Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skal din næste pc være en pakkeløsning?

Med en alt-i-et pc får du computer og skærm i en samlet pakke. Konceptet bliver mere og mere udbredt, og der findes efterhånden et stort udvalg af modeller.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Man kommer ikke uden om det. Igen er det Apple, der har været foregangsmænd. De var måske ikke de første med en alt-i-et computer, men de var først til at skabe en model, der virkelig brændte sig fast på nethinden af alverdens nørder og gjorde dem attraktive for et stort marked.

iMac er stadig bannerfører for alt-i-et computere, men der er efterhånden et bredt udvalg af modeller på markedet og rigeligt at vælge imellem for dem, der ikke vil betale det hvide ud af øjnene og/eller hellere vil have en Windows-maskine.

En kæreste-godkendt computer

Det smarte ved en alt-i-et computer er jo selvsagt, at computer og skærm er samlet i ét. På visse modeller, som eksempelvis Sonys Vaio L, er tastaturet også integreret. Det gør dem ikke blot mere mobile men også mere elegante at se på end et skrummel af en desktop sluttet til en skærm med et rod af ledninger.

Designet er således en væsentlig del af attraktionen, og det kvalificerer dem blandt de absolut mest kærestevenlige desktops. Det stilrene look og mangel på rodende ledninger giver dem en chance for at slippe ud af kontoret og ind i den moderne dagligstue, hvor de kan stå og pynte med de øvrige designartikler.

Til de »blødere« opgaver

Det flotte design koster dog lidt på ydelseskontoen. Da maskineriet som oftest er gemt i skærmen, er der sparet lidt på komponenterne. Alt-i-et computere er dermed sjældent de kraftigste maskiner i verden.

Selvom mange kan konfigureres med stærkere processorer, mere ram og større harddisk, er de fleste som udgangspunkt ikke kraftigere end en laptop af ældre dato eller en lille mini-computer. Det gør dog ikke det store, da de primært er tiltænkt hjemme-opgaver som internetbrug og multimedieafvikling.

Maskiner, som den populære Shuttle X50V2, visse Asus EeeTop PC modeller og MSI Wind Top AE1900, drives eksempelvis af Intel Atom processorer (godt nok de kraftigere af slagsen), som almindeligvis findes i netbooks.

Fordelen er, at strømforbruget er lavt, og du dermed får en diskret og energibesparende maskine, der er nem at slæbe rundt eller hænge op med på væggen som en fladskærm med indbygget mediecenter.

På den måde er alt-i-et-computeren oplagt som en allround løsning til dine hjemme-mediebehov, og de fleste af dem kommer da også med hdmi-udgang samt dvd- eller blu-ray-drev og andre multimedie-mindede features.

Der findes dog kraftigere modeller. Lenovos Ideacentre B500 har quad-core processor og Geforce GTS 250M grafikkort, mens Sonys VAIO modeller kan konfigureres med processorer helt op til Core i7 og Nvidia GeForce 310M grafikkort. Ingen er af disse modeller er dog tilgængelige på det danske marked.

Masser af multi-touch

En egenskab, der kendetegner mange alt-i-et computere, er multi-touch. Særligt efter Windows 7 kom på banen med understøttelse af berøringsstyret betjening, er der sket et ryk på denne front.

HP er blandt de fremmeste på området med deres TouchSmart-computere, som fås med 20 eller 23 tommer skærm samt i flere forskellige konfigurationer.

Mange udfordrere har dog meldt sig på det seneste. De førnævnte modeller fra Asus og MSI har begge touchskærme (dog kun single-touch), og Samsung er nu også klar med U200 og U250, der har 20" eller 23" multi-touch-skærm samt Intel Pentium T440 2.2GHz dual core eller 2.2GHz Intel Core 2 Duo T6600 processor. De er dog heller ikke i Danmark endnu.

Overkommelige priser

Ligesom med alle andre typer computere er der væsentlige udsving i prisen afhængigt af model og konfiguration. Alt-i-et computerne kommer dog sjældent op i de helt vanvittige priser. Måske fordi de ligesom netbook’en er tænkt som et supplement frem for en erstatning af hovedcomputeren, og producenterne dermed ikke ville kunne komme af sted med at kræve alt for meget for dem.

De fleste holder sig mellem 5-10.000 kroner, mens Shuttle X50V2 er nede på 2-3.000 kroner, og Asus EeeTop PC ET2002T kan fås til lige omkring 4.000 kroner.