Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tablets til en tusse

Hvor meget tablet kan du få, hvis du blot vil ofre tusind kroner? Det satte vi os for at finde ud af. Vi lod de to billigste tablets fra Asus og LG duellere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For de fleste af os fungerer tabletcomputeren som et supplement til mobiltelefonen og pc'en. Den tages frem engang imellem, når der er behov for det, men er sjældent hjemmets vigtigste gadget.

Derfor giver det måske ikke rigtig mening at smide tusindvis af kroner efter den. Det behøver du heller ikke nødvendigvis. Tablets fås efterhånden til overordentlig fornuftige priser. To nye tablets fra Asus og LG koster således ikke mere end cirka 1000 kroner. Men er kvaliteten så også i orden? Det satte vi os for at teste.

Ligger godt i hånden

Designet afslører, at vi ikke har med de dyreste tablets at gøre. De er relativt buttede og begge udført i plast. Det er ikke nødvendigvis en ulempe. Nok ser plastik ikke helt så lækkert ud som aluminium, men som oftest er det mere behageligt at holde på.

MeMO Pad har en glat metalagtig bagside og fås i flere farver.

Således ligger de to tablets ganske godt i hånden. LG vinder lidt på komforten med sin blødere og mere skridsikre bagside, mens Asus vinder en smule på æstetikken i kraft af sin hårde, blankpolerede bagside, som er overraskende modstandsdygtig over for fedtede fingre.

Prisen taget i betragtning må begge siges at være ganske solide og velkonstruerede tablets.

Pæn billedkvalitet

Skærmformatet er 7" hos både Asus og LG. Således falder de begge i kategorien "mini-tablets". Formatet er glimrende til internet-surfning og ikke mindst e-bogslæsning, da man med den diskrete størrelse kan holde tabletten i én hånd, mens man bruger den anden til at scrolle. Samtidig er de to tablets så kompakte, at man med lidt god vilje kan klemme dem i inderlommen af frakken, når man vil have dem med ud.

Skærmopløsningen er 1280 × 800 pixel. Det må siges at være ret pænt for tablets i dette prisleje. Der er tilmed tale om ips-paneler, hvilket sikrer, at skærmbilledet ikke begynder at flyde ud, blot du tipper skærmen en smule.

Du skal se den fra ret skarpe vinkler, for at farverne begynder at blegne. Dog er der en del genskær fra begge skærme. De egner sig således ikke særlig godt til udendørsbrug. Samtidig suger de fedtefingre til sig i voldsom grad.

Generelt er billedkvaliteten helt igennem godkendt på begge tablets, men LG tager nu alligevel stikket hjem, da skærmen er mere lysstærk og har mere kraft i farverne.

Forskel i ydelse

Hidtil ville du straks kunne mærke det på ydelsen, hvis du fik en billig tablet mellem hænderne. Hakken og ventetid ville være en uundgåelig del af oplevelsen. Den tid er forbi.

De to tablets, vi her har med at gøre, er udstyret med firkernede processorer og viser umiddelbart ingen tegn på svaghed, når du navigerer rundt i menuerne og på nettet.

Så snart du kaster dig over spil og multimedie af blot lettere krævende karakter begynder svaghederne dog at vise sig. Især hos LG, som klart er den svageste af de to. Omend den klarer sig fint ved almindelige opgaver som websurferi og YouTube, er det tydeligt, at den Snapdragon-processor, der sidder i apparatet, ikke er på niveau med den Intel-processor, som Asus' tablet er udstyret med. I vores benchmark leverede MeMO Pad således resultater, der kan matche selv væsentlig dyrere tablets.

Batterilevetiden er anstændig for begge. Regn med 8-9 timers levetid ved almindeligt brug.

Er et kamera nødvendigt på en tablet? Det kan diskuteres, men sætter du pris på muligheden for at skyde billeder, giver begge tablets mulighed for det.

Der er faktisk kamera både for og bag, dog af temmelig beskeden kvalitet. LG's bagkamera går op til 3,15 MP, mens Asus' kun strækker sig til 2 MP. Du skal derfor ikke regne med at kunne sende spejlreflekskameraet på pension, fordi du investerer i en af disse tablets.

Alt taget i betragtning kan resultaterne dog blive udmærkede. Blot skal du have en del tålmodighed, når du vil skyde billeder med G Pad, da kamera-softwaren synes at køre i slowmotion. Det foregår mere glat på MeMO Pad, som også rummer væsentlig flere kamerafunktioner.

Udvalget af funktioner i de to tablets er ellers helt basalt. Du får alt, hvad du forventer af en tablet og ikke så meget mere. Dog overrasker det positivt, at de begge har Miracast, så du kan spejle skærmbilledet trådløst på et kompatibelt tv.

G Pad har en bagside i skridsikker plast og ligger godt i hånden.

Androider med særkende

Fra fabrikken er begge tablets forsynet med Android 4.4. Styresystemet er derfor grundlæggende det samme. Alligevel er der forskel på brugeroplevelsen.

Producenterne har nemlig hver sin særlige tilgang til Android-
systemet. Det ses ikke blot i designet, som er nedarvet fra dyrere modeller i sortimentet, men i særdeleshed også i funktionerne, som langt fra er fælles for de to.

G Pad har eksempelvis Knock Code, så du nemt kan logge ind ved at prikke på skærmen i et bestemt mønster, samt Q Pair, der gør det muligt at synkronisere opkald, beskeder og meget andet mellem din mobil og tablet.
Asus kommer med tilhørende weblagring, noteprogram og nemme indstillinger til skærm og lyd.

Mange af ekstrafunktionerne er ganske nyttige, så du bør overveje, hvilke du får mest brug for, inden du investerer i en af de to tablets.

Muskelmaskinen vinder

Uanset hvilken af de to tablets du vælger, kommer du ikke til at ærgre dig, for man må virkelig sige, at der er meget kvalitet at hente for de relativt få kroner, de koster.

Designmæssigt ligger de nogenlunde på linje med hinanden, og det må være en smagssag, hvilken der passer bedst til dig.

Der, hvor der virkelig mærkes en forskel, er i ydelsen. Regner du med at bruge tabletten til mere end blot de mest almindelige dagligdagsopgaver, måske ligefrem lidt spil, bør du gå efter MeMO Pad 7. Den har ganske enkelt flere hestekræfter end LG's tablet, hvilket eksempelvis også giver sig til kende, når du bruger kameraet.

Til gengæld har G Pad 7.0 en lidt bedre skærm, og det skal man bestemt heller ikke overse betydningen af, da det jo netop er på grund af skærmen, man vælger at supplere sin smartphone med en tablet.

Samlet set snupper Asus dog sejren i denne omgang.