Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: De bedste lagertjenester på nettet

Dropbox er langt den mest populære cloud-lagertjeneste, men det gør den ikke nødvendigvis til den bedste. Vi ser på nogle af dens værdige konkurrenter.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det lader sig ikke benægte, at Dropbox er en fantastisk tjeneste. Takket være dens fremragende integration med operativsystemer har det aldrig været nemmere at dele filer mellem flere computere. For nogle af os har det ført til et næsten totalt farvel til usb-drev. Når det kommer til stykket, er det at sætte drevet i, kopiere filen, fjerne drevet og sætte det i en anden pc meget langsommere end simpelthen at smide filen i en Dropbox-mappe, hvorefter den automatisk dukker op på en anden enhed.

Dropbox er strålende, men den er ikke perfekt. Den gratis udgave leverer 2GB, og det er fint til almindelige office-dokumenter og visse fotos, men det rækker slet ikke, hvis man skal synkronisere store filer og medier. En konto på 50GB koster 10 dollars om måneden, og 100GB står i det dobbelte.

Nogle har også været bekymrede for sikkerheden. Den omstændighed, at man kan tilgå og bruge Dropbox-mapperne (og de filer, der ligger i dem) uden at skulle bruge et kodeord efter den oprindelige installation, er ikke kun en af grundene til, at Dropbox er så hurtig og brugervenlig.

Den kan også være en sikkerhedsbrist – navnlig hvis man bruger en delt pc. Brugerne kan ikke lave deres egne aes-256-nøgler til at kryptere deres filer, og man har været bekymret for, at Dropbox-ansatte kan opnå adgang til brugernes filer. I juni sidste år skete der et sikkerhedsbrud, som betød, at folk i fire timer kunne få adgang til

Dropbox-konti uden kodeord. Selvom mindre end 1 procent af brugerne var logget på i det tidsrum, vakte det bekymring, at vores filer måske ikke var helt sikre.

Dropbox er utrolig populært, men det har ikke noget monopol. Der findes mange mindre kendte konkurrenter, som leverer fremragende tjenester til cloud-synkronisering, og de kan være oplagte valg, hvis man vil skifte fra Dropbox til noget andet.

Nøglefunktioner
5GB gratis lagerplads, browserupload og -download, integration med andre produkter og tjenester fra Amazon.

Amazon Cloud Drive er den gigantiske online-butiks første skridt ind i cloud-synkronisering

Den gratis version af Amazon Cloud Drive leverer hele 5GB lagerplads. Det er utrolig enkelt at tilmelde sig tjenes-ten, fordi den knytter sig til ens eksisterende Amazon-konto – man skal blot logge på.

Når man først er inde, virker det indlysende, at Cloud Drive nok er en glimrende cloud-lagertjeneste, men den er ikke nær så hurtig og brugervenlig som Dropbox. Til at begynde med er der ingen integration med operativsystemet – man får adgang til Cloud Drive via en webbrowser. Det betyder, at man ikke kan trække og slippe filer.

I stedet skal man klikke på knappen ’Upload files’, klikke i boksen for at godkende betingelserne og derefter skrive en vilkårligt genereret sikkerhedskode – og alt det gør processen med at uploade filer langsommere. Når man omsider når frem til at skulle uploade, kan man vælge, hvilken mappe man vil uploade filerne til. De umiddelbare valgmuligheder er ’Documents’, ’Music’, ’Pictures’ og ’Videos’, men man kan også lave sine egne mapper, når man er kommet i gang.

Man kan uploade flere filer samtidig, og det går ret hurtigt. Hvis man vil se fotos eller pdf’er, kan man blot klikke på deres navne for at få dem vist i browseren.

Desværre er en af Cloud Drives bedste funktioner – muligheden for at afspille medier i en webbrowser via Amazon Cloud Drive – ikke til rådighed for kunder uden for USA. Det er en skam, for det ville have været forrygende at bruge en smartphone eller tablet til at få adgang til ens egen Spotify. Lad os håbe, at Amazon snart udbreder denne tjeneste til res-ten af verden.

