Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Samsungs system-kamera kan det hele, men ...

Et moderne kamera skal have web-forbindelse, indbygget billedredigering og ikke mindst stærk billedteknik. Samsung giver dig det hele med NX300, men glemmer at have styr på det helt basale.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Smartphones truer i den grad de dedikerede kameraer, ikke mindst fordi de har direkte adgang til internettet og mulighed for at smide dine billeder direkte på sociale tjenester som Facebook og Instagram.

For at imødekomme konkurrencen kommer flere og flere af de nyeste kameraer derfor med internetforbindelse, billedredigering og mange af de funktioner, vi kender fra smartphones. Samsung NX300 er et rigtig godt eksempel på denne tendens.

Nem tilslutning

Hvor man engang imellem kan have fornemmelsen af, at kamera-producenterne går lidt halvhjertet til værks, når der skal implementeres netværksteknologi i produkterne, er man slet ikke i tvivl om, at Samung har taget opgaven seriøst.

I NX300 er der således dual-band Wi-Fi, der sender på både 2,4 GHz og 5 GHz. Det sikrer stabil og hurtig forbindelse. Desuden er der indbygget NFC, så du kan tilslutte de fleste nye smartphones blot ved at røre kameraet.

Der er blandede meninger om NFC, men i denne sammenhæng har teknologien virkelig sin fordel, da du med et enkelt lille trylleslag springer hele processen med at skifte Wi-Fi-netværk, finde kamera-appen på mobilen og tilkoble de to apparater over. Det hele sker automatisk.

Direkte på nettet

Er mobilen tilkoblet, kan du bruge den til at fjernstyre kameraet.
Wi-Fi-forbindelsen kan også bruges til at sende billeder trådløst til smartphones, computere og tablets og til at uploade fotos og vide-oer direkte til tjenester som Facebook, YouTube og Picasa. Du kan også sende dem til en mailadresse eller til dit SkyDrive.

Det hele fungerer godt og er realtivt nemt at finde ud af. Vi kun-ne dog godt have ønsket apps til Instagram og Flickr, men det kom-mer nok med tiden.

Lækre billeder

Smarte netværksfunktioner kan være nok så fint, men når vi har med et kamera at gøre, er det afgørende selvfølgelig billedkvaliteten.

NX300 er et såkaldt system-kamera, og det betyder, at størrelsen ligger et sted mellem et kompaktkamera og et spejlreflekskamera, samt at du har mulighed for at skifte objektiver.

Specifikationerne er i den semi-professionelle ende med stor 20,3 megapixel sensor, lukketid ned til 1/6000 og ISO op til 25600. Foruden en række ”almindelige” objektiver kan man også få et 3D-objektiv til kameraet. På bagsiden er en højtopløst Amoled-skærm med touch-styring, hvor du kan se dine billeder og foretage indstillinger.

Billedkvaliteten er generelt rigtig god, og milevidt fra den man er vant til fra smartphones og for den sags skyld også kompaktkame-raer. Der er rig mulighed for at foretage manuelle indstillinger, men man kan også vælge at køre det hele på auto, så kameraet finder de rette indstillinger for dig. Et stort plus er den indbyggede billedredigering, som gør det nemt at finpudse billederne, efter de er taget. Det er let at overdrive det, men med lidt beherskelse får man ret fine og i den grad brugbare resultater, som nok skal få vennerne til at kigge, når du lægger dem på Facebook.

Lidt for smart i en fart

Gennemgående er der således tale om et rigtig godt kamera, som især på netværksfronten har meget at byde på.

Desværre er det som om, at Samsung i sin iver for at klemme smarte funktioner ind i apparatet er sprunget for hurtigt over et par ting. Eksempelvis skal en Auto Backup funktion være tilgængelig, så du automatisk kan tage backup af dine billeder, når du logger på hjemmenetværket. Virkelig smart tænkt, men programmet var simpelthen ikke tilstede på den medfølgende dvd og ikke til at finde på nettet, så den måtte vi undvære.

Det værste var dog, at kameraet konsekvent pressede låseknappen ned på hukommelseskortet, når vi ville sætte det ind. Dermed var det slet ikke muligt at tage billeder, før vi med møje og besvær fik klemt lidt papir ind for at blokere låsefunktionen.

Når basale ting som denne ikke er i orden, kan det være helt lige meget med smarte funktioner. Det skulle dog undre os, om ikke Samsung har fået tjek på det, når du læser dette.