Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan vil Google revolutionere din verden i 2010

Google har valgt at sætte alle kræfter ind for erobrer den digitale verden i 2010. Det betyder et hav af spændende produkter, som giver dig helt nye muligheder – her er de 10 vigtigste.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Søgemaskinernes konge er på krigsstien, og Google har valgt 2010 som året, hvor kongeriget skal udvides og nye territorier skal erobres. Fra en altruistisk software-virksomhed, der leverede gratis internetsøgning og software til folket, kaster de sig over hardware og lægger sig ud de store spillere på markedet. Det giver en helt ny magtbalance og en øget konkurrence, men vigtigst af alt - masser af spændende nye produkter til os brugere.

1. Nexus One

Googles mobiltelefon og årets første store nyhed fra IT-giganten. Den er allerede på markedet i USA og så småt ved at sive ud til de danske brugere, som dog endnu kun kan købe en engelsk version uden abonnement. Telefonen kører selvfølgelig på Googles eget Android mobilstyresystem og integrerer mange af Googles kendte webservices.

Nexus One blev spået en stor fremtid, da den blev annonceret og betragtet som en seriøs udfordrer til Apples iPhone. Anmeldelserne har dog været lunkne, og indtil videre har salget ikke været imponerende. Med en større tilgængelighed kan dette dog snildt ændre sig.

Læs mere her.

2. Google Streetview

Egentlig ikke en nyhed i større Google-perspektiv - kun i Danmark. Tjenesten har været ude i andre lande et stykke tid, men nåede så endeligt til den danske andedam i starten af året (blot et mulehår efter Kraks gadefotos).

Selvom tjenesten indtil videre er mest kendt for de afslørende eller spektakulære fotos, der befinder sig rundt omkring i gadebillederne, er der tale om intet mindre end en revolution indenfor måden at anvende kort.

Læs mere her.

3. Caffeine

Google sprøjter et ordentligt skud koffein i deres søgemaskineri med den kommende opdatering af deres moderprodukt – søgemaskinen. Caffeine er den næste version af motoren bag dine internetsøgninger.

Den indbefatter en større videreudvikling af den grundlæggende teknologi som indekserer nettet og skal gøre web-søgningerne langt hurtigere. Særligt når det gælder søgninger på medieindhold som video og billeder, vil resultaterne dukke hurtigere op. Teknologien har været testet siden sidste sommer og skulle nå brugerne inden for ganske kort tid.

Læs mere her.

4. Realtidssøgning

En anden større opdatering af Googles søgemaskine vil indbefatte implementering af realtidssøgning. Med et væld af tjenester, som eksempelvis Twitter, Facebook, MySpace og diverse blogs, der konstant opdateres med brugergeneret indhold, er den traditionelle søgemaskine-teknologi slet ikke i stand til at følge med i et tempo, der er relevant for brugerne.

Realtidssøgemaskinen er derimod konstant opdateret fra sekund til sekund. Søger du eksempelvis på ”Obama”, begynder resultaterne at tikke ind i realtid, netop som folk skriver dem i deres tweets eller facebook-beskeder. Funktionen er allerede klar på den amerikanske Google-side, og forventes at ramme resten af verden i første kvartal af 2010. Den kommer også til at virke på Android-produkter og iPhones.

Læs mere her.

5. Google Ebook Store

Det seneste kæmpehit i den digitale medieverden er e-bogen. Amazons Kindle bliver langet over disken i hobetal og efterhånden som Apples iPad og øvrige tablet-computere kommer på markedet vil der formentligt komme endnu mere skub i salget af de digitale bøger.

Google er med på bølgen og planlægger at lancere en online shop med ebooks, som fra starten vil have over en halv million bøger. Om det så også vil indbefatte danske titler, og om vi overhovedet får adgang her fra landet i første omgang er endnu uvist. Ebogs-shoppen forventes klar i løbet af første halvdel af året.

Læs mere her.

6. GDrive

Hvis du synes du mangler plads til dine emails, fotos og filer er der hjælp at hente med Google Drive - eller Gdrive, som det sandsynligvis kommer til at hedde. Tjenesten skal integreres med andre Google-services som Gmail, Picasa, Web albums og Google Calendar.

Brugere skal kunne gemme alt sit indhold på et centreret Google-drev og have mulighed for at få adgang til det via desktoppen, browseren og telefonen. I starten af januar åbnede Google op for tjenesten i det små ved at lade brugere uploade alle typer filer via Google Docs. Et fuldt udviklet Gdrive forventes ude senere på året.

Læs mere her.

7. Google Wave

Elektroniske dokumenter har hidtil været forholdsvis statiske størrelser – noget man arbejder på ved sin egen computer og må gemme og sender videre, hvis en anden skal bidrage. Arbejder flere på dokumentet samtidig går det hele nemt i ged.

Det skal være slut nu med Google Wave - en tjeneste som smelter chat, e-mail og wiki-fænomenet sammen i en realtids kommunikationsplatform, hvor flere brugere kan bidrage samtidig via nettet.

Anvendelsesmulighederne er mange - løs snak, brainstorm, planlægning, mødenotater - ja, snart sagt hvad som helst. Ved afslutningen af en Wave giver tjenesten en dokumentation af hele forløbet. Google Wave forventes ude i løbet af året.

Læs mere her.

8. Google Chrome OS

Det tydeligste bevis på, at Google ønsker at være en allestedsnærværende magt i din computerhverdag er Chrome OS – Googles eget styresystem. Google har haft god succes med deres Chrome browser, som viste at de var i stand til at lave en browser, der kunne give konkurrenterne baghjul på såvel hastighed som brugeroplevelse.

Styresystemet kan på sin vis betragtes som en udvidelse af browseren, der integrere mange af Googles velkendte tjenester som Gmail, Google docs, Picasa m.m. i et enkelt, brugervenligt og ikke mindst fuldstændigt webbaseret OS, der er som skræddersyet til netbooks, tablets og andre mindre computerapparater med internetadgang.

Du vil kunne stifte nærmere bekendtskab med styresystemet i starten af efteråret, når Acer er ude med de første Chrome OS baserede netbooks, skarpt efterfulgt af lignende computere fra Acer, Asus, HP og Lenovo.

Læs mere her.

9. Google netbook

Ikke endeligt bekræftet fra Google endnu, men meget tyder på, at producenten også selv vil drage nytte af sit nye styresystem og lave en Chrome OS baseret netbook.

Ifølge rygterne vil specifikationerne lyde på en 10.1 TFT multi-touch skærm med HD-egenskaber, en ARM-baseret Tegra 2 processor fra Nvidia, 2GB ram, 64GB SSD-harddik samt naturligvis et væld af netværksmuligheder, som WiFi, 3G, bluetooth og ethernet LAN. Den forventes ude til næste års julesalg.

Læs mere her.

10. Google tablet

Google kender tilsyneladende ikke til begrænsningens kunst. Som om det ikke var nok med en telefon, et styresystem og en netbook, får vi formentlig også en tablet fra Google, der selvfølgelig også vil køre på Chrome OS.

En officiel annoncering er det ikke blevet til endnu, men Google har præsenteret en koncept-tablet, som du kan se på denne video.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=0sz8hWvP5Sc[/embed]

Læs mere her.