Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerhed, oprydning og backup

Symantec og it-sikkerhed hænger tæt sammen. Men hos it-giganten er sikkerhed ikke kun virus, spyware og malware. Det handler også om backup og pc-stabilitet. Alt om DATA har kigget på to produkter, der klarer den del for brugerne. Læs anmeldelsen og se den på web-tv.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=R75FXnFcAH8[/embed]

Det er det kendte Norton 360, samt det helt nye Norton Backup, som har været en tur forbi Alt om DATA’s testcomputer.

Vi startede med at kigge nærmere på Norton 360, der, som navnet antyder, er et produkt, der skal komme hele vejen rundt om pc’en. Mere præcist er der indbygget virusværn, der er beskyttelse mod spam, phishing og malware, din identitet beskyttes, når du surfer på nettet og er i banken, der er firewall og beskyttelse mod indtrængen på din computer. Derudover er der indbygget online backup, og der er optimering af din pc.

Ingen opsætning

I princippet så skal du ikke gøre noget som helst, når du først har installeret Norton 360. Programmet virker uden nogen form for opsætning. Men – det kan vi naturligvis ikke lade os nøjes med. Derfor kiggede vi opsætningsmulighederne lidt efter i sømmene.

Omkring antivirus var stort set alt slået til, og, efter vores bedømmelse, var det ikke nødvendigt at lave nogle ændringer her. Lige så spændende var det så at kigge firewall’en efter i sømmene, og lige så positivt var det at konstatere, at der ikke skulle ændres på indstillingerne.

Programmet opretter selv de nødvendige regler for programmer, men det er muligt at ændre i reglerne, og det er muligt at tilføje eller fjerne regler efter behov, det samme gjaldt ved trafikregler, så hvis du har lyst til oprette dine egne, så er det muligt.

Firewall’en beskytter også browseren mod ting som Drive-by-download og prøver at beskytte den mod udnyttelse af eventuelle svagheder. Af et program, der er beregnet til ikke at blive pillet ved, er der dejlig mange muligheder i Norton 360 for at indstille funktionaliteten af programmet.

Der er rigtig mange andre spændende funktioner, og vi skal ikke igennem dem alle. Men nævnes skal da lige det punkt, der hedder »Forældrestyring og Håndtering af personlige data«.

Det er ikke installeret sammen med Norton 360, men klik på det, og du får mulighed for gratis at downloade det add-on til Norton 360. Med det kan du blokere upassende websteder og sikre, at fortrolige oplysninger ikke sendes ud af computeren.

Med Forældrestyringen installeret, oprettes der også automatisk en log over forsøg på at få adgang til blokerede websider, og de rapporter kan du så kigge på i ro og mag.

Optimering af pc’en

En del af funktionaliteten i Norton Utilities er taget med og ligger som en del af Norton 360. Den kører automatisk en diskoptimering, sletter midlertidige filer på harddisken, og du kan få den til at diagnosticere din computer, hvis der sker nedbrud eller lignende.

Endelig kan du også administrere hvilke programmer, der skal køre under startup, og du kan vælge, om der er nogle, der skal have en forsinket opstart. På den måde kan du få din computer til at starte hurtigere, hvilket er ret smart.

Backup er vigtigt

Den sidste del af Norton 360 falder sammen med Norton Backup. For indbygget i Norton 360 er der mulighed for at lave en online backup af vigtige filer.

Med programmet får du 2GB online lagerplads, og hvis du så installerer Norton Backup får du yderligere 5GB. Sådan brugte vi i første omgang produktet. Vi valgte filer ud og opsatte en tidsplan efter hvilken der skulle køres backup. Enkelt og ligetil.

Men Norton Backup er et produkt i sig selv, og hvis du ikke har Norton 360 på din computer, får du installeret en backup-klient, hvorfra du bestemmer, hvor og hvornår der skal foretages backup.

Det sidste, vi tjekkede med Norton Backup, var de online administrationsmuligheder, der var med programmet. Vi loggede ind på https://nobo.backup.com, hvor vi fik mulighed for at logge ind på vores backup og administrere alle de backup’s, der var foretaget med de Norton licenser, vi havde.

Via webbrowseren kunne vi nu hente en enkelt fil eller mappe til vores computer, eller vi kunne sende et link til en, som vi gerne ville dele filen med. Det gik utrolig let, og vi er glade for, at Symantec har været så smarte at binde alle produkterne sammen på en og samme Norton-konto.

Såvel Norton 260 som Noton Backup var gode produkter, og vi var glade for dem under hele testen. De fylder ikke meget, de ligger meget diskrete i baggrunden, og de tager ikke så mange systemressourcer op.