Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan skal det gøres

Den ligner forgængeren, men sammen med forbedret hardware og markant opdateret software er iPhone 4S en væsentligt bedre smartphone end forgængeren.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Af ydre er der sket absolut intet fra iPhone 4 til 4S, hvis vi altså ser bort fra, at der er kommet en lille udskæring i øverste venstre hjørne af telefonen. Det var dog noget, som undertegnede skulle have påpeget, før jeg opdagede det, og ikke noget, som på nogen måde ændrer ved det generelle elegante udseende af iPhone 4S.

De store ændringer er sket inde i telefonen, hvor der både er ændret på hardware og software. En del ændringer er kommet sammen med iOS 5, hvilket vi kigger nærmere på i næste nummer af Alt om DATA.

Men der er stadig rigtig mange ændringer, som er unikke for iPhone 4S, og en af dem er den nye dual core-A5-chip. Resultatet er tydeligt, iPhone 4S er markant hurtigere til at starte programmer og om muligt endnu mere responsiv end forgængeren.

En anden ændring er det nye kamera, der er vokset fra det gamle 5-megapixels kamera til hele 8 megapixels. Apple har designet den til at fange 73 procent mere lys, og det var tydeligt, at kvaliteten af de billeder, vi tog, var markant bedre end hos forgængeren.

Samtidig har iPhone 4S-kameraet fået indbygget ansigtsgenkendelse, og det tager billeder endnu hurtigere end nogen smartphone, vi endnu har testet. Kun lige omkring 1 sekund til første billede og derefter 0,5 sekund til de efterfølgende billeder.

Snak til din smartphone

Det er også blevet muligt at lave en del småredigeringer direkte i iPhone 4S. Du kan for eksempel croppe, rotere, forbedre billedkvaliteten og fjerne røde øjne.
Videooptagelserne er også blevet markant bedre: Nu kan du optage video i 1.080p hd, og iPhone 4S stabiliserer automatisk for rystelser. Det giver nogle meget imponerende videoer, uanset om du ser dem på din iPhone eller streamer det til dit tv.

Via AirPlay har du nu også mulighed for at spejle alt, du laver på din iPhone, op på dit tv, hvis du bruger Apple TV, hvilket giver nogle imponerende muligheder for konferencer og tilsvarende.

Den sidste ting, der er helt unik for iPhone 4S, er Siri: muligheden for at give din telefon talekommandoer. Endnu er Siri ikke et færdigt produkt, men bliver af Apple stadig betegnet som en beta-teknologi. Det betyder også, at Siri, desværre, endnu ikke forstår dansk.

Det skulle dog ikke afholde os fra at teste Siri, for at kunne tale til telefonen lød som en lille genialitet.

I den danske version af iPhone 4S er Siri som standard slået fra, så vi slog den naturligvis til og gik i gang med at snakke til vores smartphone. Ved et dobbeltklik på hjemknappen dukker Siri op, og vi kunne nu bede vores telefon om at ringe til kontakter i vores kontaktliste.

På kommandoen ”Call Peter” reagerede Siri ved at sige ”I’m not sure what Peter you want to call”, og så listede den ellers alle de kontakter op, som hed Peter. Vi kunne nu sige efternavnet på personen, og vupti, så ringede telefonen op.

Herefter spurgte vi telefonen om vejret ved kommandoen ”Will I need an umbrella today?”. Det smarte her er, at Siri ved, hvor i verden du befinder dig, så når den siger ”It does not look like it is going to rain today”, så er det baseret på vejrudsigten for det område, du befinder dig i.

Siger du nu ”How about London?”, vil den tjekke vejret i London, og hvis du i stedet siger ”How about tomorrow?”, så er det vejrudsigten for i morgen, du får.

På samme måde kan du få Siri til at minde dig om ting og sager. Så når du siger ”Remind me to call my wife when I leave work”, vil du få en påmindelse, når du forlader den adresse, du har defineret som dit arbejde.

Siri er smart og fungerer fint. Du skal dog tale et pænt engelsk, for at den forstår dig, men får du fod på det, så fungerer den altså ret fint. Vi glæder os meget, til Siri kommer til at forstå dansk.