Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Spionkameraet, der skulle være blevet ude i kulden

Et overvågningskamera, der kan se i mørke, lyder forjættende. Samtidig er det et kamera, der kan tilgås fra internettet på flere forskellige måder. Desværre skuffede det en hel del i vores test.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er hvidt, det har faktisk et meget pænt design, og det er rimelig diskret. Y-cam er et sikkerheds/overvågningskamera med et par potentielle smarte funktioner, og så umiddelbart så det til at være ret letbetjent.

Lidt besværlig setup

Modellen, vi testede, hed Knight S, og selvom den var trådløs, så skulle den installeres ved først at blive koblet til vores router. Det var dog acceptabelt, så vi koblede den til vores router og satte strøm til den.

Derefter installerede vi den medfølgende software, og så skulle vi ellers være klare til at bruge kameraet. Men næ nej, vi løb naturligvis ud i problemer. Softwaren skulle detektere kameraet, men ikke om vi kunne finde det …

Vi kiggede derefter i dhcp-tabellen i routeren, og der var den heller ikke at finde. En test af porten viste ikke noget galt, men vi prøvede alligevel at flytte kameraet over i en anden port på routeren. Nu kunne vi se kameraet i dhcp-tabellen, men endnu ikke i styringssoftwaren.

Det krævede et par genstart af softwaren, før vi kunne se kameraet, og først derefter kunne vi komme i gang med at indstille det. Der er en guide, der leder dig igennem de grundlæggende indstillinger af kameraet, og det er også her, du kan vælge at koble kameraet til dit trådløse netværk.

Den del af opsætningen gik faktisk ret let, og der gik ikke længe, inden vi kunne fjerne ledningen mellem kameraet og routeren, så kameraet i stedet var koblet på det trådløse netværk.

Problematisk video

Nu skulle vi så til at bruge kameraet, og vi gik ind på menupunktet ’Live View’, og der gik det så galt. Skærmen havde et område til at vise video på, og ved siden af var der en række knapper til at styre lydstyrken, tage billeder og optage videoer.

Men selvom der var et område til video, så gik selv videoen alligevel ind over disse knapper. Billedet stod som sådan klart nok, men det var umuligt at benytte kontrollerne.

Vi gik nu i gang med at finde ud af, hvorfor det så sådan ud. Vi skiftede opløsning på vores skærm, uden at det hjalp. Vi rettede derefter mistanken mod vores browser, Firefox, så vi skiftede derefter over til Internet Explorer, uden det hjalp.

Eller rettere lidt hjalp det faktisk. For Firefox var slet ikke i stand til at vise den primære video-stream, den kunne kun vise moving jpeg, hvilket var fint nok, bortset fra at når den gjorde det, så var det i et vindue helt uden kontrollerne.

Vi skiftede atter browser, denne gang til Safari, med samme nedslående svar, heller ikke her kunne videoen vises.

Vi opgraderede nu alle vores browsere til nyeste version, men samme mønster viste sig. Vi kunne se videoen i Internet Explorer, men den var placeret forkert. I alle de andre browsere kunne vi slet ikke se videoen. Den eneste måde, vi kunne se billedet på og havde adgang til kontrollerne, var ved at vælge et billede, der kun var 320×240, og det er altså alt for småt til et overvågningskamera.

Vi tog også et kig på et andet stykke software, der fulgte med kameraet, Multi-Live – et stykke software, der samler video-streamen fra flere videokameraer.

Her måtte vi helt opgive at få hul igennem til vores kamera. Vi kunne godt nok finde det, men vi kunne altså ikke få noget billede frem. Hele tiden stod der bare ’Connecting’, og så skete der i øvrigt ikke mere.

Y-cam har et par ekstra funktioner, som kunne have været rigtig smarte, men vi kom ikke til at teste dem. Blandt andet er det muligt at koble sig op til tjenesten jabbakam.com, hvor man angiveligt skulle kunne oprette et netværk af kameraer.

Det kræver naturligvis, at der er kameraer, der er stillet til rådighed med dette formål for øje, men det skulle der angiveligt være masser af.

Da vi ikke kunne få videoen til at fungere ordentligt, testede vi aldrig denne funktion.