Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tablet i mellemste segment fremviser gode egenskaber

Det er muligt at få fingrene i en velbygget Android tablet til rimelige penge, der har en velopløst skærm og samtidig gode tilslutningsmuligheder.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION LIFETAB S10334 MD98811 er en 10,1″ Android 4.4 KitKat Wi-Fi tablet, der ydelsesmæssigt er placeret i mellemsegmentet, den har dog mange andre kvaliteter, herunder en flot skærm, der bør gøre den til et interessant køb for mange.

Den vil blive sat til salg i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 24. september til en pris af 1699 kroner.

Den har ikke en af de virkelig hurtige processorer på markedet, men der er alligevel sket noget med denne tablet i forhold til dens forgængere, blandt andet er der her installeret 2 GB ddr3-ram, hvilket hjælper til med at holde ydelsen fornuftig i mange situationer.

Ellers er der tale om en tablet, der bogstaveligt er skruet godt sammen. Den er velbygget, og selv om hardwarespecifikationerne, herunder mængden af indbygget lagringshukommelse, er forholdsvis beskedne, så giver den noget for pengene. Der anvendes den sidste nye Android-version 4.4 KitKat, og gode tilslutningsmuligheder giver en god brugsværdi for dem, der kan leve med de lejlighedsvise situationer, hvor det manglede kraftoverskud skinner igennem.

Solidt metalkabinet og glimrende skærm

Noget af det første man opdager ved en tablet, når man tager den i hånden første gang, er samlings- og materialekvaliteten. Det er ikke altid sammenfaldende med en god brugeroplevelse, men det er generelt noget, der løfter forventningerne og giver håb om, at tabletten kan holde til at blive brugt i hverdagen uden ret hurtigt at få et alt for slidt look.

MEDION LIFETAB S10334 MD98811 lægger her godt fra land, da konstruktionen i overvejende grad er udført i en metallegering, der dækker næsten hele bagsiden og det meste af siderne på enheden.

Metallet har en lys grå tonering, hvilket på bagsiden kun afbrydes af en lidt mørkere grå bjælke i plastic. Denne bjælke er med overvejende sandsynlighed en del af konstruktionen, ikke så meget for at give en nydelig kontrast til det grå metal, men snarere for at sikre en god Wi-Fi-forbindelse.

Samlingskvaliteten er overbevisende, der er en tydelig følelse af kvalitet i det enkle men tilbagelænede design. Tabletten er ikke blandt de tyndeste på markedet, men den er dog kun 8,5 mm tyk, hvilket får den til at tage sig forholdsvis tynd ud.

Den er ret behagelig at holde i hånden, overfladen føles ikke glat, selvom den ikke har en gummilignende overflade, som nogle tablets har.

Det sted, hvor LIFETAB S10334 adskiller sig mest fra andre 10,1″-tablets er, hvad vægten angår. Med en vægt på 580 gram hører den i dag med til de tungere tablets i denne størrelse, selv om den er lettere, end hvad vi så for et par år tilbage.

Men der er jo også tale om et metalkabinet, hvor nogle af de lettere tablets benytter sig af plastikkabinetter.

Den altoverskyggende enkeltdel er skærmen, som den er ved enhver tablet. Det er jo trods alt den, man skal se på, og her interaktionen foregår.

Skærmen er som sagt på 10,1″ med 10 berøringspunkter. Der er tale om en skærm der anvender ips-teknologi, og som har en skærmopløsning på 1920 x 1200 pixel.

Det betyder, at betragtningsvinklerne er flotte set fra alle sider, og at skærmen har en rig farvegengivelse med flotte, levende farver. Skærmen er lysstærk, omend ikke helt på højde med de allerstærkeste på området her, men til almindeligt brug er den rigeligt lysstærk.

Der er ikke indbygget lyssensor, så skærmens lysstyrke justeres ikke automatisk efter omgivelserne. Det er ærgerligt, men hvis alternativet er en halvdårlig implementeret udgave af teknologien, så hellere undvære automatiske lysindstillinger

Skærmens 16:10 skærmratio kan måske appellere til de brugere, der mener, at 16:9 skærme har et for smalt vertikalt billede, når tabletten er i landskabsmode. 16:10 skærmratioen bevirker også, at tabletten er en smule mere kvadratisk, hvilket for nogle måske gør, at den føles lettere at håndtere, når den vendes i brug.

