Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sony Xperia X: Skarpt skåret Sony-mobil

<strong>Sony har skåret ind til benet og skabt en smartphone til fornuftig pris, som leverer varen, der hvor det batter </strong>.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvornår er det nok? Har vi virkelig brug for den nyeste processor for at kunne åbne apps et millisekund hurtigere end tidligere, og hvad er meningen med en skarpere skærm, når vi i forvejen ikke kan skelne de små pixels fra hinanden? Det har Sony spurgt sig selv om, og svaret er den nye Xperia X, der kun fokuserer på det, der virkelig batter for til gengæld at kunne slække på prisen.

Flot skærm

Lidt selvransagelse på denne front virker sundt for Sony, der for nylig gav os markedets første smartphone med en afsindig skarp, men også temmelig overflødig 4K-skærm.

På Xperia X er vi nede i fornuftig full HD-opløsning på det 5” store Triluminous-display, der leverer et lækkert, lysstærkt og mere end rigeligt skarpt billede. Touch-følsomheden kunne dog være bedre.

Let og lækker

Designet er velkendt. Xperia X ligner til forveksling de nu hedengangne Xperia Z-mobiler. Eneste synlige forskelle er, at kanterne er en anelse mere rundede, og så har Sony langt om længe skrottet glasset på bagsiden til fordel for metal af samme type, som klæder resten af mobilen. Det giver ikke bare et mere homogent udtryk, men gør også, at du slipper for at skulle bekymre dig, om bagsiden pludselig flækker.

Mobilen er rar at holde på og føles overraskende let. Den velplacerede fingeraftrykslæser i powerknappen på siden af mobilen fungerer glimrende, og den dedikerede kameraknap er nyttig, når du vil have lidt bedre føling med kameraet, eller skyde foto i en fart (kameraet kan tage et billede næsten øjeblikket, når du klikker på knappen, selv hvis mobilen er i låsetilstand).

Tåler ikke vand

Lidt skuffende er det dog, at ladestikket i bunden er ganske almindelig microUSB. Vi havde gerne set, at Sony var hoppet med på USB C-bølgen.

Det er også ærgerligt, at mobilen ikke er vandtæt, som vi ellers har lært at forvente af Sonys smartphones. For det er faktisk en egenskab, der gør en reel forskel.

Fremragende kamera

Når det kommer til kameraet, er Sony heldigvis ikke gået på kompromis. Du får det bedste mobilkamera, producenten kan levere, og dermed også et af de absolut bedste, der overhovedet kan opdrives.

Der er tale om et 23 MP kamera med stor 1/2.3” Exmor RS-sensor og lysstærk F/2 blænde, som låner fototeknik fra Sonys velrenommerede systemkameraer.

Den høje opløsning giver gode muligheder for at zoome og beskære, mens den store sensor og lysstærke blænde sikrer, at du kan skyde fine billeder under stort set alle lysforhold. Selv i et næsten bælgmørkt lokale fik vi fotos, der, trods en hel del støj, godt kunne tydes.

Indstillingerne kan justeres i detaljer, og en række apps giver kreative fotofunktioner. Udvalget kan udvides ved at hente flere apps på nettet.

Video skydes i full HD, 60 fps, og der er både intelligent SteadyShot billedstabilisering og Predictive Hybrid Autofocus, som holder objekter i fokus, uanset hvor meget de bevæger sig.

På fronten er der vidvinkel-kamera på 13 MP, baseret på megen af den samme fototeknik som bagkameraet. Meget bedre selfiekamera er således svært at finde.

Kræfter til det meste

Der hvor Sony for alvor har valgt at skære ned er på processor-kraften. Der er anvendt en Snapdragon 650-chip, som i sin ydeevne ligger nogenlunde på niveau med det, man kunne forvente af sidste års topmobiler.

Men nu var sidste års topmodeller jo faktisk også ret hurtige, så er der i virkeligheden en reel forskel at mærke i almindelig brug?

Ikke rigtig. Selvom mobilen kun scorede cirka halvt så højt som den bedst ydende Android-mobil på markedet i vores benchmark, var hastigheds-forskellen forsvindende lille, når vi åbnede apps, gik på nettet, tjekkede Facebook osv. Med 3 GB er der også godt med overskud til multitasking, krævende spil og større billedprojekter.

Lang batterilevetid

Som Sony er kendt for, er der gjort en del for at give dig lang batterilevetid. Et 2620 mAh batteri virker umiddelbart ikke imponerende, men indbyggede strømsparer-funktioner og Qnovo-teknologi sikrer, at man får det maksimale ud af strømmen. Sony lover op til to dages batterilevetid. Det er lige at stramme den lidt, men du får snildt halvanden dag ved almindelig brug.

Mobilen oplades desuden hurtigt takket være Quick Charge- teknologi.

Overskuelig brugerflade

Også når det gælder software, er der skåret ind til benet. Xperia X kører en rimelig ren Android 6.0. Der hvor Googles indbyggede apps og features er gode nok, har Sony valgt at anvende dem, i stedet for at klistre mobilen til med deres egne. Mængden af ”bloatware” er derfor minimal, og det er hurtigt at komme af med de få Sony-apps, der er indbygget, hvis ikke man er interesseret i dem.

Det giver en simpel og overskuelig oplevelse, uden forstyrrende elementer og med hurtig adgang til det, der betyder noget.

Alt hvad man behøver

Langt henad vejen er missionen lykkedes for Sony. Xperia X leverer i de fleste henseender en førsteklasses mobiloplevelse, der matcher de bedste smartphones på markedet. Man tænker ikke videre over den manglende processorkraft, mens den moderate skærm- og video-opløsning kun synes rimelig.

Det er dog en skam, at mobilen ikke er vandtæt, da den dermed mister et af Sony-mobilernes vigtigste særkende og en virkelig brugbar feature. Det havde også været rart, om den havde været forsynet med USB C-port. For i virkeligheden er det nærmest kun her, man mærker, at mobilen ikke er helt med oppe i det forreste felt.

Og da den netop ikke er det, er det da også kun rimeligt, at prisen er lavere end de dyreste topmobiler på markedet. Selvom prisen er fornuftig, er mobilen dog ikke billigere end, at den befinder i et leje med stærke konkurrenter. Xperia X har dog, hvad der skal til for at tage kampen op, og uanset pris, så er den svær at slå, når det kommer til kamerakvalitet.