yahoo Mail skal du gå til ’Kontakter’, klikke ’Handlinger’ og vælge ’Eksporter alle’ i menuen. Fra listen skal du vælge et format, der er kompatibelt med det, du vil importere adresserne til. Yahoos CSV-format er det bedste til at importere kontakter til Gmail.

Du kan også indhente kontakter og e-mails fra anden webmail inden i Gmail. Gå til din kontoindstillingsside i Gmail, og klik på ’Se og administrer dine konti fra andre tjenester’. Klik så på knappen ’Tilknyt en konto’, og udfyld detaljerne for den konto, hvorfra du vil importere adressekartoteket. Når Gmail er sluttet til, kan du vælge den type data, du vil importere. Når alle adresserne er i dit Gmail-adressekartotek, kan plug-in’en Google-Contacts synkronisere dem med Thunderbird.

Gem kodeord

Det at jonglere med kodeord til webtjenester er takket være OpenID ikke det store problem, men det er ikke alle tjenester, der bruger den. Dertil kommer tjenester, som du har ladet dig registrere hos, før de understøttede OpenID.

Det er her, LastPass kommer ind i billedet. Det er en kodeordsmanager, der arbejder på tværs af browsere på alle mobile enheder. Den krypterer alle dine kodeord og beholder dem på din maskine. Du kan skifte mellem browsere og operativsystemer og stadig have adgang til dem.

LastPass er nem at downloade og installere. Den finder automatisk dine systemindstillinger og peger dem i retning af den relevante fil. Når den er installeret, ligger den ved siden af browserens adressebjælke.

Det er klogt at tage backup af kodeord på din lokale disk med regelmæssige mellemrum. Klik på LastPass-ikonet ved siden af adressebjælken, og gå til ’Tools | Export to’. Herfra kan du downloade kodeordene som ren tekstfil (LastPass CSV) eller til en krypteret fil.

1. Bliv registreret hos Backupify
Det lyder måske skørt at bruge en webbaseret tjeneste til at tage backup af data fra en anden webbaseret tjeneste, men ud over at levere endnu en kopi af dine data i tilfælde af uheld samler Backupify den i en form, der er nem at downloade for nogle tjenester.

2. Tilføj onlinetjenester
Når du er registreret på sitet, er du klar til at logge ind på din Backupify-konto og vælge den tjeneste, du vil tage backup af. Backupify understøtter i øjeblikket blandt andet Gmail, Facebook, Twitter, Flickr, LinkedIn og Google Docs.

3. Konfigurer hver tjeneste
Afhængig af den tjeneste, du har valgt, får du måske brug for at foretage yderligere konfiguration, før Backupify begynder at gemme dine data. Når din konto er blevet rigtigt konfigureret, er Backupify klar til at gå i gang.

4. Browserarkiver
Alle gemte data er tilgængelige via hver tjenestes ’Archives’-sektion. Hvis du bruger Backupify til at tage backup af din Twitter-konto, genererer den også en pdf-fil med dine tweets. Den kan downloades og er nemmere at læse end et dokument i xml-format.

5. Gendan e-mail
Foruden at tage backup af din Gmail-mailboks gør Backupify det også muligt at gendanne slettede beskeder. Nogle tjenester tilbyder mere omfattende support til backupgendannelse end andre. De gendannede beskeder forekommer under et ’Backupify restore’-label.

6. Opgrader
Den gratis Backupify-konto giver mulighed for at lagre op til 2GB data online. Hvis du ønsker fordelene ved mere lagerplads, backup om natten, teknisk support og andre ydelser, kan du få opgradering mod betaling.

Man kan aldrig få for mange backupper. I denne artikel har vi taget backup af e-mails fra andre e-mail-klienter til Gmail, og vi har tager backup af Gmail til Thunderbird.

Bortset fra at man har endnu en kopi at falde tilbage på, giver backup af Thunderbird en enkelt fil, der kan flyttes til ethvert operativsystem, der kører Thunderbird. Til at konsolidere vores Thunderbird-mailboks bruger vi MozBackup. Dette værktøj tager backup af profiler, der er oprettet med et hvilket som helst Mozilla-produkt.

Når det er installeret, skal du lukke Thunderbird og fyre op under MozBackup. Det viser en liste over Mozilla-applikationer på dit system. Vælg ’Back up a profile’, og vælg så Thunderbird på listen. Vælg den profil, der skal tages backup af, og vælg den mappe, backuppen skal ligge i. MozBackup giver også mulighed for at kodeordsbeskytte filen. Til sidst skal du vælge de komponenter, der skal tages backup af (e-mails, adressekartoteker og så videre) og så give den gas.

Medmindre du betaler for domænet, kræver det en vis indsats at hente dine data fra gratis blog- og hostingtjenester.

Mange populære systemer til håndtering af indhold, såsom WordPress og Drupal, har plugins, der hjælper med at tage backup af data, der er lagret i de MySQL-databaser, som kører bag disse tjenester. Det er dog bedre at gemme dine blogposter på disken, før du poster dem online. Tekstbehandlere som ScribeFire gemmer poster på disken og lader dig poste direkte til WordPress, Blogger, Tumblr og Posterous.

Hvis du bruger Google Sites, kan du bruge Google Sites Liberation til at generere en xhtml-version af dit site til offline-beskuelse. Det ødelægger måske udformningen, men det redder dine data.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]