Man kan købe yderligere lagerplads, og priserne er meget rimelige. Man kan købe op til 1TB, og prisen er 1 dollar pr. gigabyte om året. 20GB koster altså 20 dollars om året, mens 50GB koster 50 dollars. Med 50GB er prisen omkring 4,25 dollars om måneden, og det er langt
billigere end Dropbox’ 10 dollars.

Der er ikke mulighed for automatisk synkronisering, og Cloud Drive er derfor temmelig simpel sammenlignet med Dropbox. Til gengæld er prisen god. Det er blot en skam, at tjenesten er så USA-fokuseret i øjeblikket.

SugarSync omfatter en lang række funktioner og giver meget for pengene

Ligesom Amazon Cloud Drive tilbyder SugarSync en gratis konto på 5GB. Jo mere plads man køber derudover, desto mere får man for pengene. 100GB koster 15 dollars om måneden, mens 250 GB står i 25 dollars. Det er endnu billigere, hvis man betaler årligt i stedet for månedligt.

I den lavere ende af kapacitetsskalaen er priserne omtrent de samme som Dropbox’ – for 10 dollars om måneden får man 60GB hos SugarSync, mens man hos Dropbox får 50GB. Amazon Cloud Drive er billigere, men SugarSync har langt flere funktioner.

Tjenesten omfatter også et belønningssystem: Man kan få ekstra 125MB, hvis man udfører visse handlinger, som for eksempel at installere SugarSync-app’en på en smartphone eller dele en mappe. 125MB lyder måske ikke af meget, men det er en smuk gestus, der er rar, hvis man bruger den gratis tjeneste.

Det er nemt og hurtigt at oprette en konto, og hvis man satser på den gratis version, behøver man ikke at oplyse kreditkortoplysninger. Efter at vi havde meldt os til, skulle vi downloade og installere SugarSyncs desktopmanager. Efter at vi havde valgt navn og ikon til vores pc, blev vi bedt om at vælge de mapper og undermapper, vi ville synkronisere.

Det var det første eksempel på SugarSyncs større fleksibilitet i sammenligning med Dropbox, idet man kan vælge en hvilken som helst mappe på sin pc. Den plads, hver mappe fylder, er tydeligt markeret, og på en bjælke i bunden af skærmbilledet kan man se, hvor meget plads man har tilbage på serveren.

Det viste sig, at det gik meget hurtigere at synkronisere hele mapper, når man sammenligner med Cloud Drives besværlige proces med at vælge filer mappe for mappe og med Dropbox’ metode til at trække og slippe filer i deres specielle mapper.

Når filerne er uploadet, kan man få adgang til dem via en tilsluttet enhed eller en webbrowser. Grænsefladen minder om Cloud Drives, men den er langt mere avanceret. Man kan åbne og redigere dokumenter direkte fra SugarSync, og ændringerne bliver automatisk synkroniseret. Man kan afspille mp3-filer direkte fra sin browser. SugarSync med aes-sikkerhed er et fremragende alternativ til Dropbox, men den har nogle af de samme svagheder.

Nøglefunktioner
Gratis apps til iOS, Android, BlackBerry, Windows Mobile og Symbian, redigering af dokumenter direkte fra tjenesten.

Syncplicitys professionelle stil står ikke i vejen for brugervenlighed

Tjenester som Dropbox og SugarSync fokuserer på hjemmebrugere. Det gør dem nemme at have med at gøre, men det har udløst nogen bekymring for, at andre mennesker får adgang til ens filer. Syncplicity anlægger en mere forretningsmæssig tilgang, der måske kan frastøde nogle hjemmebrugere, men som omfatter stærke sikkerhedsfunktioner, der sikrer kundernes filer.

Syncplicity tager sikkerheden alvorligt, navnlig i Business-versionen med 256bit-aes-kryptering og SS70-certifikater, der bekræfter, at dens servere lever op til strenge krav til fysisk sikkerhed, tilgængelighed og intern styring.

