Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stor bærbar med touch til underholdning

Bærbar på 17,3″ med Windows 8.1 med Low Voltage processor med specielle evner til allround opgaver samt underholdningsformål.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Står du og mangler en stor bærbar primært til brug i hjemmet som erstatning eller supplement til en stationær computer, er MEDION AKOYA E7226T MD9931017,3" en overvejelse værd.

Den kan købes i danske ALDI forretninger fra onsdag den 29. januar til 3999 kroner.

Denne bærbare computer, der anvender Windows 8.1 og er bygget op omkring en Low Voltage Intel Pentium quad core-processor, lever ikke så meget af sin råstyrke som af de brugsmuligheder, den tilbyder til en fornuftig pris. Der er ikke noget dedikeret grafikkort, så den henvender sig ikke til gamere, men snarere til gennemsnitsbrugeren, der søger en god gedigen bærbar til hverdagsbrug.

Arven fra ′Atomet′

MEDION AKOYA E7226T MD99310 er en Windows 8.1 bærbar, der er bygget op omkring en 17,3"-touchskærm. Skærmen er en af denne bærbares største forcer sammen med den generelle brugeroplevelse.

Den benyttede Intel Pentium N3520 quad core-processor, der har en hastighed på 2,17 GHz, er ikke blandt de stærkeste på markedet Til gengæld har den en TDP på blot 7,5 watt, hvilket er ganske imponerende for en quad core-processor til brug i en bærbar. Hvis behovet skulle opstå, kan hastigheden øges til 2,42 GHz. Hyper Threading understøttes til gengæld ikke.

Hemmeligheden bag Pentium N3520 er, at den er en del af Intels ′Bay Trail′-

familie. Processoren består af fire Atom processorkerner, der stammer fra Intels nye Silvermount serie, samt en grafikdel, der er en neddroslet udgave af den, der sidder i ′Ivy Bridge′-baserede processorer. Resultatet er langt bedre ydelse, end vi kender den fra gamle Atom-processorer, samtidig med at grafikdelen også har fået et boost. Grafikydelsen er dog dårligere end i de kendte Core-processorer.

Anvendt i en bærbar som denne brandes processoren som Pentium eller Celeron.

Selv om denne processor er langt hurtigere end tidligere Atom-baserede processorer, er der stadig tale om en processor, der er målrettet til mere moderate opgaver.

For at understøtte processoren er der indbygget 4 GB DDR3L 1600 MHz hukommelse, hvilket er fint.

Fin til hverdagsopgaver

Den oplagte årsag til, at man vil investere i MD99310 skal være, at man som tidligere antydet ønsker en stor bærbar computer til brug i hjemmet. Med en vægt på 3,16 kg og dimensioner på 423 mm x 281 mm x 34-37 mm falder den klart ind i rollen som desktop replaceable. Man kan tage den med på farten, men det er næppe den rolle, den vil blive brugt mest til.

Her er den ud fra vores erfaringer i testen velegnet til almindelige hverdagsopgaver som at surfe og arbejde med forskellige kontorprogrammer, som vi omgiver os med i hverdagen.

De forskellige apps, der kan fås til Windows 8, fungerer også glimrende, i hvert fald de stykker vi har forsøgt os med. Gælder det apps, er det også muligt at spille spil, hvilket man selvfølgelig også kan med traditionelle spil. Men her skal det enten være lidt ældre titler, eller spiltitler der ikke er så krævende grafikmæssigt.

Giver man sig i kast med lidt tungere opgaver, så kan det ske, at tingene tager lidt længere tid. Man kan for eksempel godt bruge Adobe Photoshop, men er der tale om krævende transformationer, må man væbne sig med lidt tålmodighed.

Til almindelige hverdagsopgaver opdager man stort set ikke, at processoren ikke er blandt de kraftigste på markedet. Hvad der er mere glædeligt er, at touch fungerer ganske godt på MD99310.

Det er heller ikke så slemt med ydelsen i hvert fald på processordelen. I SiSoftware Sandra 2013 SP6 har vi isoleret processorens ydelse i den cpu-aritmeiske test, der har kastet et resultat på 18,57 GOPS (Giga Operations per Second) af sig.

Ganske vist understøttes for eksempel Intel Quick Sync Video og flere andre moderne teknologier ikke, hvilket eksempelvis påvirker hastigheden af video-encoding og -decoding. Men det lægger ikke en dæmper på, at så længe man ønsker at anvende sin bærbare til almindelige hverdagsopgaver, så er MD99310 ganske glimrende til formålet. Den er såmænd også glimrende til underholdningsbrug.

Stor større, knap så stærk batterilevetid

MD99310 er som sagt ret stor, den er også temmelig tyk om livet, hvilket dog især må tilskrives skærmlåget, der har en ret anseelig tykkelse. I åben tilstand virker MD99310 ikke til, at være så tyk igen. Hvorom alt er, så er det en ganske habilt udseende bærbar ganske vist konstrueret i plast, men med et design, der sender tankerne hen på et børstet metalkabinet.

Kabinettet er fornuftigt afstivet, så den vrider sig ikke ud af form, hvis man tager fat i hjørnerne og løfter den. Selve plastmaterialet er ikke helt så stift. Områderne ved håndledsstøtten giver efter, hvis man trykker hårdt nok. Det er dog langt fra i en grad, så man behøver frygte for holdbarheden.

Numerisk tastatur er der også blevet plads til, hvilket er normalt for en 17,3″-bærbar. Tasterne er overordnet mellemstore med masser af plads imellem. Tabulatortasten og et par andre taster kunne have været lidt større.

