Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sapphire Vapor-X R9 280X

Bekymrer det os, at både AMD og Nvidia nu omdøber gpu’er for at gøre
dem mere fristende for kunderne? Betyder det noget, om den ’nye’ AMD
Radeon R9 280X faktisk er det samme chipsæt som den gamle Radeon HD
7970?.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis man spørger AMD, får man måske at vide, at 280X faktisk er en ny chip. Det er muligt. Der er nok pyntet lidt op, men i grunden har vi her at gøre med Tahiti, som vi kender den fra 7970. Uanset, om man limer et nyt 280X-navneskilt eller et 7970-klistermærke på, får man de samme 2048 streamshaders, 128 teksturer, 32 render-outputs og 384-bit hukommelsesbus.

Med andre ord får man her forrige generations topchip fra AMD. Det er der ikke noget i vejen med, når man tænker på, at AMD stort set har flyttet sin GCN-arkitektur med over i den nye Radeon R9 290X-chip. Den har flere shaders osv., men funktionelt er grafikkort-chippene identiske.

Set i den sammenhæng er kortets branding blot en distraktion. Vær kun glad for, at man nu kan få Tahiti langt billigere end før. Til lidt under 2300 kroner er Sapphire-kortet prissat på et niveau, vi ville ønske, at AMD oprindelig havde valgt til 7970.

Når det gælder framerates, konkurrerer kortet med det en anelse billigere Nvidia GeForce GTX 770. 770 er lidt hurtigere og mere konsistent, men det, der for alvor taler til 280Xs fordel, er suveræne minimum-framerates.

Valget er ikke nemt, og vi kan ikke bebrejde dig for at vælge GTX 770, men 280X leverer generelt lidt bedre tal. Med Sapphires superstille Vapor-X-køler oveni er det en meget fristende pakke.