Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stick dit fjernsyn en computer

Selv det smarteste smart-tv kan blive endnu smartere med en lille dongle. Nu kan du ”sticke” dit tv en komplet Windows-pc med HDMI-stik, der kun er en smule større end et typisk USB-stick.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Blandt it-sensationerne på CES (Consumer Electronics Show) 2015, der blev afholdt i begyndelsen af januar, var noget så sjældent som en komplet pc fra Intel. Og det gjorde ikke interessen mindre, at denne computer ikke er meget større end en typisk USB-dongle.

En helt ny type computer

En Compute Stick, som Intel har døbt sit vidunder, måler uden fremspring en bagatel af 38 (B) x 102 (L) x 13 (T) mm eller lige godt 50 ml som en pænt stor gin uden tonic.

I dette volumen har Intel fundet plads til en Atom Quad-core processor, 2 GB ram, 32 GB lager, 802.11n Wi-Fi og Bluetooth 4.0. Ud over et HDMI-stik i fuld størrelse omfatter de fysiske tilslutninger en microUSB-port til strømforsyning, en standard USB-port og en microSD-kortlæser, som understøtter helt op til 128 GB yderligere lager. Windows 8.1 er præinstalleret og inkluderet i en pris på omkring 1200 kroner, og selvfølgelig er der gratis opgradering til Windows 10.

Er det it-verdenens seneste guldæg eller et desperat forsøg på at få mere gang i salget af processorer, hukommelse og anden hardware? Det er jo ingen hemmelighed, at salget af traditionelle pc’er – både stationære og bærbare – ikke går for godt, og helt gal er situationen lige nu for de ellers så populære tablets. Derfor ville det være mere end rart med en ny type
produkt, som kan fyldes med digital elektronik og udvide markedet ved at kunne sælges i store styktal uden at stjæle marked fra eksisterende gadgets. Realistisk eller blot en våd drøm?

Hvad Intel selv venter sig af deres Compute Stick, er ikke til at afkode fra firmaets kommunikation, men der er flere andre producenter, som også lader til at tro på konceptet.

Verdens største pc-producent, Lenovo, har annonceret en ideacentre Stick 300, som teknisk og prismæssigt er nærmest identisk med Compute Stick. Google og Asus har slået sig sammen om en endnu mindre og billigere Chromebit med førstnævntes styresystem og browser. Archos er ude med en lækkert designet sag til en stærk pris, og flere andre mærker vil uden tvivl følge trop, hvis frontløberne bare får en lille smule succes.

Hvem har brug for en stick-pc – og til hvad?

Ifølge Lenovo henvender deres ideacentre Stick 300 sig til forretningsrejsende, som gerne vil slippe for at slæbe rundt på en notebook i en stor taske. Firmaet mener også, at når de gør det, vil lufthavnenes sikkerhedskontrol gå hurtigere.

Intels primære budskab er, at et tv eller en computerskærm med HDMI – og hvilken fladskærm har ikke det? – kan blive til en fuldt funktionel computer til både pleasure og business.

Som altid er der mange interessante synspunkter på nettet. Computerworlds John Brandon synes, at stick-pc’er er en virkelig dårlig idé. Hvorfor? Jo, han hører til de mennesker, som altid mister sine små sticks i løbet af en måned eller to, skriver han, og så er 129 dollar for meget. Han lyder som en af de typer, der bruger halvdelen af livet på at forlægge sine nøgler og den anden halvdel på at finde dem igen – og naturligvis foretrækker yderdøre med smæklåse.

Mindre subjektivt gør John Brandon opmærksom på, at stick-pc’er kan blive et mareridt for virksomheders it-afdelinger, som i forvejen har rigeligt at gøre med at styre sikkerheden på medarbejdernes smartphones, tablets og notebooks.

Ellers er den generelle holdning blandt kommentatorerne, at stick-pc’er først og fremmest kan gøre smart-tv lige så smarte, som Samsung, LG, Sony og Philips med flere lover.

