Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Harddisken bliver billigere og mindre

Det er stadig for dyrt at gemme store mængder data på nettet. Derfor er harddisken uundværlig. Heldigvis bliver den stadigt billigere, mindre og hurtigere, viser Datatid TechLifes kæmpetest,.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

der giver dig overblik over markedet.

Diske til datalagring er måske ikke det mest spændende, man kan interessere sig for inden for it-verdenen, men de er utrolig nyttige, for du kan bruge dem til backup eller til at lagre data, som der ikke er plads til på din pc (eller som sløver den). Og hvis du springer ud i en NAS – en netværksdisk – bliver det straks lidt mere spændende, for med den kan du give hele husstanden adgang til film, musik og videoer via det trådløse netværk.

Læs også: 7 stærke råd før du køber harddisk

Skyen er ikke noget reelt alternativ til fysiske diske – i hvert fald ikke endnu. For gigabyte-prisen er alt for høj, hvortil kommer, at overførselshastigheden til tjenester som Dropbox og OneDrive ikke kan konkurrere med et USB-kabel eller en god Wi-Fi-router.

Store typer på vej ud
Vi fokuserer på begge typer af harddiske i denne kæmpetest – eksterne diske til almindelig datalagring og NAS’er. Testen viser os, at diskene stadig bliver mindre og kvikkere, og at du får flere gigabyte for pengene. Ssd-teknologien er måske ikke den billigste endnu, men den har gjort det muligt at producere enheder, der har dimensioner som en forvokset USB-stick, men alligevel kan indeholde flere terabyte data.

De traditionelle, store eksterne harddiske med ekstern strømforsyning er til gengæld langsomt ved at blive udfaset. De giver meget lagerplads pr. investeret krone, men særlig handy er de jo ikke, så de har svært ved at klare sig i konkurrencen med de USB-tilsluttede minimodeller. I denne test klarer de sig dog ret godt.
Selvom denne test giver et godt markedsoverblik – vi viser forskellige slags diske med varierende kapacitet – kan den naturligvis ikke dække hele markedet.

Især skal du bemærke, at stort set alle de testede diske fås med både større og mindre lagerkapacitet. Jo større disken er, des dyrere er den selvfølgelig, men som regel falder prisen pr. gigabyte også. Så overvej dit lagerbehov nøje, før du investerer i din næste disk.

 

NAS’en er en ekstra computer

En NAS er en harddisk præcis som de modeller, vi tester på de foregående sider – men den er ikke kun det. Forkortelsen står for Network Attached Storage, og her er netop tale om et netværksforbundet lager, der forbindes til hjemmets router med kabler. Alle med adgangskode til enheden kan lagre på og hente filer fra NAS’en – enten via husstandens Wi-Fi-net eller via internettet hvor som helst i verden.

Da NAS’en er tilsluttet netværket er overførsler ret langsomme sammenlignet med en USB-baseret disk. Men der kan overføres i baggrunden, mens du laver andre opgaver, og du kan med fordel bruge NAS’en til løbende backup.

Mange NAS’er er nærmest små minicomputere, der kan bruges til en lang række opgaver. Det kan være automatisk bearbejdning af billeder, eller du kan for eksempel sætte den til at hente store filer på nettet, mens du sover.

Den nyeste trend er NAS’er med HDMI-udgang og fjernbetjening, så enheden kan sluttes direkte til et tv og afspille film. Med et program som Plex kan du streame film direkte til dit tv og styre det hele fra NAS’en.

NAS’en administreres som regel i en browserbrugerflade, men nogle NAS’er kan også tilgås fra smartphone og tablet. Læg mærke til, at mange modeller sælges uden harddisk. Det betyder, at du skal købe harddiske separat og selv skal skrue dem på plads, men det er meget let. En god harddisk på 1 TB fås fra 500 kroner.