Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Samsungs slanke supermodel

9-serien er det fineste, Samsung kan fremvise, når det kommer til designlækre bærbare. NP900X3E er nyeste skud på stammen, og den er endnu fladere og har fået flottere skærm end sin forgænger.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi kan lige så godt få det ud af verden, så vi kan komme videre med at vurdere computeren på dens egne præmisser: Jo, Samsung NP900X3E ligner lidt en MacBook Air, og den er uden tvivl også tænkt som et Windows-baseret modstykke til denne. Men computeren er nu alligevel også helt sin egen på mange punkter.

Samsungs designhold har skåret den i let men holdbart aluminium, givet den en tur med sandblæseren og tilføjet en delikat mørkeblå farve, så den fremstår lækker på en sofistikeret måde, der bør kunne tiltrække såvel den almindelige stilbevidste computerbruger, som business-manden, der ønsker en fiks computer, han kan tage med sig på farten.

Flot skærm men uden touch

Indtrykket forringes på ingen måde, når du vipper låget op og tænder computeren, for skærmbilledet står knivskarpt takket være den fine fuld hd-skærm på 13,3”.

Skærmen er ips-baseret, og det betyder blandt andet, at betragtningsvinklen er ret god. Den er desuden af den matte type og har en lysstyrke på 300 nit, hvilket gør, at du kan se, hvad der foregår på den selv i relativt skarpt lys eller udendørs.

Hvad der kan undre er imidlertid, at Samsung har valgt at sende NP900X3E på markedet uden en touchskærm, når nu det er en Windows 8-computer, vi har med at gøre. Ikke fordi det er det store problem at betjene systemet med touchpad, når først man har styr på de forskellige gestusser, men har man vænnet sig til at betjene Windows 8 med touchskærm, så føles det unægteligt som lidt af et tilbageskridt at undvære den.

Mange gode bærbare kommer uden, men når Samsung tydeligvis har forsøgt at skabe en formfuldendt luksusmaskine, med alt hvad der dertil hører, virker det som et mærkværdigt valgt at udelade touchskærmen til fordel for en – ganske vist glimrende – clickpad med multi-touch.

En touchskærm ville selvfølgelig have gjort maskinen en anelse tykkere, men det havde vi kunne have levet med.

Hæderlig ydelse

Maskinen er da heller helt uden kompromisser på andre fronter. Når vi har med så slank en sag at gøre, er der i sagens natur grænser for hvor meget power, der kan klemmes ned i den. Samsung har dog heldigvis ikke holdt sig særlig meget tilbage af den grund, men tilsyneladende proppet al af den power i den, der er fysisk muligt.

I dette tilfælde en lavenergi Core i5-3317UM på 1,7 GHz (fås også med Core i7), som leverer en helt igennem hæderlig ydelse, dog uden på nogen måde at blæse os bagover. Til internet, film og arbejde er det mere end tilstrækkeligt, og det er ret imponerende at kunne klemme den slags kræfter ned i så tyndt et design, uden at maskinen steg en eneste varmegrad, mens vi testede den.

Den rummelige ssd gør dog også sit til at NP900X3E føles hurtig i optrækket. Maskinen starter således som et lyn og vågner næsten øjeblikkeligt fra standby. Samtidig er det en fornøjelse at overføre filer til og fra det store ssd-lager på 528 GB, som håndterer det hele i et snuptag.

Fint udvalg af features

Optisk drev får du selvsagt ikke i en maskine så tynd som denne, men ellers har Samsung udstyret den med alt man ellers med rimelighed kan forlange af en god bærbar i dag.

Lækkert bagbelyst tastatur, HDMI, USB 3.0, kortlæser, 1.3 megapixel hd-webkamera, Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11abg/n og Bluetooth 4.0 får du, og der er også stereohøjttalere, som Samsung har beriget med deres egen SoundAlive-teknologi. Det havde de nu ikke behøvet, for lyden er præcis, som man forventer af en maskine i denne tykkelse – flad og uden fylde.

Sådan er fysikkens love, men dem forventer vi nu heller ikke at Samsung kan omgås. Til gengæld skal de have ros for alligevel at skabe en virkelig velfungerende bærbar indenfor de trange rammer – selvom vi nu godt kunne have brugt en touch-skærm.