Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sonos-konkurrent med superlyd

Selv om du har konverteret til streaming-religionen, kan dustadig bevare dine hi-fi-ambitioner. Du skal blot have en forstærker som den nye version af Simple Audios Roomplayer.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har du sagt trådløs hi-fi-lyd, har du også sagt Sonos. Det kendte amerikanske mærke begyndte at markedsføre den slags løsninger i 2005 og har derfor sikret sig et solidt forspring. Ikke mindst når det gælder brugervenlighed.

Flere traditionelle hi-fi-mærker har skævet misundeligt til Sonos’ succes. Sony og Pioneer var tidligt ude med trådløse højttalere, og Samsung, Panasonic, Yamaha og flere andre står nu i kø med deres tilbud. Og så har vi skotske Simple Audio, der har placeret sig mellem mainstream og high-end som Linn eller Naim.

Apple TV gange 8

Den nye +-version af Simple Audios Roomplayer fra 2012 ligner forgængerne til forveksling og har et design, der er næsten lige så minimalistisk som Apple TV. Tag otte eksemplarer af den lille æblekasse og organiser to gange to af dem i to lag – så har du en idé om, hvordan Roomplayer+ ser ud.

Roomplayer+ er ikke den mest trådløse forstærker på markedet. I modsætning til de fleste konkurrenter har den ikke Wi-Fi som standard. Har du kun én af disse enheder, skal den kabelkobles til en router, men hvis du har flere Roomplayers i dit hjem, kan de efterfølgende enheder anvende lysnettet.

En indbygget såkaldt powerline-adapter er nemlig en del af produktkonceptet, og den kan ofte være en bedre løsning end trådløs streaming – især i områder og ejendomme med mange hjemmenetværk. Et Roomplayer-system kan bestå af op til 64 enheder, som i Party Mode kan spille samtidig. Det bør række til de fleste.

Aktive og passive højttalere

Ligesom Sonos m.fl. tilbyder Simple Audio to versioner af sin Roomplayer. Du kan slutte den til dit eksisterende hi-fi-anlæg eller et sæt aktive højttalere via de analoge eller digitale (både optisk og koaksial) udgange. Det koster 4999 kroner. For en tusse mere får du den med indbygget forstærker på 2 x 50 W i 4 ohm. Vi har testet den sidste løsning, fordi den virker som et bedre køb og giver maksimal frihed til at vælge højttalere: store, små eller gemt i møbler eller vægge.

Forstærkersektionen arbejder i Klasse-D, hvad der i folkemunde ofte kaldes ”digitalt”. Fidusen er, at energiforbruget i tomgang og ved normale lytteniveauer bliver meget lavt. Roomplayer+ sluger cirka 10 W. Det er ikke meget i drift, men højt i tomgang, så en form for automatisk tænd/sluk, for eksempel via en strømspareskinne, ville være smart.

Højopløste formater

Roomplayer+ nøjes ikke med at understøtte komprimeret mp3 og ukomprimeret cd-kvalitet (16-bit/44,1 kHz).
Det sidste er ideelt, hvis du abonnerer på WiMP. Musikafspilleren kan ydermere håndtere højopløst indhold op til 24-bit/192 kHz i gængse formater som wav, alac og flac.

Den tilhørende software kan afvikles på en pc, men det er tydeligt, at Apple står ingeniørernes hjerter nærmere. I skrivende stund er der kun apps til iDevices, men når dette læses, skal Android være kommet med på app-kortet.

I modsætning til den oprindelige Roomplayer behøver +-versionen ikke en tændt pc for at få tilgang til en NAS eller en anden ekstern lagringsenhed. Internet-radio kan modtages via Tuneln. Endelig er der analoge indgange på både front- og bagpanelet til kilder, som af en eller anden grund ikke kan få tilgang på andre måder.

Klar lyd

Roomplayer+ lever op til Simple Audios hi-fi-agtige klangideal med en lyd, som er meget klar, ren og detaljeret i forhold til mange systemer af fjernøstlig oprindelse, der maler med en bredere pensel og masser af digitale ”forbedringer”.

Vi har spillet på to sæt kompakte to-vejs højttalere i den højere ende fra KEF og Mission. Især til KEF vil vi anbefale at bruge subwooferudgangen til sit formål og få lidt mere fylde i lyden.
Det skal også nævnes, at en Roomplayer+ ikke er bygget til festaber med hang til høj musik.

De nævnte højttalere kan sagtens overdøve enhver samtale i et rum på 20 kvm, men en mere fysisk oplevelse kræver noget mere power og/eller nogle mere effektive højttalere.