Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skærm med mange gode intentioner

Den nye energivenlige Philips-skærm 241P4QPYES har masser af spændende funktioner. Testen var dog ikke uden sværdslag.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En god skærm er meget vigtig for din computer. Det er trods alt den, der sørger for, at du kan se dine spil og de websteder, du surfer forbi.

Skærmene er vokset markant i størrelser de seneste par år, og samtidig er priserne faldet markant, hvilket gør, at de store skærme holder deres indtog i private hjem.

Men samtidig er der også kommet krav til strømforbrug, hvilket har presset producenterne til at levere skærme, der er bedre, samtidig med at de bruger mindre strøm. Energivenlige skærme er blevet en salgsparameter, og det kan ses, ikke mindst blandt de nye skærme, som Philips har sendt på gaden gennem det seneste års tid.

Vi har tidligere testet Philips’ energivenlige skærme og altid med godt energimæssigt resultat, så det var klart en parameter, vi så frem til at kigge nærmere på. Samtidig så lægger Philips stor vægt på design og ergonomi, så det var også noget, vi så frem til at kigge nærmere på.

En rigtig god start

Skærmen skal med det samme have rosende ord med på vejen. Den vejede ikke ret meget, og det var utrolig let at montere skærmen på foden. Foden skulle bare klikkes fast på bagsiden af skærmen, og så var den lille opgave klaret. Let og elegant.

Foden gør, at skærmen let og elegant kan hæves ret højt, faktisk helt op til 130 mm. Samtidig kan du dreje den op til 90 grader i hver retning, og du kan tilte skærmen op og ned 65 grader. Derved kan du let indstille skærmen, så ergonomien kommer helt i top. Rigtig mange point til Philips 241P4QPYES.

Skærmen kan tilsluttes computeren på flere måder, dels via almindeligt vga-stik, dels via dvi-stik og endelig via DisplayPort.

Herudover er den udstyret med fire usb 2.0-porte, hvoraf du naturligvis kun kan bruge de tre, da du er nødt til at koble den ene til din computer, hvis du vil bruge skærmen som usb-hub. Skulle du ønske at slippe for at have højttalere på dit bord ved siden af din computer, så kan du slutte skærmen til lydudgangen på din pc og bruge de indbyggede højttalere i skærmen. De giver faktisk en ret god lyd. Så hvis du ønsker et rent skrivebord, er dette en god mulighed.

Stor, strømbespar- ende skærm

Vi startede med at tage en strømmåling på vores vante 23"-skærm og konstaterede, at den brugte 36 watt i almindelig drift. Helt fint for en ikke helt ny skærm, så vi var spændte på, hvor meget vores 24"-skærm ville bruge.

Philips 241P4QPYES brugte kun 29 watt i drift, hvilket var ret fint. Men hvad der er endnu bedre ved denne skærm, er dens PowerSave. Der sidder to sensorer, PowerSensors, på forsiden af skærmen. De måler, om der sidder en person foran skærmen, og hvis der ikke gør, så går skærmen i strømsparetilstand. Ifølge Philips så sparer skærmen op til 80 procent af forbruget i denne tilstand.

Det kunne vi dog ikke helt måle. I vores målinger faldt strømforbruget fra 29 watt til 11,7 watt, en besparelse på lige omkring 60 procent. Selvom det ikke er de forventede 80 procent, er det stadig flot og klart noget, der kan mærkes på elforbruget.

En rigtig mandagsmodel

Desværre viste det sig, at der var problemer med den skærm, vi havde fået, hvilket gjorde, at vi ikke kunne gennemføre testen af skærmen.

Det første problem, vi rendte ind i, var, at de berøringsfølsomme knapper på forsiden af skærmen holdt op med at fungere.

Lige da vi tilsluttede skærmen, virkede de helt fint. Vi tændte skærmen via dem, og vi fik lige set, at det var muligt at komme ind i osd-menuen.

Men da vi så havde installeret skærmdriveren, holdt knapperne op med at virke. De to hændelser hang dog ikke sammen, hvilket vi kunne konstatere ved først at afinstallere driverne igen og så derefter montere skærmen på en anden computer. Problemet var det samme.

Det betød også, at vi ikke havde mulighed for at komme ind og ændre på indstillingen af PowerSensors, så vi kunne bestemme, hvor hurtigt og så videre skærmen skulle gå i power-save.

Det næste problem var så, at den medfølgende kontrolsoftware, SmartControl, heller ikke virkede. Vi installerede den og opdaterede den til nyeste version. Men den virkede alligevel ikke optimalt.

SmartControl giver mulighed for at arbejde i fem forskellige menuer: Adjust, Color, Eco, Options og Help. Vi kunne kun bruge Options og Help, og der var intet i de to menuer, der gjorde, at vi kunne få adgang til resten af menuerne.

Vi havde en mistanke om, at problemet med knapperne på skærmen og softwaren var forbundet, men havde ingen mulighed for at kontrollere det. Vi kontaktede så Philips’ support og fik en meget hjælpsom person i røret. Problemet var tilsyneladende ikke et, som Philips kendte til i forvejen, så der var ikke lige noget at komme efter.

De bekræftede dog over for os, at det kunne lyde, som om de to problemer var forbundne, og havde det været en skærm, der var blevet solgt til en forbruger, så ville skærmen være blevet ombyttet.

Så langt så godt, men det efterlod os stadig, tæt på deadline, med en skærm, vi ikke kunne teste helt færdig og med for lidt tid til at få en ny til test.

Derfor har vi valgt at bringe den del af testen, vi kunne gennemføre, og så undlade at komme med en egentlig bedømmelse af skærmen.

På et senere tidspunkt kommer vi måske tilbage med en test af de funktioner i skærmen, vi ikke kunne teste i denne omgang.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]
[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]