Skærmens opløsning udmønter sig i en pixeltæthed på 224,17 PPI, hvilket er nok til et flot og detaljeret billede, hvor man i meget lille grad behøver at tænke på pixelerede billeder. Skærmbilledet fremstår ikke helt så supersprødt som på de virkelig højopløste skærme, men mange vil sikkert have svært ved at se afgørende forskel andet end i bestemte sammenhænge.

Touchbetjeningen fungerer også lige, som den skal, så alt i alt er skærmen en af de helt store stjerner i LIFETAB S10334.

Det samlede billede

Hjertet i LIFETAB S10334 er en RK3188 quad core Cortex A9 ARM-processor, der kører ved 1,6 GHz, grafikken klares af Mali400 grafikløsningen. Der er ingen grund til at skjule, at ydelsen ligger noget fra de hurtigste tablets på markedet i dag, der også anvender processorer, der er i omegnen af 1 GHz hurtigere.

Ydelsen er ikke det vigtigste omdrejningspunkt i denne Android-tablet, her handler det mere om at få adgang til internettet og de tjenester og oplysninger, som er tilgængelige her.

Det er naturligvis sandt for alle tabletter, men hvor købere af high-end tablets har næsten ubegrænsede ressourcer til deres rådighed, vil en ejer af en LIFETAB S10334 tablet en gang imellem være nødt til at sande, at der kan være en lidt længere ventetid eller en lejlighedsvis tøven indimellem.

Eksempelvis opdateres kort på Google Maps ikke så hurtigt som på en high-end tablet, men prisen er jo heller ikke sammenlignelig.

Vi har målt ydelsen med AnTuTu benchmarken, hvor LIFETAB S10334 scorede 23.752 point. Det er en noget højere score end hos tidligere tablets fra MEDION. Der er blevet plads til 2 GB ddr3l-hukommelse, hvilket kan føles i mange situationer. Hukommelsen er i øvrigt i henhold til benchmark app'en temmelig hurtig.

Den største svaghed i forhold til de stærkeste tablets ligger i 3D-grafikken, hvor man blot må sige, at her halter LIFETAB S10334 en del efter. Når det kommer til 2D-grafik, er der også et spring i ydelsen mellem LIFETAB S10334 og de stærkeste tablets på markedet, selv om forskellen er meget mindre udtalt.

Ydelsesmæssigt en mellemklasse-enhed, der sagtens kan klare hverdagens opgaver, man skal blot ikke forvente lige så lynhurtige reaktioner som på de stærkeste tablets på markedet.

Der er kun 16 GB intern hukommelse til lagringsformål, hvoraf 4 GB optages af systemet. Den indbyggede microSD/microSDHC/microSDXC kortlæser gør det dog muligt at udvide lagringskapaciteten ved at isætte et hukommelseskort på op til 128 GB.

I det hele taget er tilslutningsmulighederne gode. LIFETAB S10334 har en miniHDMI-udgang, en microUSB 2.0-port med USB værtsfunktion og et 3,5 mm minijackstik til tilslutning af headset.

Der følger et sæt ganske udmærkede In-ear hovedtelefoner med. Der er et microUSB-kabel til at forbinde tabletten med andre enheder samt til opladningsformål i forbindelse med strømadapteren. Endelig er der et microUSB-værtskabel.

Tabletten har et 2,0 megapixel webcam på forsiden med integreret mikrofon og et 5,0 megapixel webcam på bagsiden. Bagsidekameraet tager hæderlige billeder, så længe forholdene er optimale.

Netværksopkobling foregår via 802.11n Wi-Fi, det fungerer som det skal med, hvad der må betegnes som gode gennemsnitlige forbindelseskvaliteter. Der er også indbygget Bluetooth 4.0. 3G/4G-modem er ikke indbygget, hvilket selvfølgelig er med til at holde prisen nede.
Et plus er, at der er indbygget gps i enheden, selv om det nu stadig mest kommer til sin ret i en tablet med 3G/4G modem.

Et bestemt ikke uvigtigt punkt ved en tablet er batterilevetiden. Her har vi ved almindelig blandet brug opnået en batterilevetid på 7 timer og 54 minutter. Det er mere end anstændigt, især for et tablet i dette prissegment.

LIFETAB S10334 er måske ikke den hurtigste tablet på markedet, men den overbeviser gennem fine egenskaber og en mere end fair pris.