Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tænk dig om, før du logger på et hotspot

For mange af os er det blevet helt naturligt at benytte de mange – ofte gratis – WiFi-hotspots, der er tilgængelige, når vi er på farten − på togstationen, cafeen, restauranten, hotellet. Mange af os bruger tiden på yndlingscafeen til at sende arbejdsmails, tjekke Facebook eller måske købe en sang, vi lige har hørt i radioen. Men hvor mange tænker egentlig over, at vi befinder os i et offentligt rum på et åbent netværk?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Overvej det et øjeblik. Du ved jo ret beset ikke, hvad fyren med computeren ved siden af dig sidder og laver. Måske sidder han, lige som dig, blot og tjekker indbakken, opdaterer Facebook eller læser nyheder. Men han kunne også sidde og snage i internettrafikken omkring sig – inklusiv din.

Noget så uskyldigt som at surfe på nettet på en restaurant eller en café kan gøre dig sårbar over for potentielle trusler. Lykkes det f.eks. nogen at opsnappe dine login-oplysninger, har de samtidig scoret nøglen til dit digitale liv. Og det behøver ikke nødvendigvis at være ham, der sidder lige ved siden af dig. Det kan sagtens være en, der sidder på cafeen rundt om hjørnet eller et andet sted i nærheden.

At snage rundt i internettrafikken er en ting. Men hvad nu, hvis det netværk, du er koblet på, slet ikke tilhører cafeen, restauranten, hotellet eller lufthavnsloungen, men derimod er en falsk udgave af det rigtige hotspot? Denne metode, der er kendt som et ‟mellemmandsangreb“, bruges af cyber-kriminelle til at få adgang til din pc og dine personlige oplysninger, installere malware på din enhed eller endda bruge din pc til at udsende spam på deres vegne.

Ifølge en undersøgelse fra Kaspersky Lab svarer 34 pct., at de ikke gør sig nogen sikkerhedsmæssige foranstaltninger, når de bruger et WiFi-hotspot, mens kun 13 pct. tjekker krypteringsstandarden, før de logger på.
Undersøgelsen viser dog heldigvis, at kun 14 pct. føler sig trygge ved at bruge deres netbank eller shoppe online, når de er tilkoblet et usikkert netværk.

Du kan selv være med til at minimere antallet af mellemmandsangreb og lukke det åbne vindue, som de cyber-kriminelle kan kravle ind ad. Det virker måske åbenlyst, men hvis du følger disse fire trin, kan du ikke blot sikre dine egne data, men være med til at reducere antallet af angreb i det hele taget:

1. Brug kun sikre og troværdige WiFi-netværk, hvis du skal lave noget fortroligt, dvs. noget, der indebærer, at du skal indtaste et brugernavn og et kodeord

2. Tjek, at siden er sikker, før du logger på: Se efter ‘https’, hængelås-symbolet i browserlinjen og sidens sikkerhedscertifikat

3. Beskyt din computer med sikkerhedssoftware

4. Beskyt alle dine enheder – tablet og smartphone – ikke kun din pc