Syncplicity findes i en gratis udgave, der tilbyder 2GB lagerplads og begrænser antallet af computere og mobile enheder, som man kan synkronisere, til kun to. Den personlige udgave omfatter 50GB lager og muligheden for at synkronisere fem enheder, hvilket er langt mere anvendeligt. Den koster 15 dollars om måneden – en anelse mere end den tilsvarende tjeneste fra Dropbox, der står i 10 dollars.

Ligesom med Dropbox og SugarSync skal man downloade en desktopapplikation, efter at man har meldt sig til. Syncplicity anlægger en mere forretningsmæssig holdning til cloudlager og synkronisering, men det betyder ikke, at tjenesten ikke er brugervenlig. Installation af softwaren og opsætning af de filer, der skulle synkroniseres, var meget enkel. I modsætning til Dropbox kan man med Syncplicity vælge at synkronisere en hvilken som helst mappe på harddisken.

Filer og mapper fremkommer ikke blot på den enhed, man har synkroniseret; man kan også få adgang til dem via en webbrowser. Grænsefladen er fremragende med ikoner, der ligner dem, vi kender fra Windows. Man kan ikke redigere dokumenter direkte fra browseren, som man kan med SugarSync, men der er god integration med Google Docs, og det finder man ikke hos andre tjenester. Man kan højreklikke på en hvilken som helst synkroniseret fil og danne et deleligt link, som man kan sende til venner og slægtninge.

Det er en god pakke med fremragende sikkerhed, og på trods af dens forretningsfokus er den forfriskende brugervenlig.

Nøglefunktioner
Sikkerhedsfokuseret tjeneste, automatiske backup- og versioneringsværktøjer, indbyggede klienter til Windows, Mac, iPhone og iPad, avanceret kryptering og sikkerhed.

Kan Microsoft få foden indenfor med Windows Live Mesh 2011?

Windows Live Mesh har eksisteret i et stykke tid i forskellige forklædninger fra Windows Live FolderShare til Windows Live Sync. Siden Microsoft købte FolderShare i 2005, er det ikke lykkedes at gøre større indtryk, mens tjenester som Dropbox har fået al opmærksomheden. Windows 7 og det, vi har set af Windows 8, har vist os Microsofts planer for mobile enheder, og dets tjenester til cloud-synkronisering kommer til at stå i spidsen. Lever de op til kravene?

Ligesom med Amazon Cloud Drive kan man bruge en eksisterende konto – i dette tilfælde en Windows Live-konto – for at komme i gang. Som man kan forvente, er Live Mesh tæt knyttet til de andre Windows Live Essentials-programmer, navnlig Windows Live SkyDrive.

Hvis du allerede er fan af denne tjeneste, vil du få meget mere ud af Live Mesh end den, der undgår den. Vi stødte på en mere skuffende selvfølge, da vi første gang startede programmet og så, at de program-indstillinger, vi kunne synkronisere, var markant Microsoft-påvirkede. Vi kunne synkronisere foretrukne fra Internet Explorer og typografier, skabeloner, ordbøger og signaturer fra Microsoft Office. Det er praktisk, hvis man bruger disse programmer, men nytteløst, hvis man ikke gør det.

I modsætning til Dropbox er man ikke begrænset til én mappe – man kan vælge at synkronisere en hvilken som helst mappe. Man kan siden vælge at synkronisere til Windows-enheder. Disse enheder rummer også den fil inklusive eventuelle ændringer, der afspejler sig i de synkroniserede maskiner. Man kan også bruge de 5GB ledig plads, som man får med Windows Live SkyDrive.

Integrationen med Windows og dets tjenester er fremragende. Man kan også bruge Windows Live Mesh med Windows’ værktøjer til fjernforbindelser og få fjernadgang til ens pc – ideelt, hvis man skal bruge en fil eller et dokument, som man endnu ikke har synkroniseret.

Hvis du bruger en masse Microsoft-produkter, og du vil have noget, der er brugervenligt og virker bekendt, er Windows Live Mesh 2011 et fortræffeligt valg. Hvis du derimod ikke bryder dig om Microsoft, er det ikke noget for dig.

Nøglefunktioner
Synkroniserede filer og mappe online og mellem computere, fjernforbindelse til computere, synkronisering af Microsoft-programmers indstillinger mellem computere.

