Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sublime lydoplevelser helt uden støj

Musik skal nydes uden forstyrrelser – og det opnår du med hovedtelefoner, der har indbygget støjreduktion. Der findes mange slags hovedtelefoner med ”noise cancellation”, men de fungerer i princippet alle på samme måde. Alligevel er der stor forskel på, hvor gode de er til at undertrykke støjen, afslører denne test.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du sidder i toget og kan bedre høre larmen fra små børn, der tumler rundt og støjen fra skinnerne, end de blide toner der siver fra din smartphone ind i dine ellers meget fine hovedtelefoner. Ærgerligt, nu du har opgraderet til den optimale lydkvalitet på Wimp Wi-Fi eller måske har højkvalitetsmusik med i din mobile enhed.

Samme scenarie har du måske prøvet på flyveturen til feriedestinationen, hvor du dårligt kan høre lyden fra filmen på din tablet. Støjen fra flymotorerne overdøver al lyd under råbe-niveau. Men der er en vej ud af støjhelvedet – løsningen er at sende støj ind i dine ører...

Støj bliver til stilhed

Det er lidt forskelligt, hvordan producenter af hovedtelefoner griber antistøj-teknologien an. Men grundlæggende bygger de fleste løsninger på det princip, at musik er luft, som er sat i bølgebevægelse. Bølgerne bevæger sig hurtigt op og ned. Det hørbare område ligger (for unge mennesker) mellem 20 og 20.000 hertz – forkortet Hz. 20 Hz er den dybeste bas, hvor bølgerne svinger op og ned 20 gange i sekundet. Tilsvarende svarer 20.000 Hz til 20.000 svingninger i sekundet.

Flykabiner er et af de mest støjfyldte miljøer – hvor både du og sidemanden tæt på vil sætte pris på, at hovedtelefonen skaber sin egen lukkede lydverden.

Også den støj, du vil slippe for at høre, dækker forskellige bølgelængder – frekvensområder – og det kan man udnytte til at fjerne støjen. Støjreduktion i hovedtelefoner (ofte kaldet med det engelske udtryk ”noise cancelling”) bygger på princippet om modfase, hvor hovedtelefonen selv danner lyd med samme bølgelængder som støjen, men hvor bølgebundene og bølgetoppene spejler støjens bølger. På den måde ophæver de støjen, og der er kun stilhed tilbage.

Det kræver selvfølgelig noget indbygget elektronik: En mikrofon opsnapper lyden uden for hovedtelefonen. Lyden sendes videre til en lydchip, som forstærker den og sender den videre ind i dit øre, men vel at mærke i modfase.

Det er i princippet ret enkelt, men i praksis vanskeligt at få til at virke optimalt. Det kræver avancerede algoritmer og ikke mindst elektronik, der kan reagere lynhurtigt. Vores test viser dog, at de bedste hovedtelefoner med støjreduktion ikke blot kan undertrykke konstant støj som fra en flymotor. De eliminerer også høje, pludselige lyde, som når du klapper i hænderne. Imponerende!

Også uden elektronik

Det er ikke strengt nødvendigt med elektronik for at eliminere støj udefra. Hvis hovedtelefonen fysisk lukker tæt nok til, er det i princippet ligeså godt. Om det så også er det i praksis – det kan en enkelt af testdeltagerne give et hint om. Den har nemlig såkaldt passiv støjreduktion.

De aktive hovedtelefoner, som reducerer støjen elektronisk, har også indbygget forstærker og andre kredsløb. Flere af testdeltagerne kan endda modtage mobilopkald og er desuden trådløse.

Bemærk, at det er de kablede hovedtelefoner, der klarer sig bedst i testen, når det handler om lydgengivelsen. Det skyldes ikke kun, at det trådløse signal sænker lydkvaliteten, for også via kabel klarer hovedtelefoner med trådløs funktion sig alt andet lige dårligere end traditionelle hovedtelefoner til samme pris. Den ekstra elektronik i trådløse hovedtelefoner optager plads, og den øger produktionsprisen og dermed salgsprisen.

For at kunne teste under så identiske omstændigheder som muligt har vi prøvet alle hovedtelefoner under vidt forskellige omstændigheder.
Vi har lyttet til testdeltagerne i en almindelig stue med ”larm” fra familien for at se, hvordan de fungerer i et hjemligt miljø.

Vi har været med en tur i S-tog i københavnsområdet. Her er der en meget kompleks og varieret støj.
Og sidst, men ikke mindst, har vi prøvet hovedtelefonerne midt i musikken fra et surroundanlæg. Det lyder måske lidt mærkeligt, men på den måde kan vi skabe et omsluttende og helt ens støjtryk. Fra surroundanlægget sender vi susen og støj (som FM-støj) ud med samme frekvenser og niveau.
Alle hovedtelefoner har været gennem samme testsuite og har været aflyttet af flere testpersoner.

Vi har også kontrolleret, om musikken kan høres af mennesker, der sidder tæt på under lytning. Hovedtelefoner bliver jo ofte brugt i det offentlige rum, og så skal musikken helst ikke kunne genere sidemanden.

Læs testene her:

Sennheiser PXC 450 NC
Sol Republic Tracks Air
AKG K495 NC
Plantronics BackBeat Pro
Bose QuietComfort 25

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]