PC Worlds Gordon Mah Ung skriver bl.a. ”jeg kan ikke fordrage mit såkaldte smart-tv’s ynkelige browser og rædselsfulde fjernbetjeningsbrugerflade.” Denne AOD’er kan ikke være mere enig. Det kræver alt for ofte mere end en plastikkirurgs motorik og en ærkeengels tålmodighed at indtaste selv de enkleste adgangskoder og brugerdata på et smart-tv.

Har du et ældre tv, du er glad for, eksempelvis en filmfantastisk skærm af den nu uddøde plasmarace, og vil supplere med Netflix eller andre streamingtjenester, kan en stick-pc være en billig opgradering. Ved nyanskaffelse kan du også vælge et forholdsvis billigt tv med et ordentligt skærmpanel, men ellers et minimum af dillerdaller, og selv tilslutte en stick-pc og måske et anstændigt lydsystem.

Hov, der mangler noget!

Noget, som stick-pc-producenterne ikke gør så meget ud af i deres pressemateriale, er betjeningen af deres små vidundere.
Som bekendt kræver en computer et tastatur og en mus. Disse to inputenheder kan være sammenbygget, så musefunktionerne styres med en touchpad eller en trackball. Sådan er det også med en stick-pc, men det skal de potentielle købere ikke skræmmes med.

Når slanterne så er sluppet, melder virkeligheden sig. I Intels Quick Start Guide til Compute Stick vises det, hvordan man kan tilslutte mus/tastatur trådløst via Bluetooth eller en USB-dongle – eller sågar kablet via USB-porten.

Til hjemmebrug har Logitech og flere andre firmaer nogle smarte alt i ét-tastaturer, som kan være forholdsvis kompakte, men til rejsebrug vil det nok være smartere at gå endnu længere ned i dimensioner og vægt ved at satse på en fjernbetjening i overstørrelse med både alfanumeriske taster og et musefelt. I det enorme sortiment hos tilbehørsspecialisten Sandberg er der et StreamBoard, som kan klare dette job for rimelige penge, og det er blot et enkelt eksempel på en mobil inputløsning.

Det vil vel også være muligt at styre en stick-pc fra en smartphone eller tablet ved hjælp af en mus/tastatur-app? Selvmål!
En smart enhed i den høje ende vil nemt kunne streame til et smart-tv, ligesom den kan matche Intels og Lenovos stick-pc’er i datakraft og kapacitet. Og er du vild med Windows-platformen, så vælg et produkt, der kan køre Windows 10. Uanset hvad, kan du nogenlunde nemt spare stick-pc’en, hvis du allerede er en it-nørd, der ikke vil gå ned på udstyr.

Stick-pc-alternativer

Efter min mening er det mest oplagte alternativ til en stick-pc – en pc. Hvorfor rode rundt med en lommedims med separat strømforsyning plus et tastatur i løs vægt og sandsynligvis en mus, når du for færre penge kan få en notebook fra et anerkendt mærke med en sammenlignelig processor, dobbelt så meget ram, en 500 GB harddisk og en HDMI-udgang, du kan forbinde til dit mere eller mindre smarte tv? Med de priser, pc’er kan være nede i, er det svært at få øje på økonomien i en stick-pc-løsning.

Personligt har jeg også mere fidus til streamingløsninger som Miracast eller AirPlay, og den teknologiske udvikling stopper ikke her. Intel er på vej med WiDi, som står for Wireless Display og er en videreudvikling af Miracast. WiDi kræver en Windows- eller Android-enhed med en nyere Intel-processor, og skulle dit nyere tv ikke være kompatibelt, kan Microsoft tilbyde en adapter, der tilsluttes som en Chromecast og er næsten lige så billig.

Mens dette skrives, er vores teknisk redaktør Carsten Sørensen i fuld gang med at indsamle en stribe stick-pc’er til en test senere i efteråret. Glæd dig til at læse hans synspunkter og resultater i et kommende nummer Alt om DATA!