Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan udvikler nettet sig i 2013

Restriktioner på brugen af internettet? Endnu et udbrud af malware til Mac? De første cyber-kidnapninger af smart tv’er som rambukke i DDoS angreb? Her er fem bud på, hvad 2013 bringer på it-sikkerhedsfronten.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

2013 bliver endnu et interessant år i cyberspace, hvis vi skal tro Sean Sullivan, som er sikkerhedsekspert hos finske F-Secure. Her lidt af det du kan forvente:

1. Enden på Internettet, som vi kender det?

I øjeblikket er verdens regeringer og FN samlet i Dubai til en af de mere afgørende konferencer i nyere tid, World Conference on International Telecommunications. Målet er at færdigbehandle en række ændringer i den traktat, som regulerer den internationale telekommunikation og dermed internettet.

Men verdens nationer er langt fra enige om, hvor internettet skal bevæge sig hen – skal det fortsætte sin grærodsagtige udvikling med bidrag og ytringsfrihed for de fleste, eller skal friheden begrænses og kontrollen med internettet gives til regeringer og myndigheder? Og skal de store facilitatorer af brugergenereret indhold som Facebook, Google og YouTube betale skat for den stigende mængde indhold?

Samtidig er der fremsat nye initiativer angående den generelle internetsikkerhed, som ifølge flere advokater kan betyde enden på brugernes anonymitet på nettet.

Én udgang på de aktuelle diskussioner om internettets fremtid kan meget vel være, at nettet brydes op i en række mindre internet, mener sikkerhedsekspert Sean Sullivan.

2. Smart tv’er bliver et mål for it-kriminelle

De populære smart tv’er er oplagte mål for it-kriminelle – de er koblet på nettet, de har computerkapacitet, og de er sjældent udstyret med sikkerhedssoftware. Derudover er mange smart tv’er – i modsætning til hjemmecomputere – direkte koblet på nettet uden en router som buffer, der kan aflede uønsket adgang, og samtidig glemmer mange forbrugere at ændre de standardindstillinger for brugernavn og kodeord, som er sat op fra leverandøren, hvilket giver it-kriminelle let adgang.

2012 har allerede budt på specialudviklet malware, der har inficeret set top bokse, og det er ikke svært at forestille sig, at smart tv’er i 2013 bliver brugt til bedrageri via internetsider og DDoS angreb.

3. Kommercialiseringen af mobilt malware vil stige

Android styresystemet har konsolideret sin position som intet andet mobilt styrestyre tidligere – på tværs af smartphones, tablets og tv. Og jo større succesen bliver for Android, des flere sikkerhedsrisici for brugerne, for de it-kriminelle følger lige i hælene på brugerne og har dermed stor mulighed for at ekspandere og udvikle deres lyssky forrretninger i ly af Androids stigende udbredelse. I dag ser vi allerede brugervenlige malware toolkits til Android, der sælges færdigpakkede, og som kan købes af it-kriminelle uden den store tekniske indsigt, og denne kommercialisering af mobilt malware vil stige i 2013.

4. Endnu et malware udbrud vil ramme Mac

I 2011 så en særlig scareware ved navn Mac Defender dagens lys, og i år var det Flashback, som udnyttede huller i Java til at angribe Mac. F-Secures laboratorium forudser, at 2013 byder på endnu et succesfuldt malware udbrud rettet imod Mac – ikke mindst fordi bagmanden bag Flashback trojaneren stadig er på fri fod og efter sigende arbejder på noget nyt. Ifølge Sean Sullivan er Mac gadgets udsatte, for selv om Apple har implementeret en række sikkerhedsændringer i Mac OS, så er et stort segment af Mac-brugerne stadig uvidende om de stigende trusler imod Mac, hvilket gør Mac sårbar overfor et nyt malware udbrud.

5. Nye lækager vil afsløre mere statssponsoreret spionage malware

De sidste par års voldsomme angreb med Stuxnet, Flame og Gauss har med al tydelighed vist, at cybervåben kapløbet er i gang. Angrebene har også afsløret, at de instanser, som burde beskytte borgerne, er involveret i udviklingen af vægtige cybervåben – og det gælder både traditionelt mere korrupte regimer og regeringer fra vestlige lande. F-Secures laboratorium forudser, at der i 2013 vil komme flere overraskende lækager, der afslører mere statssponsoreret malware og nye regeringer, som ikke tidligere har været i søgelyset som afsendere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere