Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerhed i letvægterklassen

Symantec’s sikkerhedsprodukter har et ry for at være
store, tunge og besværlige. Med Norton Internet Security 2010 har Symantec
kastet det åg af sig. Programmet har imponeret denne tester.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tænk et par år tilbage og tænk Norton Internet Security. Ikke nogen sjov oplevelse vel? Dengang brugte NIS utrolig mange af din computers ressourcer, den sløvede din computer markant ned, og så forstyrrede den dig hele tiden. Vi var mange, der skiftede til andre mærker af sikkerhedssoftware alene på grund af det åg, som NIS lagde på din computer.

Gennem de sidste par versioner af Norton Internet Security har Symantec forsøgt at løse dette problem, med større eller mindre succes. Men med 2010 af deres meget populære sikkerhedssuite må man sige, at det er lykkes for Symantec, det fodaftryk som programmet efterlader i din computer, er så lille, at det absolut ikke mærkes.

Brugervenligheden i top

Symantec har gjort mange ting for at forbedre deres sikkerhedssuite, ikke mindst så er det blevet utrolig at installere og indstille. Faktisk er det eneste, du skal, som bruger, at indtaste dit licensnummer, en mail og et kodeord. De to sidste ting for at få oprettet en Symantec-konto, der skal bruges til at aktivere dit produkt med.

Herefter kører installationen af sig selv og lynhurtigt. En rask lille genstart af computeren og din computer er klar.

En af redaktionens testcomputere har nu kørt med Norton Internet Security i et par uger, og på intet tidspunkt har programmet generet os eller bedt os om at træffe en beslutning om, hvorvidt et program må gå på nettet eller ej. Til dato er det det mindst forstyrrende sikkerhedsprodukt, vi har kørt med. Godt gået Symantec.

Der er rigtig mange nyskabelser i NIS 2010. Ikke mindst er der kommet en ny teknologi, som de kalder for Quorum, som er en sikkerhedsmodel, der baserer sig på en vurdering af en given fils sikkerhedsniveau. Symantec har samlet informationer ind om et eksorbitant stort antal programmer og tilhørende filer. De er alle vurderede og deres ”reputation” er noteret i en online database. Når en af de filer installeres på din harddisk scanner NIS ikke filen, hvis den kender den i forvejen, og den er dømt sikker fra Quorum’s side af.

På den måde er det et langt mindre antal filer, der skal scannes på din harddisk, og programmet arbejder hurtigere og mindre forstyrrende.

Flere nye teknologier

Derudover er der Norton Insigt, som er en teknologi til at analysere downloads, filer og applikationer. Norton Insigt analyserer løbende om dine filer er sikre, og skulle Norton Insigt blive i tvivl, vil den selv spørge online om der er opdatering til NIS, og på den måde sikre at den nyeste viden altid er i databasen.

Der er mange flere nye og spændende teknologier i NIS 2010, men der er lige tre der bør og skal nævnes her til slut. Dels er der på hovedskærmbilledet en konstant oversigt over, hvor mange systemressoucer som NIS 2010 bruger. Vi fik den aldrig for alvor op over et par procent.

Derudover er der et oversigt over alle kørende processer i din computer. Der vises en graf, og du kan altid se, hvilke processer det er, der har belastet din computer, hvis du ser en belastningsmæssig spids.

Endelig er der en optimeringsknap, som gør at Norton Internet Security forsøger at optimere sig selv, så din computer belastes mindst muligt.

Alt i alt er NIS 2010 et imponerende produkt, og vi har kun gode ting at sige om det. Lad os i fremtiden få flere sikkerhedsprodukter, hvor der i den grad er tænkt over, at de skal forstyrre brugeren mindst muligt.