Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stærke bærbare på slankekur

At være tynd er ikke ensbetydende med at være svag – i hvert fald ikke i computerverdenen, hvor selv de tynde bærbare nu er ved at være oppe i en styrke, der kan matche store stationære.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi skal ikke så lang tid tilbage, før tykkelsen af din bærbare var mere eller mindre proportionel med dens kræfter. For at lave tyndere bærbare måtte man ty til svagere komponenter, da de ellers blev for varme. Sådan er det ikke længere.

Med Intels Sandy Bridge-processorer er det lykkedes at reducere strømforbruget og varmeudviklingen i sådan en grad, at selv de kraftige chips kan klemmes ned i slanke maskiner. På det seneste er det således vrimlet frem med maskiner, der er tynde om livet, men har masser af kræfter.

Slank og hurtig

Når en bærbar er udstyret med Intels kraftige Core i7-processor, forventer man almindeligvis en buttet sag, der støjer som en motorvej. Den fordom kan man dog godt lægge på hylden, for LG beviser, at det ikke behøver at være sådan.

De nye Blade-maskiner er blandt de tyndeste bærbare på markedet, men har ikke desto mindre Core i7-processorer. Præcis hvilken Core i7-model der er tale om, og hvor høj clockhastigheden er, får vi ikke noget at vide om, men vi må formode, at det trods alt ikke er de hurtigste af slagsen.

Alligevel er det imponerende, taget i betragtning at computerne ikke er tykkere end 23,8 mm, at skærmen måler 4,5 mm i dybden, og vægten holder sig lige omkring 2 kilo.

De nye bærbare hedder P430 og P530, og der er tale om maskiner på henholdsvis 14" og 15,6". Skærmene er af den superklare led-type, og grafikken håndteres af et Nvidia Graphics GeForce GT520M-grafikkort. Af andre specifikationer kan nævnes hd-webcam samt srs- og dlna-teknologi, som gør det nemt at dele indhold med kompatible apparater.

Priser og lanceringsdato er endnu ikke oplyst, men der kan ikke være megen tvivl om, at P430 og P530 vil ligge i den høje ende af prisskalaen.

Tynd monstermaskine

Dell er også på banen med en tynd maskine, der måler blot 0,97" i tykkelsen, men på papiret ser ud til at kunne slå de fleste bærbare og sandsynligvis også mange stationære af banen.

XPS 15z kan udstyres med Core i5 på 2,9GHz og Core i7 på ikke mindre end 3,4GHz – begge fra Intels nye Sandy Bridge-sortiment. Der er desuden kraftig grafik i form af Nvidia GT 525M-grafikkort, og til at sende billeder videre til dit tv eller anden form for skærm får du både hdmi og mini-DisplayPort.

Der burde dog også være god mulighed for at nyde video og billeder på computeren. Led-skærmen måler 15,6" og har fuld hd-opløsning på 1.920×1.080 pixels. Harddisken er en stor og hurtig sag på 750GB og 7.200 omdrejninger i minuttet.

Et optisk drev og to usb 3.0-porte er der også blevet plads til, mens du kan koble dig på nettet via ethernet-port eller WiFi og video-chatte ved hjælp af 1,3MP webkamera. Styresystemet er Windows 7 Home Premium. Dell XPS 15z er på markedet nu, men prisen vil Dell tilsyneladende ikke oplyse, medmindre du selv ringer producenten op.

Lader op på 30 minutter

Lenovo ThinkPad X1 er en spinkel sprinter af en bærbar. Her er tale om en model med 13,3"-skærm, som måler 17 mm i tykkelsen og vejer 1,7 kilo. Det er nogenlunde det samme som Apples MacBook Air.

Alligevel kan den måle sig med maskiner af langt større dimensioner. Intels dobbeltkernede Core i7-processor burde i hvert fald være garant for, at den kan klare en hel del mere end en omgang Minestryger, mens 8GB ram og 160GB ssd burde sikre, at datatrafikken glider helt uden problemer.

Det er dog langtfra alt, hvad ThinkPad’en har at byde på. Den skal eksempelvis bruge langt kortere tid i stikkontakten end de fleste artsfæller. Med den nye Rapid Charge-batteriteknologi lades 80 procent af batteriet på kun 30 minutter. Herefter kan du stikke af sted igen i cirka fem timer, før den igen skal lades op.

Desuden kan nævnes solidt Gorilla Glass-display, væskesikkert keyboard, Dolby Home Theater-lyd, hdmi-port, valgfri usb 3.0-port og Intel Wireless Display-teknologi, som trådløst streamer indhold fra computeren til visse tv. Thinkpad X1 fås også i konfigurationer med Core i3- og Core i5-processorer, og priserne starter ved 10.538 danske kroner.