Tonido er yderst fokuseret, men kan ikke konkurrere med sine forskellige rivaler

Nogle af de tjenester, vi her har testet, er cloud-produkter, der stammer fra foretagender med mange jern i ilden – navnlig Amazon og Microsoft – men Tonido er en tjeneste, der er udviklet af CodeLathe med et eneste formål: cloud-synkronisering. Selskabets andre produkter, herunder TonidoPlug, er ligeledes fokuseret på cloudtjenester.

For at kunne bruge Tonido skal man installere klienten på sin hoved-pc og derefter oprette en ny konto. Kontonavnet skal være enestående, for man bliver også tildelt et tonidoid.com-domænenavn. Med denne adresse kan man via en webbrowser få adgang til sin pc og alle filerne på den fra en hvilken som helst internetopkoblet computer. Det betyder, at hele computeren er synkroniseret, ikke kun udvalgte mapper.

Den browserbaserede grænseflade er nem at bruge og viser mapper, som de fremtræder i operativsystemet. De eneste komplikationer, vi kom ud for, da vi ville have adgang til vores computer fra en anden maskine, var, at firewall’en på vores oprindelige maskine blokerede Tonidos adgang til internettet. Da vi havde ordnet det, kunne vi browse i indholdet på vores oprindelige computer fra fjernmaskinen. Det virkede, men det var sommetider ret langsomt. Det kan være et chok, hvis man er vant til de hurtigere Dropbox- og SugarSync-tjenester.

Man kan installere Tonido som et drev, og det gør arbejdet på en fjerncomputer meget hurtigere. Det foregår via TonidoPro til 30 dollars om året eller med TonidoPlug.

Tonidos virkelige force er dens fleksibilitet. Man kan øge Tonidos funktionalitet med en række apps såsom Jukebox, der gør det muligt at spille musik fra en fjerncomputer, og Torrent, der muliggør Torrent-downloads.

Sagen er imidlertid, at Tonido ikke rigtig kan konkurrere som synkroniseringstjeneste. Den gratis udgave giver kun 250MB lager, hvorimod Tonido Pro-versionen giver 50GB. Det er en stærk, fleksibel og sikker tjeneste med ssl-krypterede data – glimrende som supplement til Dropbox, men ikke nogen erstatning.

Nøglefunktioner
Fjernadgang til filer, tilføjelse af funktioner via applikationer, sikker forbindelse, Apple, Android, BlackBerry og Windows Phone 7-apps.

Wuala er et godt eksempel på en spiller, der bruger sin ekspertise i en ny teknologi

Foretagendet bag Wuala er Lacie, der er bedre kendt for sine eksterne harddis-ke end for online-lagertjenester. Der er dog tale om en imponerende baggrund – Lacie ved alt om at lagre vigtig information, inklusive de nødvendige sikkerhedshensyn og forholdsregler.

Sikkerhed er Wualas vigtigste fokus. Som standard skal man indtaste et kodeord for at få adgang til sine filer, men man kan også indstille tjenesten til automatisk at logge på, hvis man savner Dropbox’ nemme drag and drop-funktion.

En særlig fiks funktion er, at Wuala installerer sig selv som et netværksdrev, i modsætning til Dropbox, der opretter en synkroniseret mappe på computeren. Det viste sig at have en række fordele.

Til at begynde med kan man trække og slippe filer og mapper på drevet for at synkronisere dem, ligesom man ville gøre med en normal harddisk. Man kan også højreklikke på en hvilken som helst fil i Windows og vælge funktionen ’Send to’ for at kopiere filen direkte til Wuala. En ulempe ved denne fremgangsmåde er, at Wuala-drevet bliver formateret som fat32, og der er derfor grænser for størrelsen på de filer, man kan tilføje. Men hvis man kun bruger gratisudgaven på 2GB, er det ikke noget problem.

