Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Meget mere end bare en vejviser

Gps’erne har ændret sig markant gennem de seneste par år. Nu nøjes de ikke længere med at vise vej, de fortæller dig om vejret, de holder øje med trafikken, og de guider dig hen til interessante punkter. Alt om DATA har kigget nærmere på fire af de nyeste, der hver især har nogle meget interessante funktioner.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke småting, en gps skal kunne nu om dage. Da de første dukkede op på markedet, var det udelukkende et spørgsmål om at vise vej, og det var så det. Men der er sket meget de seneste par år.

Først så vi, at gps’erne understøttede TMC, det trafikmeldesys-tem, som bruges til at informere om trafiksituationen på hovedvejene. Et system, der aldrig har fungeret ret godt i Danmark, men som i mange år har været en stor hjælp for folk, der kørte gennem Tyskland.

Vi så 3D-skærmbilleder komme frem, der kom bygninger på skærmbillederne, nogle forsøgte endda at vise et kamerabillede af vejen foran dig på skærmen. Stemmestyring kom også snart frem, og det var efterhånden helt almindeligt, at gps’erne kunne bruges sammen med din telefon, så du kunne bruge dem som håndholdt installation.

De voksede og voksede

De første gps’er, der dukkede op, havde også en ret lille skærm. Men der gik ikke længe, inden de begyndte at dukke op i forskellige størrelser, og da skærmene først havde nået en vis størrelse, så vi nye funktioner dukke op.

En af de ting, vi så, var, at de kunne bruges som skærm til at vise indhold fra andre av-kilder, og skærmene gav flere muligheder endnu. Flere enheder kom nu: vejbaneassistent, hvilket er skærmbilleder, der viser, hvordan du skal placere dig, når du skal dreje af på motorvejen eller lignende.

En af de nyeste ting, der er sket inden for gps’er, er trafikopdateringer baseret på, hvordan andre enheder fra samme fabrikat bevæger sig. Der var forskellige navne for teknologierne, men de baserede sig alle på samme.

Feltet samles

I vores lille gps-test har vi haft gps’er fra de fire store, nemlig Garmins nüLink! 2390, Mios Spirit 687, TomTom Go Live 1005 og Navigon 72 Premium. De har hver deres lille specialitet, og i denne test har vi kigget på, hvad der gør de enkelte enheder til noget særligt, og ikke mindst hvor godt de gør det.

Alle enhederne er også blevet prøvekørt, og det skal ingen hemmelighed være, at de alle er gode til at vise rundt i landet. Men der er stadig enkelte, der gør det bedre end andre.

Læs testene i boksen i højre side.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]