Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stærk spillecomputer til fornuftig pris

Uanset hvad hersker der ingen tvivl om, at vi her har at gøre med en desktopcomputer med trang til at regere. Den stikker ikke op for bollemælk eller ret meget andet.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

X-ONE lyder måske som et kaldenavn til en klassisk helteskikkelse eller et befordringsmiddel til selv samme helt. Det er det nu ikke. X-ONE er et brand, der dækker over fire forskellige serier af desktopcomputere produceret af jyske Inter-Data.

X-ONE Dominator er topmodellen i firmaets gamerserie. Alt om DATA har kigget lidt nærmere på Dominator for at se, hvor meget den nu også dominerer.

Vild med måde

Det bombastiske navn til trods er det muligt at købe desktopcomputere, der er langt vildere med hurtigere processorer, flere grafikkort og ssd som primærdrev. Dog kommer man her ud i det økonomiske overdrev med priser, der sagtens kan nå det tredobbelte af, hvad Dominator koster. De vildeste high end-computere er derudover notoriske energifrådsere.

Inter-Data har i denne Dominator i stedet samlet hardware, der som udgangspunkt ikke blot gør denne computer til en yderst kapabel spillecomputer, men også sikrer, at allround-egenskaberne burde være ganske imponerende.

Fornuftig hardwaremix

Inter-Data har valgt et miditowerkabinet, der cirka er 44 cm i højden. Det er et sort stålkabinet med sort plastfront. Computeren fremstår i sort pianofinish med to skråtstillede rækker med hver fire blåt lysende led. Det signalerer gamer-pc, uden at det kammer over i lir.

Kabinettet glimrer ikke ved skrueløs montering til drevene, men fungerer fint alligevel. Der er plads til tre 120mm kabinetblæsere i kabinettet – en med støvfilter. Der var dog ingen monteret som standard.

Da det er fra en gamerserie, er grafikkortet i højsædet. Det er et GV-N580D5-15I-B Nvidia GTX580 fra Gigabyte. Bundkortet stammer ligeledes fra Gigabyte og hedder GA-P67A-UD4. Processoren er en Intel Core i5-2300 på 2,80GHz med fire kerner. Ram udgøres af 8GB pc3-10666-ddr3-ram fra Patriot.

Operativsystemet er Windows 7 Home Premium 64bit, der ligger på to 32GB Adata S595 Turbo-ssd’er, der opererer i raid 0. Det fungerer, men må siges at være i den beskedne ende kapacitetsmæssigt. Til lagring vil man i praksis anvende den 1TB Samsung HD103SJ.

Det hele rundes af med det indbyggede optiske dvd-multidrev. Det er gode delelementer, der synes at være afvejet med henblik på at skabe så meget gaming for pengene som muligt til prisen. Strømforsyningen er en Cougar CMX – en psu, der ikke lige vækker genkendelse, men som har 80-plus certificering.

Højt grundniveau

Det første, der lægges mærke til, er, at støjniveauet er behagelig lavt ved almindelig belastning. Når der tages fat, stiger støjniveauet selvfølgelig, men bliver aldrig ubehagelig højt. Inden præstationerne afsløres, skal energiforbruget nævnes.

I standby ligger forbruget på 2,3 watt. I ’Idle’ ligger forbruget på cirka 86 watt med spidsbelastninger nær 100 watt. Når cpu samt grafikkort virkelig belastes, rammes de 305 watt ved maksimal belastning. Det er ikke vildt besparende, men uundgåeligt for en hurtig gamingcomputer.

Systemet føles kvikt og responsivt, boottid til computeren er helt klar. Det tager 57,7 sekunder inklusive start af virusprogram, åbning af programmer, og opgaver forløber let og flydende.

HD Tune 4.60 Pro viser en gennemsnitlig læsehastighed på 495,5MB/s for ssd, skrivehastigheden ligger dog langt efter læsehastigheden i filtesten. PCMark Vantage resulterede i en score på 14.790, hvor ssd selvfølgelig spiller ind.

Men der scores flot over hele linjen. 3DMark 11 scorede 5.445 3DMarks under performance, hvilket viser rigeligt med overskud til det meste. I Battlefield Bad Company 2 opnåedes gennemsnitlige 89,32fps i 1.650×1.080-opløsning med alt sat til høj kvalitet og med 32× csaa, 16× anisotropisk filtrering samt hbao slået til.