Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Spil klassiske spil

Tidsfordriv i 80’er-stil: Sådan kan du spille hundredvis af klassiske spil uden at betale en krone ...

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Videospil i 1980’erne var meget anderledes end de nyeste udgaver af skydespil. De var smagfuldt designede 8-bit grafiske mesterværker med gribende handlinger og et gameplay, der holdt en i ånde i timevis. Hvis du føler dig nostalgisk, kan du emulere guldalderen inden for spillekonsoller på din moderne hardware og begive dig tilbage til 80’erne.

Enhver moderne computer har rigeligt med regnekraft til virtuelt at genskabe tidligere platforme og køre klassiske spil. Hovedparten af den software, der virtuelt skaber de uddøde platforme, er open source og kan installeres oven på en almindelig Ubuntu-desktop, og det er den, vi vil bruge som grundlæggende operativsystem i denne guide.

De første titler, der fangede spillernes opmærksomhed, havde ikke spektakulær 3D-grafik eller realistisk lyd. Den første generation af interaktive spil havde faktisk slet ingen grafik. De leverede tekst, og spillerne interagerede med historien ved at skrive kommandoer. Disse spil havde komplicerede handlinger, og de blev kendt under betegnelsen interaktiv fiktion. Infocom var et af de første firmaer, der producerede populære tekstspil.

Infocoms udviklere brugte Z-language til at lave disse spil. Når man vil køre programmer, der er skrevet i Z-language, skal man bruge en oversætter som Frotz. Installer den med kommandoen sudo apt-get install frotz. For at spille et spil med Frotz skal du have spillets Z-language-fil. Du kan finde masser af spil på Interactive Fiction Archive.

Et af de mest populære interaktive fiktionsspil var Zork. Det består af tre kapitler, og du kan downloade dem alle gratis fra Infocoms website. Spillet findes i form af zip-arkiver såsom zork1.zip. Download filen, og pak den ud med unzip -d zork1 zork1.zip. Nu bliver arkivets indhold pakket ud i en mappe ved navn zork1. Man starter spillet ved at pege på dets dat-fil under DATA-mappen, såsom frotz zork1/DATA/ZORK1.DAT. Spillet kan blive noget af et chok for dem, der gik glip af denne guldalder inden for spil.

Peg og klik-eventyr

Peg og klik-eventyrspil blev også populære i slutningen af firserne. I disse spil bliver hovedpersonens bevægelser og handlinger styret ved hjælp af musen.

Ligesom tekstspillene kører disse spil i en virtual maskine, der er skabt med software på moderne computere. En af de mest populære platforme til at spille disse klassiske spil er ScummVM. Det er en forkortelse for Script Creation Utility for Maniac Mansion Virtual Machine. Scumm er et scriptsprog, der oprindelig blev lavet af LucasArts med henblik på udviklingen af Maniac Mansion. Sproget er siden blevet brugt til at lave adskillige andre titler.

ScummVM-projektet bruger en virtuel maskine, der oversætter Scumm-spil. Det var oprindelig beregnet til at spille eventyrspil fra LucasArts ved hjælp af Scumm, men nu understøtter det en række af andre spil fra firmaer som Revolution Software og Adventure Soft.

Hent ScummVM

ScummVM er gratis, og man kan installere det med kommandoen sudoapt-get install scummvm. Når det er installeret, ligger det på computeren på linje med andre applikationer. Man kan installere nogle spil direkte fra distroens officielle lager.

Kommandoerne sudo apt-get install beneath-a-steel-sky og sudo apt-get install flight-of-the-amazon-queen installerer to populære peg og klik-spil. Udgiverne har frigivet disse spil som freeware. Når du starter ScummVM, får du en liste over installerede freewarespil. Vælg et spil ved at klikke på dets navn, og start det ved at klikke på ‘Start’-knappen.

