Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Struktureret og kærligt blindskriftsprogram

Lær tifingersystemet på computeren.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er ikke alle virtuoser

Det er bestemt ikke alle, som lever af at formidle budskaber via skriftlige kanaler, der samtidig er sande virtuoser på computerens tastatur. Det går dog unægtelig hurtigere, hvis man kan blindskrift og anvender tifingersystemet, i stedet for at der klampres febrilsk på tastaturet med to fingre.

En redaktørs bekendelser

Undertegnede anvender selv tofingersystemet i en ikke-autoriseret facon. Det virker, og der kommer noget fra hånden. Begrænsningerne kan dog mærkes, når det skal gå ekstra stærkt med at få teksterne fra hånden.

Der sniger sig ekstra mange fejl med, som der så kan bruges tid på at luge ud i bagefter. I en travl hverdag, postulatet holder i hvert fald til kollegerne læser dette, har det været svært at tage sig sammen til at gøre et seriøst forsøg på at lære blindskrift.

Den rigtige underviser dukker op

I bestræbelserne på at finde et gratis program, der kunne være interessant at teste, faldt blikket mere eller mindre tilfældigt på programmet Klavaro. Det er som nævnt et blindskrivningsprogram, der lærer brugeren, i det her tilfælde vel snarere betegnet eleven, at skrive ved hjælp af tifingersystemet.

Blindskriftsprogrammer findes der faktisk ikke så få af. Om det kan skyldes manglende motivation eller ej, så har interessen ikke rigtig holdt tilstrækkeligt ved i en grad, at programmerne er blevet anvendt kontinuerligt efter de første famlende forsøg. Klavaro 1.7.4 udviser dog specielt et kendetegn, som langt de fleste blindskriftsprogrammer ikke råder over.

Programmet er nemlig tilgængeligt på dansk, det underviser ikke mindst også tifingersystemet på et dansk tastatur. Fraværet af danske tastatur i mange af disse indlæringsprogrammer har holdt undertegnede tilbage, og det samme er nok tilfældet for mange andre. Som det vil blive belyst, har Klavaro også andre kvaliteter.

Den spæde begyndelse

Klavaro er gratis, ja, det er ligefrem et open source-program udgivet under GNU GPL v3. Programmet kan hentes på producentens webside, det kan anvendes til Linux, OpenBSD, FreeBSD og Mac OS. Til Windows kan Klavaro hentes i form af en installationsfil.

Denne afvikles, og man er i princippet klar til at begynde med indlæringen af tifingersystemet. Versionen til Windows har måske ikke den mest spændende endsige moderne udstråling, men den vinder på tilgangen til opgaven.

Det første, der skal på plads, er at vælge sprog og tastatursprog for indlæringen. Det foregår fra Klavaros hovedmenu. Der er et pænt udvalg af disse, og vigtigst for os er ’Dansk’ heriblandt.

Der er endvidere mulighed for at vælge tastaturlayout. Hvis man vælger dansk som tastatursprog, er valget foretaget for en, nemlig det velkendte qwerty-tastaturlayout. Vælger man et andet tastatursprog, kan dvorak-tastaturlayoutet også vælges i nogle tilfælde. Når alt dette er gjort, er man klar til at begynde indlæringen.

Guidet trin for trin

På programmets hovedmenu er der en grundlæggende introduktion. Den efterfølges af fire forskellige øvelsesgrupperinger, der gradvist skal guide brugeren ind i blindskriftens kunst. Der startes med grundlæggende øvelser, hele 43 for at være nøjagtig. Målet er at fokusere på de tegn, der præsenteres, og ramme de tilsvarende taster. Efter hver øvelse er overstået, præsenteres man som den forventningsfulde elev for en statistik, der viser, hvorledes det er gået.

Der vises, hvor lang tid man har været om øvelsen, hvor mange anslag man havde rigtigt ud af det totale antal anslag, og det procentvise antal rigtige, man fik. 95 procent var målet i den første øvelse, med 94,4 procent fik undertegnede en sur smiley. I næste forsøg blev 95,8 procent opnået, og der kunne skrides til øvelse 2.

Således skrider testen videre med stadig større udfordringer i forhold til at skrive tekst. I forløbet går man fra at skrive tegn og symboler til at skrive meningsfyldte tekster, der indledningsvis kan være forstyrrende at skulle skrive. Hvorom alting er, giver programmet en virkelig grundig og pædagogisk undervisning i blindskriftens kunst.

Undertegnede er endnu ikke der, hvor det tofingrede system er afskrevet helt. Men for første gang i mange år ser det ud til, at tifingersystemet kan blive en ven i stedet for en hånende ”fætter”, der klukler af ens håbløse tangentudfoldelser.

Kan man andet end at holde af et program, der via programinformationsknappen ”Om” proklamerer: »Husk altid: Nogen elsker dig!«