Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan undgår du dårligt signal på dit bredbånd

Selvom du på papiret måske har en hurtig internetforbindelse,
betyder det ikke synderligt meget, hvis signalet og derved hastigheden
går tabt på dit trådløse netværk. Heldigvis er der flere ting du kan gøre, for at styrke signalet og øge
rækkevidden. Vi har derfor samlet et par gode råd, med det formål, at
hjælpe dig med at tilpasse dit trådløse netværk, så du får det mest
optimale ud af din forbindelse.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. Routerens placering

Routerens placering er essentiel for at signalet dækker det meste af dit hjem, derfor er det vigtigt at din router eller access point, er placeret centralt i dit hjem, og helst som minimum en meter over jorden.

2. Forstyrrende elementer

Dit trådløse netværk kan nemt blive forstyrret af andet elektronisk udstyr, som bruger de samme frekvenser (standardindstillinger for en router er 2,4 gigahertz). Det kan blandt andet være din trådløse telefon, mikrobølgeovn mv.

Materialer som metal kan også være afskærende for signalet, derfor skal routeren helst ikke være placeret tæt på genstande, som indeholder meget metal.

3. Overflod af netværk

Hvis man bor i et lejlighedskompleks, kan man også risikere, at luften er fuld af trådløs trafik i samme område. Alle trådløse netværk sender nemlig signaler på en skala fra 1-12, hvilket er de frekvenskanaler signalerne kan sendes på. Frekvenskanalerne lapper lidt over hinanden, dvs. at der ikke kun vil være forstyrrelser i signalet hvis der er to routere sat op til frekvens 6, men også hvis der er en router, som er indstillet til frekvens 7. Faktisk siger man, at der kun kan benyttes tre routere på samme kanal, uden at der er forstyrrelser på signalet. Derfor er de fleste routeres acces points, som man kalder det, indstillet til enten frekvens 1, 6 eller 11, da de tre ligger med en balancerende afstand til, der gør, at der ikke vil være interferens imellem signalerne.

For at ændre på den frekvenskanal, din router sender sit signal på, skal du gå ind i din routers konfigurationsmenu. Sædvanligvis vil det være en webbaseret konfiguration, hvor man kan administrere routeren igennem sin browser. Er du i tvivl om, hvordan du får adgang til netop din router, så kan du læse dig frem til det i manualen. Det kræver selvfølgelig, at du er netværksadministrator for at kunne ændre indstillingerne på din router.

Hvis du ikke er netværksadministrator, skal du kontakte den person som er, eller kontakte din internetudbyder. Efterfølgende skal du så ændre på din routers frekvens, så den er anderledes end dine naboers. Routeren er som sagt ofte er indstillet på passende frekvenser, så det er sjældent problemet her problemet med dit netværk ligger - så før du roder dig ud i noget mere kompliceret, er det værd at finde ud af om der er andre årsager, til at dit netværk ikke fungere ordentligt.

4. Bredbåndsudbyder

Det er ikke alle steder i Danmark, at signalet dækker lige godt. Det er derfor en god idé at tjekke hvilke netværker, som har rækkevidde til at dække signalet i din by. Når du sammenligner priser på bredbånd er det derfor væsentligt, at du også har udbydernes netværk med i overvejelserne, og ikke kun priser og hastighed.

5. Udstyr

Som med alle andre teknologier, bliver trådløse netværk også bedre og bedre med tiden. Derfor er det en god idé at sikre sig, at man har udstyr som ikke er forældet. Derudover er det også en god idé, at man udnytter antennen som sidder på din router. Som regel er den antenne, der medfølger produceret til at sende signaler i alle retninger, og derfor mister du halvdelen af signalet, hvis din router er placeret op ad en ydermur.

6. Opdater din router

En gang imellem, kan det være en god idé at tjekke for ny firmware til din router, da producenterne af og til udvikler nye opdatering til deres udstyr. Det kan være opdateringer, som er med til at rette fejl eller give dig nye funktioner. Opdateringer kan findes på producentens hjemmeside eller i nogle tilfælde i routerens konfigurationsmenu.

7. Trådløs repeater

Hvis du har et stort hus og det kniber med routerens rækkevide, så frygt ej, for du kan købe en trådløs repeater. Den trådløse repeater fungerer som en mellemstation imellem din router og computer, hvilket betyder at du i sidste ende vil kunne øge rækkeviden for dit signal, hvis du placerer apparatet hensigtsmæssigt.