Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Synology brillerer med ny nas og operativsystem

En nas er ikke bare en nas, det viser Synology tydeligt med sin nye DS212, og producenten slår det fast med den nye brugergrænseflade DSM 4.0.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er oplagt at tænke, at der ikke kan være den store forskel på nas-enheder. Alt andet lige så handler det jo primært om at gemme data på en netværksenhed. Men mere forkert kan det bare ikke være. Nye nas-enheder er multifunktionsenheder, spækket med funktioner, der giver nas-enhederne en helt anden rolle i netværk, både hjemme og hos virksomheder.

Alt om DATA har kigget nærmere på en af de nye nas’er fra Synology, der længe har været en af de bedste producenter af nas-enheder. Sammen med DS212 har Synology også sendt sin nye brugergrænseflade, Disk Station Manager 4.0, DSM 4.0, i åben beta, og vi besluttede os til at kigge den efter i sømmene.

Den tidligere version af DSM var vi meget begejstrede for, og vi så frem til at se, hvad der var sket i den nye udgave.

Simpel, men langsommelig installation

Der var absolut ingen problemer i at installere DS212. Vi monterede en harddisk i en slæde og satte den ind i DS212. Eneste irritationsmoment var, at hvor vi kunne åbne DS212 og få slæden ud uden værktøj, så var det nødvendigt med en stjerneskruetrækker for at skrue harddisken i.

Herefter sluttede vi DS212 til vores router og tændte for strømmen. Derefter skulle res-ten af opsætningen klares fra computeren.

Her oplevede vi så endnu et lille problem, nemlig at vi ikke kunne starte installationen. Programmet startede godt nok op, men når vi derefter klikkede på knappen [Start], skete der absolut intet. Vi kunne se, at der var to programmer, der kunne installeres, og det vigtigste, det stykke software, der finder nas’en og initialiserer den, måtte vi så selv finde på cd’en og installere det derfra.

Med softwaren installeret fandt den hurtigt DS212 og fortalte os, at den manglede at få installeret den nødvendige software. På cd’en findes version 3, men vi havde hentet version 4 Beta fra Synology og valgte at installere den i stedet.

Det gik let, men den efterfølgende initialisering af harddis-ken tog meget længe. Vi var glade for, at vi kun havde sat en disk i og ikke to, som var muligt i DS212.

Klippestabil beta-software

Vi må rose Synology allerede nu, for det er skønt at se et stykke software, der er stabilt, selv når det er i beta. I vores test oplevede vi absolut ingen problemer med DSM 4.0, på intet tidspunkt gik softwaren ned for os.

Efter hele installationen var færdig, loggede vi på DSM og blev nu glædeligt overraskede. DSM har altid været imponerende og mere lignet et operativsystem på en computer end en brugergrænseflade på en nas.

Version 4.0 har fået en markant opgradering, både rent funktionsmæssigt og grafisk, og derved har brugervenligheden også fået et løft. Nu får du med det samme en widget, der på dansk giver dig et overblik over systemets sundhedstilstand, ressourceovervågning, nylige logfiler og aktuelle forbindelser til DS212.

Gammelt og nyt

Softwarens kontrolpanel indeholder mange af de samme funktioner, som tidligere software, dog nu meget pænere præsenteret. Men samtidig er der kommet meget nyt til. Blandt andet er der kommet en tjeneste: ezCloud – en webtjeneste, der gør det muligt for dig og dine brugere at tilgå din nas fra internettet. Den funktion er let sat op, og du kan enten bruge Synologys egen tjeneste, eller du kan vælge at bruge en af de gratis ddns-tjeneste, der findes.

Der er også indbygget en firewall i enheden, der er meget restriktiv. Faktisk så vil den som udgangspunkt blokere alt ud over de programmer, der bliver brugt til at tilgå DS212 med.

Du kan også slå automatisk blokering til. Hvis en ip-adresse forsøger at logge på nas’en flere gange uden held, så bliver den automatisk blokeret.

Nogle af de gamle og kendte funktioner er også med, herunder at sætte DS212 op som en ftp-server og som en mailserver.

Alt i alt har vi en vinder med denne nas – den er enkel at sætte op, og DSM 4.0 er nok den bedste brugergrænseflade til en nas, vi endnu har set.