Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Stærke UHD-tv'er under 10.000 kroner

De ultraskarpe UHD-tv’er er droppet under de 10.000 kroner i pris, og kvaliteten er forbavsende høj, viser denne test af en række mærkevarer med en skærmstørrelse i nærheden af 50 tommer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

UHD-tv’er til under 10.000 kroner er stadig så nyt et faktum, at selvom alle de store tv-producenter erklærer, at de er leveringsdygtige, så kunne kun fire af dem rent faktisk levere, da vi indkaldte til en test af de ultraskarpe, flade skærme.

Det er heller ikke så længe siden, tv-skærme med opløsningen 3840 x 2160 pixel var en vild og prismæssigt skræmmende nyhed. Nu er UHD-tv’et med denne 4K-opløsning på vej til at blive hvermandseje, og inden længe kan man vel ikke få andet end UHD-tv’er, selvom stort set ingen programudbydere kan levere 4K-indhold.

Bedre priser

Årsagen er selvfølgelig primært, at prisen er blevet acceptabel, men også at man kan opskalere full HD-signaler med et fornuftigt resultat, og at tv’erne – det viser denne test af 48-55”-modeller – leverer fin billedkvalitet selv i det laveste prissegment.

Ingen af testedeltagerne falder alvorligt igennem, men vi kan spore store forskelle. Vi noterer også, at kun en enkelt af de fire deltagende topproducenter leverer et buet tv. Denne teknologi er bestemt ikke død, men skal tydeligvis ses som en alternativ mulighed og ikke som noget, alle forbrugere nødvendigvis vil have.

Læs også: 7 praktiske råd før du køber UHD-tv

Styresystem som en computer

En klar tendens for alle tv’er lige nu er, at smart-tv delen styres af et system, der minder om det, du finder i en computer.

Med styresystemnavne som Web OS, Firefox OS og Android har smart-tv-delen fået en identitet, og producenterne kan sælge tv'erne på en ny feature.

Denne udvikling hilser vi velkommen. Smart-tv-delen er gået fra at være nærmest håbløs til at fungere generelt godt i disse nye tv-modeller.

Det er tydeligt, at styresystemerne er mere brugerorienterede, og at processorerne er blevet bedre gearet til at håndtere et tv. Der er mindre ventetid på opstart af tv'et, og menuerne er mindre bøvlede.

Vi er mange, som blev skræmt væk fra smart-tv af de første generationers håbløse brugerflader, hvor man for eksempel skulle bruge flere minutter på at indtaste en webadresse. Det gjorde smart-tv’et irrelevant, men sådan er det ikke længere. Nu er det virkelig en ekstra service, som man kan bruge til noget.

Sådan har vi testet

Vi har testet alle tv-modeller på alle punkter uden at lægge vægt på noget specifikt. Den første opsætning er gennemført nøje på hvert enkelt tv, ligesom vi har undersøgt den daglige betjening i alle detaljer. Testen viser, at ikke kun den daglige betjening er blevet lettere. Alle producenter har også gjort det til en langt mindre frustrerende oplevelse end tidligere at igangsætte et nyt produkt.

Vi har prøvet alle tv'er med et ægte 4K-signal, med full HD, med 720p-signal (som de fleste tv kanaler benytter) og med materiale i SD-opløsning (ikke-HD) – alt sammen for at kunne konstatere, hvor godt tv’erne klarer sig i et blandet signalmiljø.

For alle tv’er kan vise et imponerende billede med et ægte 4K-signal, men får de tilført et signal i lavere opløsning, kommer billedprocessoren på hårdt arbejde, og så bliver fårene skilt fra bukkene.

Læs testene her: 

Panasonic TX-50CX670E

Samsung JU6515

LG 49UF772V

Philips 55PUS9109