Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stor nas i lille forklædning

Synology DS411 fylder ikke meget, men det er en nas fuld af funktionalitet.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Til det lille kontor eller til hjemmet med et stort backupbehov er en nas ofte den bedste løsning. Men nas’er kommer i en række forskellige udformninger og ikke mindst med en række forskellige funktioner.

DS411 fra Synology er en nas med plads til fire harddiske, og via den indbyggede software, DS 3.2, er der adgang til et hav af funktioner, og vi vil kigge på et par stykker af dem i denne anmeldelse.

Montagen af de fire harddis-ke var som sådan relativt simpel. Bagsiden skrues af nas’en, og harddisken monteres i de fires skuffer, og de skubbes derefter på plads. Det er en relativt enkelt procedure.

Det eneste problem, vi virkelig oplevede, opstod, da vi skulle skrue bagsiden på igen. Det var faktisk ret besværligt – det var nærmest, som om skruerne ikke passede helt, så vi faktisk måtte mosle en del med den, før vi fik den ordentligt på plads igen.

Den monteringsform betyder desværre også, at det ikke er hot-plug, vi snakker om. Så hvis du skal skifte drev i DS411, skal den først slukkes, drevet skal skiftes, og derefter skal den tændes igen. En lidt omstændelig arbejdsgang – det kunne gøres langt hurtigere.

En let opsætning

DS411 gør ikke det store væsen af sig. Der er intet display på den, og den har kun strømforsyning, en ethernetport, to usb-porte og en e-sata-port. Derudover er der kun et par små led på forsiden, der viser, om der er strøm på den, status og lan-aktivitet.

Derefter skulle den medfølgende software installeres, og resten af installationen fuldføres. Den medfølgende software logger dig automatisk ind på nas’en, og du skal nu sætte selve nas’en op, ikke mindst hvilken raid-type du vil køre. Derefter kommer du til at vente en hel del. Vi valgte raid-5 og ventede nu et par timer, inden formateringen og harddiskopdelingen var færdig.

Nu er der så rigtig mange muligheder, du kan lege med. En af dem er at sætte DS411 til at streame musik, videoer og billeder på. Hvis du tænder for den mulighed, så bliver der automatisk oprettet tre mapper på nas’en: music, photo og video. Hvis du kopierer indhold over i de mapper, så vil du kunne afspille dem på alle enheder i dit hjem, der understøtter dlna eller uPnP.

Den indbyggede medieserver har indbygget en ret smart funktionalitet, der gør, at hvis den enhed, du vil afspille på, ikke kan afspille flac-, ape-, aac-, ogg- eller aiff-filer, ja, så vil DS411 automatisk transkode dem, så du kan afspille dem på de fleste almindelige enheder.

Mere endnu

Langt de fleste nas’er har muligheden for at hente BitTorrent-filer ned til dig. Men langt de fles-te kræver også, at du selv har fundet link og Torrent-fil. Her adskiller DS411 sig en del. Du kan nemlig søge efter bestemte emner direkte på DS411.

Funktionen ’Download Station’ giver dig mulighed for at indtaste et søgeord, som DS411 så bruger til en søgning på nettet blandt Torrent-filer. Du kan så direkte vælge, hvilken fil du vil hente, og den ender så på din nas. Det er en ret smart funktion, hvis du henter meget via Torrent-systemet.

Du har også mulighed for at få adgang til dine filer på DS411 over nettet. Det klarer funktionen ’File Station’ for dig. Der er en guide, der gør det let at sætte funktionen op, selv for mindre tekniske personer. Den borer endda et hul i din firewall, så du ikke skal spekulere på at få sat den korrekt op.

Der er mange flere funktioner i DS411, blandt andet ftp-server, Apache-webserver og backupserver. Men endnu en ting skal der lyde klapsalver over, for hvis du ikke er tilfreds med alle de funktioner, der kommer med DS411, kan du faktisk selv installere ikke-standard-pakker på systemet, og der findes apps til både iOS og Andoid, der giver dig mulighed for at styre DS411 fra din smartphone eller tablet.