Det er ganske behageligt at skrive på MD99310’s tastatur, tasterne har en god fast fornemmelse i brug. Tasterne har også en mellemlang vandring, når de anvendes, alt i alt giver det en god skriveoplevelse.

Touchpad/clickpad er stor og med integrerede museknapper. Generelt fungerer denne touchpad fint, hvad enten der er tale om at flytte curseren rundt, at udføre multitouch-kommandoer eller at udføre Windows 8- gestures. Den kan også deaktiveres ved at tappe let på ikonet på selve touchpad, en god detalje.

Det er den anvendte hardware, der gør, at MD99310 er næsten helt stille. Hvis den presses hårdt kan blæseren høres, men ikke på nogen ubehagelig måde. Det samme kan siges om varmeudviklingen, der er beskeden.

Sjovt nok, eller forunderligt nok passer MD99310’s størrelse meget dårligt med opfattelsen af, hvilket batteri man kunne forvente, der måtte være i en så stor bærbar. MD99310 har blot et 4-celles batteri på meget beskedne 2600 mAh. Det har også resulteret i, at batterilevetiden for MD99310 ikke er imponerende, specielt når der tages i betragtning, at det er en Low Voltag- processor, der driver den.

Vi har målt batterilevetiden ved hjælp af Powermark batteri benchmark programmet som sædvanlig. Det er som altid foregået ved balanceret strømstyringsmodel og med skærmen sat til 2/3 lysstyrke.

I denne test fik vi 2 timer og 41 minutter i den balancerede test, der omfatter webbrowsing, video, spil og tekstbehandling, og 3 timer 9 minutter i produktivitetstesten, som omfatter webbrowsing og tekstbehandlingsopgaver.

Set i lyset af den anvendte hardware er det lidt skuffende, men fordi det er en bærbar computer, der nok sjældent vil ′se′ ydersiden af hjemmets vægge, går det vel an alligevel.

God touchskærm

Den anvendte 17,3″-touchskærm er LED-belyst med en opløsning på 1600 x 900 pixel. Det svarer til en pixeltæthed på 106,1 ppi, hvilket er lidt højere end en 15,6 " notebook med en 1366 x 768 pixel opløsning. Den berøringsfølsomme skærm har 10 berøringspunkter, og skærmen reagerer fint og responsivt på touch-berøringer.

Det er en lysstærk skærm, som alligevel mangler det sidste i forhold til de mest lysstærke på markedet. Billedkvaliteten er generelt god, uden at den ligefrem brillerer. Farvegengivelsen er også god, selvom det ikke kan konkurrere med de bedste skærme, når det kommer til kontrast og levende farver.

Så længe man sidder lige foran skærmen er den et behageligt bekendtskab, den vertikale betragtningsvinkel er dog ikke god. Fordi skærmen har en glare-belægning, vil man kunne iagttage refleksioner i skærmen, hvis der er direkte lysindfald.

Mere hardware, features og lidt målinger

Det er ikke fordi at MD99310 ikke har en række features, men for en 17,3″- bærbar computer, er de bare ikke så imponerende igen. Den har en dvd/cd-brænder combodrev, hvilket er fint, især fordi MEDION leverer recovery-dvd som supplement til genoprettelsesdrevet.

MD99310 har desuden en USB 3.0-port og to USB 2.0-porte. Det har HDMI-udgang, en 4-i-1 kortlæser og en kombineret mikrofon og line-out- stik. Der er også en indbygget HD-webcam og mikrofon. Alt dette er fint og mere eller mindre, hvad folk har brug for, men en enkelt USB 3.0-port er ikke meget, og den indbyggede RJ45-port understøtter kun 100 Mbit/s ethernet .

Det er lidt skuffende, fordi vi er i begyndelsen af 2014, og MD99310 koster trods alt 3.999 kroner. Nævnes skal det lige, at der selvfølgelig også er 802.11n Wi-Fi og Bluetooth 4.0.

MD99310 har Dolby Advanced Audio-certificering. Lyden er da også klar og i en rimelig god kvalitet. For en bærbar er det ikke dårligt, selvom det ikke kan konkurrere med dedikerede pc-højttalere, hvor bas og endda mellemtone er mere raffineret.

Som sædvanlig har MEDION medfølgende software. Denne gang er det MEDION Home Cinema Suite og MEDION MediaPack. Windows Essentials er også inkluderet, som er en 30 dages gratis prøveversion af Office 365.

Harddisken er på 1 TB, hvilket giver plads til en masse data og programmer. Harddisken føles til at have en rimelig fornuftig hastighed, selvom den ikke brillerede i alle målinger. I HD Tune Pro 5.50 har vi målt en gennemsnitlig sekventiel læsehastighed fordelt over hele drevet på 91,7 MB/s. Det er en fin værdi uden at være god.

Filtesten viser en sekventiel læsehastighed på kun 62,1 MB/s, mens den sekventielle skrivehastighed har været oppe på 116,3 MB/s. Det synes ikke at være et vanvittigt hurtigt drev, trods det har 8 GB indbygget flash cache. I PCMark 7 system storage-testen fik drevet 3182 point, hvilket slet ikke er så ringe, det ser ud til, at cachen her bliver inddraget mere i testresultatet.

Den overordnede PCMark 7-score blev på 2511 PCMarks, hvilket er en meget fornuftig score, når man tager i betragtning af, at der er anvendt Low Voltage-processor, og der ikke er et dedikeret grafikkort. Beregningsscoren blev på 5818, og kreativitetsscoren blev på 3794 point, hvilket ikke er dårligt.

Intel HD Graphics klarede en 3DMark Cloud Gate score på 1517 3DMarks, i CineBench R 11.5 blev OpenGL scoren på beskedne 6,81 fps. Det er ikke på grafikken, at MD99310 har sin største styrke.