Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Styr varmen fra din smartphone

Varmestyring fra Dong gør det muligt at styre dine termostater fra mobilen, så du altid kommer hjem til den rette temperatur og sparer penge på varmeregningen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er lidt af et besvær hver dag at skulle skrue ned for alle boligens termostater, inden man går på arbejde, og skrue op igen, når man kommer hjem. Men der kan være en del penge at spare på varmeregning-en, hvis man gør det.

Det samme gælder i endnu højere grad, når du tager på ferie. Her er det surt, hvis du glemmer at slukke for varmen, inden du tager af sted.
Med Dongs Smarthjem Varmestyring slipper du for at bekymre dig om det. Her får du nemlig en række smarte termostater, som gør det muligt at sætte hele varmestyringen i system og kontrollere den fra din pc og smartphone.

Nem installation

Startpakken, som vi har kastet os over, består af to termostater, en gateway og alle de adapterer, stik og batterier, du skal bruge for at få systemet op at køre.

Opsætningen er relativ simpel, selv for en person, der aldrig før i sit liv har rodet med termostater og fjernvarme. Slut gateway’en til dit netværk, og udskift derefter de eksisterende termostater på de radiatorer, du vil styre med de nye termostater (der dog først lige skal forsynes med batterier).

Herefter er det blot at holde knappen på gateway’en nede og derefter klikke på termostaten - har du Sonos i hjemmet, vil proceduren føles ganske velkendt.

Ved dette stadie mødte vi imidlertid den første forhindring. For da systemet kører over Wi-Fi, er det selvfølgelig afgørende, at forbindelsen rækker langt nok ud i boligen til at nå alle de termostater, du vil styre. Det gjorde den ikke ved den ene af vores termostater, og derfor kunne vi ikke styre den.

Det kan man på ingen måde klandre Varmestyring for. Udelukkende det enkelte Wi-Fi-netværk bestemmer dette. Alligevel er det dog værd at have i baghovedet, hvis man overvejer at investere i Varmestyring. Det kan snildt komme til at kræve en optimering af hjemmets Wi-Fi at få systemet til at køre perfekt.

Sæt varmen i system

Når termostaterne er installeret, kan du logge på Minbolig hos Dong for at få overblik over termostaterne og varmestyringen i din bolig.
Du kan styre termostaterne individuelt eller samlet, og det er muligt at regulere temperatur direkte eller automatisere styringen via ugeplaner.

Det sidste foregår relativt nemt. På en vandret akse kan du markere tidspunkt, og på en lodret kan du markere temperatur. Ud fra dette bestemmer du så, hvordan varmen skal reguleres i løbet af dagen.

Dine reguleringer gemmer du i ugeplanerne, der kan kombineres på kryds og tværs: Skulle du eksempelvis være ude en tirsdag, hvor du normalt ville være hjemme, kan du hurtigt bytte dagens plan ud med en, der passer til situationen.

Det er selvfølgelig ikke muligt at sætte alt i system, og når du en gang imellem tager en spontan tur ud at fiske eller en uge i sommerhus, kan du blot klikke ’Ude’ eller ’Ferie’, så skifter systemet til manuel styring, således at du kan angive den temperatur, termostaterne skal stilles til, indtil du er hjemme igen. Her vil et tryk på ’Hjemme’ aktivere ugeplanen igen.

Sær prissætning

Gennemgående er vi godt tilfredse med Varmestyring, og vi oplevede ikke nævneværdige problemer med hverken opsætning eller den løbende brug af systemet.

Enkelte elementer kunne dog godt trænge til en lille opstramning. Eksempelvis er det ret svært at se, hvad der står på displayet i termostaten, hvis ikke man har hovedet lige ud for og kigger direkte på det. Og da termostater ofte er placeret i knæhøjde og til tider kan være gemt lidt væk bag en sofa eller lignende, er det ikke altid, der er mulighed for dette.

En anden ting er prissætning-en, som virker en smule besynderlig. Prisen på 699 kroner for en startpakke er der ikke så meget at sige til, og 299 kroner for hver ny termostat virker også okay, om end det for de fleste vil medføre en større engangsinvestering at udskifte samtlige termostater i hjemmet med de smarte termostater. Det månedlige abonnement på 49 kroner virker derimod temmelig malplaceret. Det dækker tilsyneladende over lån af gateway’en, der, selvom den kommer i samme pakke som alle de andre dele, åbenbart er Dongs ejendom.

Ellers er der ikke så meget andet end positivt at sige om Varmestyring, der gør det væsentligt mere overskueligt at holde styr på varmen i hjemmet.