Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skal din mobil være buet?

Samsung lader skærmen bugte sig om kanten på den nye Note Edge, så du har plads til mere indhold. Men er det overhovedet noget, vi har brug for?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kampen om mobilkunderne er benhård. Metoderne til at lukke nye brugere i biksen bliver derfor mere og mere opfindsomme. Samsungs seneste påhit er en buet skærm, som sidder på den nye Galaxy Note Edge. Vi gav mobilen en tur i testmaskinen for at se, hvad den duer til.

Ekstra skærmareal

Man kunne snildt forveklse Galaxy Note Edge med dens nært beslægtede familiefælle Galaxy Note 4, var det ikke lige fordi, skærmen fortsætter ud over kanten i mobilens højre side. Det giver Note Edge ekstra skærmareal, som kan udnyttes til forskellige formål, hvad enten hovedskærmen er tændt eller dækket af det specialdesignede cover (som skal tilkøbes), der lader den buede del være tilgængelig.

Eksempelvis kan den bruges som en bjælke med konstant adgang til kontakter, mails, kamera, internet og andet, eller du kan få vist udvalgte beskeder, notfikationer, news feeds, vejrudsigt og lignende. Du kan selv tilpasse hvilket indhold, der skal være tilgængeligt, og har du ikke nok i de bjælker, der er præinstalleret på mobilen, kan du downloade flere. Hiver du ned fra toppen, er der desuden adgang til et lille udvalg af værktøjer, som er skabt specifikt til den buede skærm.

I visse apps, som eksempelvis kameraet, vil den buede del også fungere som betjeningspanel.

Nemmere navigation

Rent funktionelt er det svært at sætte en finger på den buede skærm. Denne del af displayet er stor nok til, at tingene vises flot og tydeligt og tilpas responsiv til, at den reagerer, som man ønsker, men sjældent aktiveres af utilsigtede bevægelser. Spørgsmålet er så, om der reelt er noget at bruge den til.

Om end det ikke ligefrem er noget, der vil revolutionere vores brug af mobilen, fandt vi faktisk, at den buede skærm gav nogle fordele. Det sparer dig eksempelvis nogle tryk og gør navigationen hurtigere, at du konstant har adgang til de vigtigste apps, næreste kontakter eller notifikationer om opkald og beskeder, uanset om du spiller, surfer eller foretager andre ting på mobilen.

Samtidig kan de simple informationer, der er tilgængelige på skærmen, når coveret er lukket, være ganske nyttige, om end vi i visse tilfælde godt kunne have ønsket, at man fik lidt flere oplysninger. Mens det er muligt at se, hvor mange ulæste mails eller beskeder du har, kan du ikke se, hvad de indeholder, og selvom du kan se, at der er ubesvarede opkald, kan du ikke se hvem de er fra uden først at åbne coveret.

De små værktøjer, som Samsung har tilføjet, fungerer dog helt upåklageligt, uanset hvilken tilstand mobilen er i. Således er der nem adgang til nyttige funktioner som målebånd, stopur, lommelygte og diktafon, selv når mobilen er lukket.

På sin vis er funktionaliteten af den buede skærm således meget lig det smart-urene kan tilbyde i øjeblikket. De fungerer fint til at køre simple funktioner selvstændigt, men har primært sin berettigelse som en forlængelse af mobilen, med hurtigere adgang til nogle af dens funktioner.

Overdådig smartphone

Udover den buede skærm er der stort set ikke noget, der adskiller Note Edge fra Note 4, som vi anmeldte i Alt om DATA nr. 1/2015.
Mobilen fik 4,5 stjerner og præcis ligesom denne, er Note Edge en ordentlig kraftkarl af en smartphone med 5,6” knivskarp QHD-skærm, som ligger helt i top, når det kommer til ydelse, kamera og skærmkvalitet. Også fingeraftryksscanner, pulsmåler og den velfungerende S Pen får du med i købet.

Således udgør Note Edge en overdådig - omend temmelig dyr - smartphone, der på ganske positiv vis adskiller sig fra konkurrenterne. Den buede skærm er måske ikke ligefrem en ”killer-feature”, men Samsung har gjort meget for at udnytte dens potentiale, og er det en funktion, der lokker, vil man ikke blive skuffet.