Du kan finde alle freewarespillene plus nogle demoer på ScummVM’s website. ScummVM understøtter over 100 klassiske titler. Hvis du stadig har de originale disketter eller cd’er med disse spil, kan du kopiere deres dat-filer over og spille dem med ScummVM.

Projektets wiki har en side, der opregner de filer, der kræves til hvert af spillene, for at det kan køre under ScummVM. Hvis du har downloadet et spil manuelt, kan du tilføje det fra selve ScummVM.

Du kan også få ScummVM til at starte et spil direkte med kommandolinjetekst. Kommandoen scummvm monkey starter for eksempel Monkey Island. Hvis du vil starte en anden titel, erstatter du ‘monkey’ med det ønskede spils ID. Brug kommandoen scummvm --list-games til at opregne alle de understøttede spils ID’er. Kommandoen scummvm --list-targets viser kun spil-ID for installerede spil. Når man starter programmet fra kommandolinjen, gemmer ScummVM spil i den mappe, hvorfra det blev eksekveret. Sørg derfor for, at det altid bliver eksekveret fra den samme placering.

ScummVM har adskillige anti-aliasing-filtre, der kan forbedre den visuelle kvalitet. Disse filtre tager den originale spilgrafik og skalerer den med en fastsat faktor, før den bliver vist. Et typisk Scumm-spil kører ved en opløsning på 320 x 200. Hvis man bruger 2x-filteret, får man en opløsning på 640 x 400. Hvis man vil fordoble opløsningen i spillet Monkey Island, skal man starte spillet med kommandoen scummvm -g 2x.

Man kan også køre spillet i fuld skærm ved at bruge funktionen --fullscreen, altså scummvm --fullscreen monkey. Man kan styre disse parametre inde fra selve ScummVM. Nedenfor kan du se, hvordan du kan justere indstillingerne for ScummVM og for individuelle spil.

En af de mest populære anvendelser for Raspberry Pi er som emulator til retrospil. Folk har draget fordel af dens beskedne fysiske størrelse og har brugt den inden i gamle konsoller og klassiske arkadekabinetter for at give dem nyt liv.

RetroPie-projektet producerer et Raspbian-baseret billede til Raspberry Pi, og det booter inde i et skræddersyet miljø, der er udviklet til at spille retrospil. Download dette image fra http://blog.petrockblock.com/retropie/retropie-downloads/, og kopier det over på et SD-kort på 4 GB med dd-kommandoen på Linux eller Win32DiskImager-programmet på Windows. Boot nu Raspberry Pi med dette kort. RetroPie-distributionen bruger EmulationStation til at styre og starte de forskellige installerede spil.

Så snart du booter distroen, bliver du bedt om at konfigurere din controller.
Når du skal spille ScummVM-spil, kopierer du spillets dat-filer til den rette mappe ved at tilgå Raspberry Pi over netværket. Følg derefter de anvisninger, der ligger på https://github.com/petrockblog/RetroPie-Setup/wiki/ScummVM, så du kan få dine re-trospil frem på din EmulationStation.

Manuel import af din spilsamling

1 Tilføj et spil

Du skal først kopiere spillets datafiler fra de originale medier. Hvis du har downloadet filerne fra ScummVMs site, skal du udpakke dem via kommandolinjen eller Filhåndtering. Kør ScummVM, tryk ‘Add Game’ og peg det mod den udpakkede mappe.

Vælg spillet, og tryk ‘Start’. Mens du spil-ler, kan du trykke [Ctrl]+[F5] for at holde pause og få hovedmenuen frem. Klik på knappen ‘Help’ for at få adgang til spillets dokumentation. Med ‘Options’-knappen kan du justere indstillingerne for for eksempel lydstyrke.

En af de vigtige dele i hovedmenuen er ‘Save’-knappen. Når den aktiveres, vises en liste over ledige placeringer. Nogle spil har også en in-gamemenu til at gemme. Man fortsætter et gemt spil ved at klikke på ‘Load’-knappen i hovedmenuen.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krav

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]