Se verden med nye øjne

Se verden med nye øjne

Det er stadig muligt at vise data på måder, der forøger vores forståelse af verden.

Billedet her viser videnskabeligt samarbejde over hele verden. Det er samlet af en forsker i firmaet Science-Metrix, der arbejder med at vurdere, hvor der foregår hvor meget forskning.

Han har taget alle videnskabelige arbejder i en række store databaser og stillet alle samarbejder op i bypar, som Paris-Berlin, og derefter plottet hver forbindelse ind som en af de tynde lyse striber på kortet.

nye-ojne

 

Tilsammen giver det en helt anden og konkret fornemmelse af, hvor der bliver forsket og samarbejdet. Kortet dækker selvfølgelig ikke alt, og der kan blive lavet fantastisk forskning, der kun foregår i én by og derfor slet ikke kommer på kortet.

Men billedet er påfaldende ved at vise, hvor centralt Europa er i forskningen. Det er også interessant, hvordan denne nye måde at vise data på for eksempel viser, hvor dominerende et centralt sving gennem Europa – nogenlunde langs med Rhinen – er kulturelt.

Kortet viser også, hvordan Fran-krigs struktur er helt centreret omkring Paris, mens de andre europæiske lande har meget mere diffuse strukturer. Se en højtopløst version af kortet her:
collabo.olihb.com

nye-ojne2

 

Del denne