Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tændstiksmændenes herre

Stykz er glimrende tidsfordriv. Med programmet kan du more dig med at animere små tændstiksmænd.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man skal give sig selv lov til at lege eller holde kreative pauser i hverdagen. Et af midlerne, man kan tage i anvendelse, er Stykz 1.0.2. Det er et lille animationsprogram, hvormed kreativiteten kan blomstre gennem kreationen af små animationsfilm.

For enhver til enhver

De medvirkende er, som det allerede fremstår, små tændstiksmænd, så man behøver ikke at være den fødte kunstner for at lave små seværdige animationsfilm. Stykz kan downloades og anvendes til såvel Windows og Mac, og en Linux-version er på vej.

Den spæde start

Selvfølgelig bliver man ikke tændstiksmændenes herre i et forsøg, snarere deres forkvaklede lille hjælper. Men det er sjovt at eksperimentere med, og grundprincipperne er til at forstå. Træk i leddene for at flytte lemmerne, hiv i figuren for at flytte den på lærredet. Det er i øvrigt muligt at indstille lærredet til forskellige størrelser. Senere vil man erfare, at der kan skiftes farve på tændstiksmændene, og at dimensionerne på figurerne kan ændres.

Opbygning og indbygget hjælp

Derefter er det bare den gamle devise, at øvelse gør mester. Brugerinterfacet i Stykz minder meget om Gimp i sin opbygning, hvis man kender dette Photoshop-alternative program. Det vil sige, at programmet består af en masse flydende vinduer, der ikke er indbyrdes forbundne. Det er nu stadig let og overskueligt.

Heldigvis åbner programmet som standard med en velkomstside, hvor man som uerfaren Stykz-bruger kan starte med at orientere sig. Kig under ’Getting started’. Her vil der ved klik på ’Creating Your First animation’ fremkomme en engelsksproget hjælp til alle programmets facetter.

Slip animationen fri

Når animationen er færdig frame for frame, så gælder det om at gemme den. Det kan gøres i programmets eget format, så animationen kan hives ind senere og arbejdes videre på. Men selvfølgelig kan animationen også eksporteres, så man får glæde af ens animerede mesterværk andetsteds.

Stykz eksporterer enten animationerne som frames eller som fuldgyldige animationer. Det er muligt at eksportere i formaterne jpeg, gif, png samt tranparent png, så at blot en enkelt frame eksporteres. Det er også muligt at eksportere frames som enkeltstående billedfiler i førnævnte formater under eksport af animationer.

Endelig er det selvfølgelig muligt at eksportere i formatet animeret gif, så animationen kan afspilles uden speciel afspilningssoftware. Det er også muligt at eksportere til Quicktime Movie-format, hvis man her Quicktime installeret på computeren.

Herfra er det bare at slippe de små historier fri. God fornøjelse!