Stor lyd fra din computer

Stor lyd fra din computer

Højttalere til din pc? Velkommen til junglen! Der er et utal af højttalere at vælge imellem. Derfor tager vi dig her ved hånden, giver gode tips før køb og tester tre nyheder

Lydgengivelsen fra bærbare pc’er svinger meget i kvalitet, selvom der de senere år er kommet mere fokus på dette område. Det skyldes nok især, at mange bruger deres notebook til at se YouTube-videoer, streame film eller se direkte tv fra for eksempel DR. Tidligere var internettet tavst. Sådan er det ikke rigtig længere.

Et udtryk for denne udvikling er HP’s tætte samarbejde med lydspecialisten Beats Audio, som i de kommende måneder vil afføde en række nye kvalitetsbærbare med langt bedre lyd, end man har været vant til. Men det ændrer ikke ved, at lyden fra en bærbar (for slet ikke at tale om en stationær) pc af praktiske grunde aldrig vil nå i nærheden af de højder, som du kender fra et decideret musikanlæg.

Du kan selvfølgelig tage et par gode hovedtelefoner på, men hvis du vil dele lyden med andre, eller hvis du bare ikke bryder dig om at have dine ører spærret inde, slipper du ikke uden om et par gode computerhøjttalere.

Meget stort udvalg

I dag er udvalget af højttalere til pc’er større end nogensinde. Du kan ikke blot få traditionelle højttalere, som tilsluttes pc’en med USB-kabler. Der er også kommet et vist udbud af trådløse højttalere, hvor lyden overføres med Bluetooth-signal.

Du kan også tilslutte en smartphone eller en tabletcomputer til Bluetooth-højttalere. Prisen for sådanne højttalerløsninger begynder omkring 800 kroner. Er du villig til at bevæge dig højere op i prisniveau, kan du også få højttalere, der kan streame lyd fra en NAS (netværksserver) eller medieserver, uden du behøver at have computeren tændt.

Som udgangspunkt kommer du heller ikke her uden om at skulle overveje dit behov. For der er ingen grund til at skyde myg med kanoner. Hvis pc-højttalere er noget, du anvender sporadisk for at kunne se en forskudt TV-avis eller lignende, skal du blot have en billig og kompakt løsning.

Men hvis det handler om at lytte til musik og underholdning fra tjenester som Spotify, YouTube og iTunes eller fra dvd’er eller musik-cd’er, så gør du dig selv og dine ører en stor tjeneste ved at gå efter den gode lyd. Prisen for sådanne højttalersæt ligger fra 1.000 kroner og opefter.

Så får du et ordentligt stereoperspektiv, hvor for eksempel sangere og instrumenter i et orkester kan placeres på lydscenen. Du slipper for dåset og metallisk ”transistorlyd”, fordi højttalerne kan gengive den vigtige mellemtone, hvor blandt andet den menneskelige stemme befinder sig, på en ordentlig måde.

Subwoofer eller ej

I dag er det også almindeligt, at der følger en subwoofer med et stereosæt. Subwooferens opgave er at lægge en solid basbund i lydbilledet. Det kan give mening, fordi små højttalere ofte har svært ved at gengive de dybeste lydfrekvenser kraftigt nok til, at det opleves realistisk.

Men nogle gange fører det blot til en overeksponering af bassen, som slører lydbilledet. Kun i højttalersæt af god kvalitet – hvor også prisen ligger i top – kan du regne med, at der er en god tonebalance mellem en subwoofers frekvensområde og frekvensområdet for mellemtonen og diskanten.

Lyd kan ikke ses på nettet. Den skal høres. Så med mindre du har erfaring med og stoler på produkterne fra en bestemt producent, kan det anbefales at finde en butik, hvor du kan lytte til højttalerne (medmindre de er så billige, at du tager chancen ”ubehørt”).

Lad dig ikke imponere af en masse knapper og displays på højttalerne. I bund og grund skal du blot kunne skrue op og ned for lyden på din pc, og så skal tonebalancen og alt det andet bare fungere helt af sig selv, uden at du skal pille ved alt for mange knapper. En enkelt tonekontrol skal man dog ikke afvise (basknap for eksempel), da balancen mellem de forskellige frekvensområder kan afhænge af væggenes hårdhed eller størrelsen af det rum, som du befinder dig i.

stor-lyd

Et typisk sæt kvalitetshøjttalere til pc’er: Kraftigt kabinet, der har bløde former, og som ser godt ud, men også har en praktisk funktion. Det sørger nemlig for, at forstyrrende, stående lydbølger inde i kabinettet undgås. Klik på billedet for at forstørre.

Vi har testet tre af de nyeste pc-højttalere.

Læs testene her:

Creative ZiiSound T6
Logitech Speaker System Z523
Sony SA-NS400

Gå ikke så meget op i, hvor mange watt en højttaler praler af at kunne levere. De fleste pc-højttalere leverer tilstrækkeligt til det formål, de er skabt til, og ofte er watt-angivelsen misvisende eller direkte forkert.

Man ser oftest to måder at opgive watt på: højttalerens kontinuerlige effekt ved en bestemt frekvens (”rms”) og spidseffekten (”peak”). Det første tal er det mest ærlige af de to (hvis det vel at mærke er korrekt opgivet). Det andet, spidseffekten, er den maksimale effekt, højttaleren kan levere i et splitsekund. Man kan lidt humoristisk kalde det sidste for ”skulderwatt”.

Der er også andre, mere eller mindre opfindsomme og usammenlignelige måder at angive højttalereffekt på, så tag specifikationerne med flere gran salt.

1 Kno-prøven: Solide kabinetter giver mest præcis lyd. Bank på kabinettet med knoerne. Det skal lyde af så lidt som muligt.

2 Størrelsen: Jo større en højttaler er, des bedre spiller den – alt andet lige. Moderne elektronik kan dog kompensere for manglende kabinetvolumen.

3 Tilslutning: Pc-højttalere kan i dag tilsluttes trådløst via Bluetooth-standarden, som i sin nyeste version leverer udmærket lydkvalitet.

4 Subwoofer: Giver ekstra basbund til små højttalere. Overvej, om du skal spare pengene, hvis du køber større kvalitetshøjttalere.

5 Lyt: Vælg en butik, hvor du kan lytte til højttalere af god kvalitet. Meget billige højttalere skal du ikke lytteteste – de lyder bare ikke godt.

Del denne