Wualas gnidningsløse integration med operativsystemet gør synkronisering og backup af filer til en utroligt naturlig proces. Tjenester som Amazon Cloud Drive kræver, at man forlader sin daglige pc-rutine for at logge på og vælge og uploade de filer, der skal synkroniseres. Wuala glider perfekt ind i ens dagligdags computervaner. I den henseende minder tjenesten om Dropbox – og den omfatter også 2GB gratis lager. Man kan køre Wuala fra enhver internetopkoblet pc som en Java-applikation. Det giver flere funktioner end de browsertjenester, konkurrenterne tilbyder.

Men det, der for alvor adskiller Wuala fra rivalerne, er sikkerhedsfunktionerne. Filer og deres metadata bliver krypteret, før de flytter fra pc’en til Wuala, og hver fil får tildelt sin egen adgangsnøgle – der derefter bliver krypteret. Lacie har ikke adgang til ens kodeord eller ens filer. Hvis man er bekymret over Dropbox’ forhold til sikkerhed, er denne tjeneste sagen.

Nøglefunktioner
Sikkerhed og kryptering af høj kvalitet, automatisk backup og versionering, synkronisering af filer på tværs af flere computere, onlineadgang, deling af og samarbejde om filer.

SpiderOak er endnu en stærk cloudtjeneste, der sikrer vigtige filer

Ligesom hos Wuala er SpiderOaks primære fokus – og grunden til, at man bør overveje den i stedet for Dropbox – sikkerhed. SpiderOak har ingen kontakt med sine brugeres kodeord, og man skal derfor ikke bekymre sig for, om de ansatte har adgang til ens data. Dit kodeord ligger kun på din computer sammen med krypteringsnøglerne og holder dine filer aldeles sikre. SpiderOak bruger også ”zero knowledge”-sikkerhed. Det betyder, at personalet ikke kan se nogen mapper eller filnavne – det eneste, de kan se, er nummererede datablokke.

SpiderOak har et fortrin frem for Dropbox, når det gælder sikkerhed, men den kan ikke konkurrere på brugervenligheden. Programmets brugerflade er et mylder af knapper og oplysninger. Det er fint nok for de fles-te af os, men det kan være et chok, hvis man er vant til Dropbox’ enkelhed.

Fra desktopapplikationen kan man vælge, hvilke mapper der skal synkroniseres, og man kan indstille automatisk backup. Når man vælger de filer, der skal tages backup af, bliver man præsenteret for et enkelt valg mellem dokumenttyper, herunder film, musik og billeder, men man kan også klikke på ’Advanced’ og vælge en hvilken som helst fil på pc’en.

Man kan vælge at synkronisere bestemte mapper på pc’en med en mappe på et andet drev, for eksempel en Mac eller en ekstern harddisk. Det er fikst nok, men igen konstaterede vi, at det krævede lidt for mange klik gennem nogle unødigt komplicerede skærmbilleder at arrangere det.

Deling af filer og mappen med andre mennesker over internettet kræver opsætning af en ShareID (et offentligt brugernavn, som man kan give til andre) i kombination med en unik RoomKey. Processen fremhæver forskellene mellem SpiderOak og Dropbox, herunder deres forskellige prioriteringer. Deling af en fil på Dropbox er utroligt hurtig og enkel. Deling af en fil på SpiderOak er en længere og mere kompliceret proces – men der er ingen risiko for, at ens filer kommer i de forkerte hænder.

Valget mellem SpiderOak og Dropbox beror på, om man øns-ker brugervenlighed eller sikkerhed. Desværre for SpiderOak har konkurrenter som Wuala vist, at man kan få begge dele.

Nøglefunktioner
Backup, synkronisering, deling, ”zero knowledge”-sikker-hed, ubegrænset antal enheder, fil-versionering.

Canonical Ubuntu One er en god open source-løsning, men den er ikke uden svagheder

Fans af Linux-distributionen Ubuntu kender sandsynligvis tjenesten Ubuntu One. Den bliver styret af Ubuntus skaber, Canonical, og den er tæt knyttet til sit søster-operativsystem – ligesom Windows Live Mesh – men den kan også fås til Windows.

Man skal betale for yderligere lagerplads, men man får hele 5GB gratis. Og Ubuntu One er usvækket open source. Det betyder, at andre open source-projekter bliver integreret godt, herunder Mozilla, Thunderbird og Android. Hvis du føler dig frastødt af Microsofts produktcentrerede Live Mesh, kan dette være et strålende alternativ.

