Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Slut med at slippe for momsen, når du handler uden for EU

Danske netbutikker jubler over nyt EU-forslag, som skal sikre ens vilkår for netbutikker i og uden for EU.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

”Det er super gode nyheder fra Bruxelles, og noget vi sammen med blandt andre Dansk Erhverv har kæmpet for i mange år. Hvis det går igennem, så er det en kæmpe sejr for danske netbutikker, fair konkurrence og Danmark generelt,” siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

Baggrunden for de rosende ord er, at EU-kommissionen torsdag fremlagde et forslag til en ny momspakke. De vigtigste hovedpunkter er

• Moms skal som udgangspunkt følge forbrugerens hjemland – så undgår vi momsspekulation mellem EU-landene

• Grænsen for momsberegning i kundens hjemland sættes til 10.000 euro, cirka 75.000 kr. mod 280.000 kr. i dag.

• Virksomheder fra lande uden for EU fx Kina og USA skal altid betale moms i det EU-land, hvor de sender varen til. Man fjerner også momsgrænsen for varer med lav værdi, så der betales moms fra første eurocent af varens værdi.

• Netbutikker i EU kan nøjes med at registrere deres momsbetaling i eget land, som så afregner over for andre EU-lande. Det er den spkaldte ”One Stop Shop”-løsning, som det allerede kendes fra digitale ydelser.

”De nuværende momsregler giver en konkurrencesituation, der svarer til, at danske netbutikker stiller op til et Formel 1 løb i en sæbekassebil. Både netbutikker i EU og især udenfor tilbyder favorable priser efter de nuværende regler, der lokker danske forbrugere til at handle i udlandet,” siger Niels Ralund og påpeger, at danske forbrugere alene i år vil handle for 30 mia. kr. i udlandet, mens udenlandske forbrugere vil sende ca. 7 mia. mod danske netbutikker.

Godt for butikkerne og statskassen

Hvis forslaget går igennem, vil det blive nemmere for netbutikker at betale den korrekte moms, og derfor vil forslaget også betyde, at den danske statskasse får nemmere ved at få de momsindtægter, som mangler i dag.

”SKAT mangler trods en ihærdig indsats over 500 mio. kr. årligt i moms fra virksomheder alene i den europæiske union. Vi har i årevis knoklet for at få bedre regler, som sikrer lige konkurrence. Det er derfor svært at få armene ned, når det nu lysner, og vi forventer, at det vil give netbutikkerne bedre vilkår og øge statens indtægter.”

EU regner med, at det kan træde i kraft i 2020, og FDIH vil arbejde ihærdigt for, at forslaget bliver til lovgivning hurtigst muligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere