Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stærk og fleksibel firewall

SonicWall har altid været kendt for at levere nogle stærke produkter. Alt om DATA har testet deres nyeste 24 ports router/firewall, 2400MX, og den er prototypen på en fleksibel firewall med mange funktioner.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Medmindre du er en hardcore teknologi-nørd (som undertegnede), vil du næppe finde på at indkøbe og installere en SonicWall 2400MX router/firewall i dit hjem. Som navnet antyder, har den 24 porte, den er smådyr, alle portene kan konfigureres, og den har et hav af funktioner.

Dens retmæssige plads er i virksomhedens rack, men vi er nogle, der godt kunne finde på at hive dyret hjem og lade den styre hjemmets it-installationer.

Elegant opsætning

Der medfølger en lille vejledning i installation af MX2400, men den er stort set ikke nødvendig. Tilslut routeren til din eksterne netforbindelse og slut din administrator-pc til admin-porten, tænd for computeren og tænd for routeren. Nu er du faktisk klar, eller rettere, du skal lige følge en opsætningsguide, og efter en små 10 minutter kan du være færdig med installationen.

Men lad os lige dvæle lidt ved opsætningen, den fortjener et par ord med på vejen. Under installationen skal du tage stilling til at par småting, som er ret vigtige for, hvordan din router komme til at virke, når du er færdig med installationen.

Du skal blandt andet vælge, hvordan dine porte skal konfigureres. Ud af de 24 porte kan de to fungere som 1Gbit porte, mens resten er 10/100 ethernetporte. Men du skal stadig vælge, hvordan de skal bruges.

Vil du have en ren wan/lan enhed, skal det være en wan/lan/switch eller måske en wan/dmz/lan only? Du kan også vælge at gøre den til wan/dmz/lan switch, og endelig kan den sættes op i ren mx-tilstands. Gør det rigtigt første gang, og du slipper for mange besværligheder senere.

Når du er færdig med guiden, er din router klar til brug – næsten altså. For hvis du vil have glæde af de mange sikkerhedsfunktioner, som routeren kommer med, så skal du registrere den, hvilket gøres ved at klikke på et link i routerens interface.

Her på redaktionen oplevede vi dog, at der var problemer med at bruge den automatiske registrering, ja – helt generelt kunne vi ikke rigtig komme i kontakt med nettet – vi blev ved med at få dns-problemer.

MX2400 skulle ellers selv detektere vores dns, og det så da også ud til, at den havde fundet dem, men enden på visen blev alligevel, at vi måtte ind og bytte om på primær og sekundær dns, og så virkede det hele. Mystisk – men vi fik det da til at virke.

Med MX2400 registreret fik vi så også mulighed for at hente den nyeste version af firmwaren, så vores router kunne blive opdateret. Det var en helt automatisk proces, og efter en genstart af routeren var vi klar til at se, hvad den ellers bød på.

Som standard er der en del sikkerhedsfunktioner, der er slået til i routeren, men hvis du vil have firewall, ids og spamfilter indbygget i din router, så skal du tilkøbe dem som abonnement.

Du kan vælge at få en gratis prøveperiode, hvilket vi klart vil anbefale, at du gør, så du kan se, om de funktioner er nogle, du har lyst til at bruge, og om de opfylder dine forventninger.

Denne hårdt prøvede tester blev dog ret hurtig glad for mange af de funktioner, der skal tilkøbes - ikke mindst spam-filtret. Det betød pludselig, at der slet ikke kom spam-mails ned i min indbakke. De blev stoppet af routeren. Det var virkelig skønt, og SonicWall skal have ros for den store fleksibilitet, som denne funktion har.

Det er dog ret kendetegnende for hele routeren - du kan pille og indstille stort set på alt, og fleksibiliteten er meget stor. Men det betyder også, at det stiller store krav til dig som bruger.

Det er ikke en router for novicer. Men for erfarne it-administratorer er det en god og meget fleksibel router, og den kan varmt anbefales.