Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Selvslukkende skærm

Din skærm bruger meget strøm, og du glemmer garanteret at slukke for den, når du forlader den for at lave kaffe. Den nye skærm fra Philips fornemmer selv, om du er ved skærmen, og skruer selv ned for strømforbruget.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da vi gik fra de store billedrørsskærme og over til fladskærme, var vi alle sikre på, at vi nu ville bruge mindre strøm på computeren. Men der skete lige det modsatte – for skærmene voksede i størrelse, og strømforbruget faldt ikke, i bedste fald forblev det det samme som før.

Der ville kunne opnås en stor besparelse på elforbruget, hvis vi alle huskede at slukke for skærmen, når vi går væk fra den både i kortere og længere tid. Men hånden på hjertet – hvem pokker husker det? En ting er helt sikkert, undertegnede husker det absolut ikke.

Derfor var det også meget interessant at få lov til at teste den nye skærm, Brilliance 225B1 fra Philips. Den er nemlig udstyret med en såkaldt PowerSensor, som holder øje med, om der er en bruger foran den. Hvis ikke, så skruer skærmen automatisk ned for strømmen, og endelig går den naturligvis i stand-by tilstand.

Det er faktisk en ret god funktion, hvorfor Alt om DATA naturligvis måtte kigge nærmere på skærmen, der som navnet antyder, er en 22” skærm.
Opsætningen af skærmen er enkel. Montér den på den medfølgende fod, sæt kabel mellem computer og skærm (der medfølger både vga- samt dvi-kabel) og tilslut strømmen.

Du har også mulighed for at tilslutte lydkabel (der også medfølger) mellem computer og skærm, så du kan undgå at have eksterne højttalere tilsluttet, men det er ikke nødvendigvis godt, for højttalere i en skærm er langt fra altid af høj kvalitet. Men muligheden er der, og hvis du ikke har brug for den storslåede lyd, så kan det være helt perfekt.

Via den indbyggede menu i skærmen kan du så stille den såkaldte PowerSensor til, i hvilken afstand den skal holde øje med, om der er en bruger. Som standard er den stillet til at finde en bruger mellem 30 og 100 cm fra skærmen, hvilket passer til langt de fleste.

Fintfølende sensor

At teknologien virker, er der ingen tvivl om. Aldrig så snart har du rejst dig fra kontorstolen og gået væk fra skærmen, før den halverer strømforbruget, og flot skriver ”Power save mode” på skærmen. Så såre du er tilbage foran skærmen, er der atter liv i den. Flot og elegant.

Herefter kan du installere den medfølgende software, som gør, at du kan stille på skærmen uden at skulle bruge menuen på skærmen. Plus at der er et par ekstra faciliteter, som ikke findes i skærmens menu.

Den software gør blandt andet det, at du kan stille skærmen på højkant, en funktion som en del layoutere bruger, og du kan vælge, om du selv vil indstille billedets orientering, eller om skærmen automatisk skal gøre det, når den fornemmer, at den bliver stillet på højkant.

Der er også en del avancerede indstillings- og justeringsmuligheder, så du kan få farvetemperatur, kontrast og meget mere til at passe overens med dine krav.
Generelt er der rigtig mange indstillingsmuligheder med skærmen, hvilket er godt. Men som en af mine gode kolleger sagde, da han så skærmen med billede på ”hold da lige op, der er smæk på farverne,” og det er netop det store problem med denne skærm. For uanset, hvordan du indstiller den, så føles det netop som om, der er lidt for meget ”smæk på farverne”.

Ellers var vi meget begejstrede for skærmen i vores test, ikke mindst den strømbesparende PowerSensor.