Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikker medieserver på netværket

Lagerenheder til hjemmenetværket er populære, og nu er Buffalo
på markedet med deres nye Multimedia NAS, der er født med hele fire harddiske,
og som kan sættes op i RAID 5.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lagerkapaciteten er umiddelbart i orden, skulle man tro. Buffalo LinkStation Quad kommer med fire harddiske, og på stemplet på ydersiden af pakken står der 1TB. Men der stod intet om, i hvilken konfiguration denne kapacitet kunne opnås. Link Station Quad kan arbejde i RAID 0, 1, 5, 10, og noget de kalder for Standard Mode. Her giver RAID 0 og Standard Mode den største kapacitet, mens RAID 1, 5 og 10 giver en noget mindre kapacitet.

Da vi åbnede NAS’en kunne vi da også konstatere, at den var konfigureret med 4 harddiske på hver 250GB, og da vi senere konstaterede at den også som standard var sat op til RAID 5, var den faktiske kapacitet ikke 1TB men 640GB. Hvorfor der ikke blev brugt større harddisk er lidt mystisk. RAID 5-konfigurationen er glimrende, da den giver mest sikkerhed og mest plads, men at have 640GB eksternt lager er godt nok ikke meget længere.

Nem at gå til

LinkStation Quad er en stor firkantet kasse, og på forsiden er der fire små dioder, der lyser op og angiver status på harddiskene. Første gang den skal tages i brug, konfigurerer den sig selv, og når det er gjort, skal den medfølgende software installeres, hvorved der automatisk bliver lagt en genvej til NAS’en på skrivebordet og en genvej til håndtering af samme.

Det er nu begrænset, hvad der kan gøres herfra, udover at kopiere filer til og fra enheden. Men derfra kan man også få adgang til den webbaserede brugergrænseflade, og det er her, alt det sjove gemmer sig.

Udover alle de selvindlysende ting som at ændre navn på enheden og tildele nye shares, så er det også muligt at ændre på RAID-opstillingen.

Det var dog ikke noget, vi umiddelbart havde nemt ved. For det var ikke bare lige at vælge en indstilling, der hed ”RAID 0). Næ – det viste sig, at vi skulle definere opstillinger for RAID, og derunder kunne vi beslutte, hvor mange og hvilke harddiske der skulle indgå i de forskellige konfigurationer.

Da vi først havde vænnet os til den tanke, var det faktisk en ret spændende måde at arbejde med NAS’en på, og absolut en meget fleksibel måde at betjene den på. Det krævede dog bare en vis mængde tilvænning.

Et utal af muligheder

Men der er langt flere muligheder herunder, blandt andet at give adgang til NAS’en fra web’en. Det kræver enten, at man har en statisk ip-adresse, eller benytter sig af et domain-tjeneste fra Buffalo.com. Vælger man sidstnævnte, er det også muligt at slå en firewall til, som udelukkende er der for at holde øje med trafikken på web-delen af NAS’en.

LinkStation Quad er også udstyret med en medieserver, en printserver og en BitTorrent-klient, som vi ser på de fleste NAS’er i dag.

Fælles for alle disse punkter er, at de er lette at sætte op, og når man vænner sig til interfacet, så er de ret lette at arbejde med.

Endelig skal vi lige nævne, at selvom der sidder en ret stor blæser i LinkStation Quad, så er en overraskende stille under drift, hvilket er en god ting. Hastigheden på filoverførsel gav ingen mening at måle, for den afhænger både af, hvilke harddiske der er i computeren, og af hvilken RAID-konfiguration den bliver sat op i.

Det vi dog kunne konstatere var, at den virkede rigelig hurtigt til alle de formål, vi kastede efter den. Vi oplevede ingen hakken, når vi så film, ej heller var søgetiderne langsomme, hvilket igen kan tilskrives hurtige harddiske.

Udover, at den er født med meget små harddiske, så havde vi ikke for alvor noget at udsætte på LinkStation Quad, selv prisen er rimelig.