Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Supertest: Bærbare med fuld power

Her på Alt om DATA er det igen tid til en stortest af bærbare. Turen er denne gang kommet til kraftige bærbare, der fuldt ud kvalificerer til at erstatte den stationære computer. Følg med her på siden, hvor vi i løbet af den næste uge tester syv af de nyeste modeller.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der har været meget hype om netbooks og tilsvarende bærbare computere af beskeden størrelse. Det er meget naturligt, da de har udfyldt behovet for mindre bærbare, der kan tages med og anvendes overalt.

I mange situationer er der dog i stedet brug for noget mere: en stationær computer. De er lettere at udbygge efter behov, de giver adgang til endnu kraftigere hardware, og det er let at koble dem op til eksempelvis en 24”-computerskærm for det store overblik. Det er dog muligt at anskaffe sig en bærbar, der langt hen ad vejen, hvis ikke hele vejen, kan erstatte de fleste stationære computere.

Disse notebooks kaldes i daglig tale på flydende dansk ”desktop replacements”. De er kendetegnet ved at være store, tunge og lige så batterislugende, som en teenager tørster efter anerkendelse, fair nok.

Til gengæld fylder de stadig langt mindre end de fleste tilsvarende stationære computere, og de kan så let som ingenting ryddes til side efter brug. De er trods deres størrelse til at flytte rundt i hjemmet, om end de fleste nok vil betakke sig for at tage hovedparten af dem med i rygsækken. Tilstedeværelsen af de mindre formfaktorer har også gjort os forvænte i forhold til, hvad vi orker at slæbe rundt på.

Power-notebooks

Kært barn har mange navne, ovenstående var den betegnelse, som Alt om DATA brugte, da vi over for producenterne skulle illustrere, hvad det var for et segment af bærbare, vi ville kigge på.

Det skulle være desktop replacements, men ikke bare store klodsede bærbare, hvor der var sparet på hardwaren. Barren blev derfor lagt højt med krav om, at de deltagende bærbare skulle have enten en Intel Core i5- eller Core i7-processor for at sikre, at der var tale om power-bærbare med rigeligt overskud.

Hvis der skal være tale om en egentlig erstatning for en desktop-computer, og ikke en supplerende bærbar, valgte vi at kræve, at den bærbare havde en skærm på mindst 15,6”. Det sidste krav gik på prisen og hang meget godt sammen med ønsket om en kraftig bærbar, jævnfør de to foregående krav.

Prisniveauet blev sat til et sted mellem 12.000 kroner og 15.500 kroner. Det er ganske rigtig mange penge for en bærbar, ingen tvivl om det. Men her er man sikret de kraftigst mulige bærbare til privat brug, uden der tales om specielle designerbærbare eller kompromisløse gamer-bærbare.

Ønsket for denne test er nemlig at vise et udvalg af bærbare, der vil kunne løfte forskellige arbejdsopgaver på en bred front og ikke blot glorificerede gamer-bærbare. Det kan alle deltagere også, nogle er mere spilorienterede end andre.

Men alle bærbare her vil kunne bidrage til at løse langt de fleste opgaver, en almindelig husholdning kommer ud for. Så selvom spilydelsen indgår som delelement her i testen, er det ikke det vigtigste delelement. Hvis nogle prioriterer spil højest, er det bare at udvælge de bærbare, der viser de største evner hertil.

Deltagerne og testen

Noget usædvanligt valgte vi at tage en MacBook Pro 15” med i testen. Det skyldes, at det i dag er et alternativ på lige linje med ordinære bærbare. Den anvender i realiteten samme hardware som i pc’erne. Det er blot operativsystemet og først og fremmest tilgangen til, hvorledes en computer skal virke, der er anderledes.

At vi fik tilsendt en model, der røg over det fastlagte maksimale beløb med 1.000 kroner, var ikke tilsigtet, men blev accepteret i tidsnødens ånd. Alienware ramte næsten 4.000 kroner over, hvilket betød, at den blot kom med som skæv vinkel – kvaliteter eller ej til trods.

Vi har testet alle deltagerne med samme benchmarkprogrammer, selv MacBook Pro. Det er selvfølgelig lidt usædvanligt, idet man køber en Mac for at anvende Mac OS. Det er blot de færreste benchmarkprogrammer, der findes på begge platforme. Cinebench kan dog køres på begge og er blevet afviklet i begge udgaver på MacBook Pro. Ellers har vi med Apple-computeren været nødt til at anvende tilnærmede testmetoder og touch on-metoder til at fastslå forskellen.

Hvert punkt i karaktergivningen er blevet gennemtestet og har fået en karakter, der består af flere delkriterier. Således består ydelsen af cpu, grafik, harddisk med mere og det i forskellige benchmarkprogrammer. Da det ikke er en decideret spiltest, har vi denne gang udeladt test af deciderede spil på de bærbare, men lænet os op ad PCMark Vantage-scoren og vurdering af hardwaren.

Features dækker alle aspekter, der ikke lige kan måles, og som ikke er del af de andre karaktergivninger. Til testen er ud over PCMark Vantage anvendt SiSoftware Sandra til cpu og systemhardware, Battery Eater 2.70 Pro til batteritesten, HD Tune Pro 4.60 til harddiskydelsen, Cinebench R 11.5, der viser såvel OpenGL og cpu-ydelsen i forbindelse med renderingsopgaver.

Endelig er det målt, hvor længe en ”koldstart” af hver bærbar har taget, indtil operativsystemet var klart.

MacBook Pro er et særtilfælde, da der forekommer enkelte målinger, hvor der er målt på såvel Mac OS X- samt Windows-platform. Ud over dette er der blevet arbejdet med de forskellige bærbare, deres særheder noteret og tanker om deres features og brugervenlighed taget med i betragtning. Det er et spørgsmål om, hvorledes de føles i brug.

Sådan testede vi

Alle testene er foretaget ved standardindstillinger, hvis der har været muligheder for at køre dem med forskellige indstillingsmuligheder. Starttiderne er målt via stopur på smartphone.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Test i denne serie:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]