Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Bærbare supermaskiner med ekstra POWER!

Små lette designer-bærbare er glimrende til mange ting. Men her i testen ville de komme til kort, når vi kigger på kraftfulde bærbare, der har kraft og saft til de virkeligt tunge opgaver .

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nej kære læser, du er ikke blevet suget ind i et alternativt tegneserieunivers. Men vi kunne ikke modstå fristelsen til visuelt at illustrere, hvad denne test omhandler.

Mød superheltene der i dette tilfælde er fem store kraftige bærbare med masser af power til allround brug. Størrelsen går fra 15,4" til og med 17,3", og vi vil se på, hvorledes disse bærbare egner sig til den krævende private bruger, selvom man ligeså godt kan  anvende dem til erhvervsmæssige formål.

Vi har ikke lagt bånd på hvilken type bærbar, der må deltage, så længe de opfylder kriteriet. Vi skeler ikke til, om det er en workstation til erhvervsbrug, selvom deltagerne her er tænkt ind i en privat kontekst.

Vi frasorterer heller ikke gamingcomputere, da grænserne mellem de forskellige typer er lidt flydende, når det er kraftige computere, vi omtaler, i hvert fald til privat brug. Vi har dog fravalgt de mest ærketypiske gamingbærbare, der excellerer i eksalteret formsprog og vild lyssætning.  

En af deltagerne kom beklageligvis i en lidt 'lettere' konfiguration end forventet. Det er stadig en ret kraftig bærbar, men prisen er som resultat heraf noget lavere end det prisleje fra cirka 17.000 kroner til 23.000 kroner, som vi havde stilet efter. Den repræsenterer således et godt, men  lidt billigere alternativ.

Testen er også lidt anderledes end normalt, da vi har en MacBook Pro Retina med i testen, i sig selv en ganske glimrende repræsentant for, hvad vi søger i denne test. Vi har valgt at tage den med i testen, selvom det giver nogle praktiske udfordringer i forhold til de benchmarkprogrammer, vi plejer at anvende. Der er ikke mange benchmarkprogrammer der dækker såvel Windows og Mac-platformen. Vi har inddraget CineBench benchmarkprogrammet, der kan fås til såvel Windows som Mac.

Resten af vores sædvanlige benchmarkprogrammer gør ikke, vi har derfor brugt Adobe Photo-shop, hvor vi har anvendt forskellige filtre med forskellige billedmanipulationer til at illustrere de forskellige enheders ydelse.

Fordelen er her, at det er sammenligneligt på tværs af platforme, samt at det er en reel computeropgave, ikke en syntetisk test.

Når det kommer til batterileve-tiden, har vi måttet måle, hvor længe de forskellige bærbare har kunne holde batteriet, når en film blev sat til at køre i loop.

Resten er hands on-brug og inddragelse af andre kvaliteter, vi støder på, herunder features.