Men hvordan er den i sammenligning med Dropbox? Den mangler afgjort de enkle drag and drops, idet hovedparten af synkronisering og deling foregår via en desktopapplikation – også kaldet instrumentbrættet. Man kan indstille Ubuntu One til at acceptere, at filer, der bliver trukket ind i Ubuntu One-mappen, bliver synkroniseret mellem computere.

Men denne funktion er ikke slået til som standard, og vi måtte derfor lade denne funktion gøre det manuelt på begge pc’er. Hvis man i forvejen er bekendt med Ubuntu, virker Ubuntu Ones måde at gøre tingene på mere logisk, end hvis man er vant til Windows. Man kan også logge på fra en hvilken som helst computer via en webbrowser, når man vil se sine filer.

En af ulemperne ved Ubuntu One er, at man kun kan synkronisere filer fra harddisken med det primære operativsystem – i de fleste tilfælde C-drevet. Det er en frustrerende begrænsning, når man er vant til at kunne vælge filer fra en hvilken som helst harddisk med nogle af Ubuntu Ones konkurrenter. Hvis man kun har én harddisk, er det naturligvis ikke noget problem. Og muligheden for at vælge en hvilken som helst mappe fra C-drevet giver stadig flere valgmuligheder end Dropbox’ metode, men hvis man søger et mere omfattende værktøj til cloud-synkronisering, er det ikke det her.

Der er dog stadig nogle gode funktioner. Man skal blot have tid til at finde dem. Det gælder for eksempel streaming-tjenes-ten Ubuntu One Music, og der er et ekstra sikkerhedslag, som man ikke får med Dropbox.

Nøglefunktioner
Filsynkronisering på tværs af platforme, mobil adgang, webadgang, 5GB gratis lager.

Vores valg blandt de bedste tjenester til cloudlagring

Wuala slår konkurrenterne på flere måder. Den vigtigste er den fremragende sikkerhed, der langt overgår det, Dropbox kan tilbyde. Lacies erfaring med at producere eksterne harddiske og backupprodukter har givet virksomheden en omfattende viden om datakryptering. Muligheden for at bruge Wuala-tjenesten som harddisk på pc’en er en fantastisk funktion, der gør Wuala nemmere at bruge og langt mere fleksibel end Dropbox. En værdig vinder.

Årsagen til, at SugarSync får prisen for mest valuta for pengene, er enkel. SugarSync tilbyder en fantastisk række funktioner og er faktisk langt mere fleksibel end Dropbox. Med Dropbox får man 2GB gratis lagerplads. SugarSync leverer 5GB plads. Ekstra lagerplads har også en konkurrencedygtig pris. 30GB koster 5 dollars om måneden, 60GB koster 10 dollars, 100GB koster 15 dollars, og 250GB koster 25 dollars. Det er endnu billigere, hvis man betaler for et år. Så får man 12 måneder til 10 måneders pris. Dropbox giver 50GB for 10 dollars og 100GB for 20 dollars.

Det er vigtigt at bemærke sig, at dette på ingen måde er en anti-Dropbox-artikel. Mange af os her på kontoret bruger og elsker Dropbox. I et stykke tid har vi betragtet Dropbox som den bedste tjeneste til det, den gør, og hvis man bliver ved med at bruge den, får man en fantasisk service.

Vi ville imidlertid se, om nogen af konkurrenterne ikke blot efterlignede Dropbox’ succeser, men også kunne tage ved lære af dens fejltagelser. Vi forventede ikke nødvendigvis at finde en tjeneste, der overgår Dropbox, men det lykkedes os faktisk at finde to.

Vores to prismodtagere, SugarSync og Wuala, har de funktioner, der findes hos Dropbox, plus nye funktioner og større fleksibilitet. Ingen af de tjenester, vi testede, var forfærdelige, og valget af den ene eller anden tjeneste må i nogen grad bero på personlig smag. Det står dog klart, at Dropbox ikke kan tillade sig at hvile på laurbærrene.