Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan får du bedre internet

Hjemmets netværk er ikke stærkere end det svageste led. Datatid Techlife giver dig her 11 enkle råd til en bedre, hurtigere og stærkere forbindelse. Der er tilmed penge at spare.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hemmelighed 1: Dit net er langsomt yderst i boligen
Har din bolig tykke vægge, eller har du mange kvadratmeter, skal din router placeres så godt som muligt. Helst højt og centralt. Alligevel kan du ikke være sikker på, at hastigheden og forbindelsen er optimal. Måske oplever du endda ”døde” områder uden internet. Du kan dog nemt forbedre dit internet med en extender. Den sender signalet gennem æteren, altså luftbårent, eller via dit elnet, det vil sige gennem stikkontakten.

En extender skal sættes op i en webbrowser på computeren eller via kopiering af dine indstillinger med et tryk på knappen WPS (Wi-Fi Protected Setup), som sidder på extenderen og din router. Extenderen sættes i et strømstik indenfor routerens trådløse rækkevidde, og du får mest ud af den, når den understøtter de samme standarder (for eksempel dual band-funktion, AC-forbindelse), som din router. De fleste solide og velfungerende extendere fås fra 400 kroner og op. Vær opmærksom på deres størrelse. Nogle extendere fylder så meget, at de dækker for to strømudtag, andre blinker eller lyser op døgnet rundt for at fortælle dig, at de skam har forbindelse til dit net.  

Et typisk PLA-sæt (PowerLine Adapter), her fra TP-Link. Den ene adapter kobles på routeren, den anden sættes i stikkontakten i det rum, hvor din enhed står. Når enheden kobles til den sekundære adapter, kommer din enhed på internettet via el-nettet. Et typisk PLA-sæt (PowerLine Adapter), her fra TP-Link. Den ene adapter kobles på routeren, den anden sættes i stikkontakten i det rum, hvor din enhed står. Når enheden kobles til den sekundære adapter, kommer din enhed på internettet via el-nettet.

Som nævnt kan du også udvide rækkevidden af dit internet gennem elnettet. Her skal du bruge en såkaldt PLA (Powerline Adapter), der leveres som et sæt. Den første PLA (basen) sætter du i en stikkontakt nær routeren og forbinder dem med et ethernet-kabel. Den anden PLA sætter du i en stikkontakt nær den enhed, som skal på internettet. Disse to enheder skal ligeledes forbindes med et ethernet-kabel. Nogle PLA-sæt har kun én ethernet-port, andre er så smarte, at de har en Wi-Fi-funktion, så du både får en hurtig, kablet forbindelse til den forbundne enhed (Xbox, Apple TV eller en bærbar computer) og samtidig udvider dit Wi-Fi-net. Regn med minimum 800 kroner for et PLA-sæt, hvis du gerne vil have Wi-Fi-funktionen med.

Hemmelighed 2: Så meget kan du presse ud af din udbyder
I dag kan de fleste internetbrugere klare sig med en hastighed på mellem 5 og 10 Mbit, men vil du streame i full HD, spille tunge onlinespil og dele store datapakker på dit netværk, skal der mere fart på.

Der er groft sagt to måder at få net på derhjemme: med kobber og med fiber. Kobberkablerne har begrænset båndbredde, og der er forskel på, hvor hurtigt du kan hente ned (download) og lægge op (upload). Forskellen kan være så stor som 45/Mbit ned og 5/Mbit op. På nuværende tidspunkt leverer kobber maksimalt 50 Mbit, men flere udbydere overvejer at skrue op for hastigheden. Der vil dog stadig forekomme tab af data i forhold til fiber.

Fiberkabler er den hurtigste internetforbindelse. Den er stabil og leverer lige hurtigt internet, hvad enten du henter noget eller lægger noget op. Ikke alle kan få fiber, så tjek dine muligheder på for eksempel <a href=https://bredbånd.dk. " width="1024" height="658" /> Fiberkabler er den hurtigste internetforbindelse. Den er stabil og leverer lige hurtigt internet, hvad enten du henter noget eller lægger noget op. Ikke alle kan få fiber, så tjek dine muligheder på for eksempel https://bredbånd.dk.

Er dit behov større end 50 Mbit, bør du gå efter fiber, som leveres symmetrisk (samme hastighed op eller ned) og uden udfald, selv når du henter større filer. Problemet med fiber er, at mange ikke kan få det, fordi de bor uden for forsyningsområdet. Her må du sandsynligvis forbi en udbyder, som udover fiber ofte vil binde dig til en tv-pakke. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, og hvad du kan få, så tjek bredbaandsmatch.dk.

Hemmelighed 3: Du kan oprette gæsteadgang
Fra tid til anden har en af dine gæster måske brug for at komme på internettet via din forbindelse. Det er vigtigt at oprette en særskilt gæsteadgang, så din gæst kun har netadgang og ikke adgang til indstillingerne for dit lokale netværk og alle dine opkoblede enheder og deres indhold (printere, NAS eller lignende).

Indstillingerne er lidt forskellige fra router til router, men grundlæggende er fremgangsmåden den samme. Du skal åbne indstillingerne for din router og finde funktionen ”gæstenetværk”. På engelsk hedder den ofte ”Guest Access”. Her slår du muligheden til og laver et kodeord. Måske kan du også begrænse antallet af gæstebrugere, og det kan være en fin funktion, så du ikke mister styringen over, hvor mange der bruger din internetforbindelse.

Næste gang en gæst vil bruge dit net, beder du vedkommende søge efter trådløse netværk på sin enhed. Når gæsten har fundet dit gæstenetværk – kald det for en sikkerheds skyld noget sigende som for eksempel ”gæstenetværk” – giver vedkommende den kode, du har tildelt det. Nu er gæsten på, men han eller hun kan ikke pille i dine sikkerhedsindstillinger eller rode med dine filer gemt på forskellige tilkoblede enheder.

Hemmelighed 4: Din udbyder holder dig nede
Får du egentlig den forbindelse, du har betalt for? Ligesom med mobilabonnementer skal du ikke være sikker på, at din udbyder fortæller dig om bedre og billigere hastigheder, som nye kunder lokkes med. Tag testen på din udbyders hjemmeside. Er hastigheden for lav i forhold til det, du betaler for, så tag kontakt og forlang at få rettet dit abonnement. Tjek jævnligt din udbyders hjemmeside og sider med prissammenligninger. Måske dukker der gode tilbud op eller en højere hastighed til den pris, du allerede betaler.

Her tester vi vores internetforbindelse på TDC’s hjemmeside. Der måles både på hastigheden for upload og download. Prøv et par forskellige udbyderes hjemmesider, så du får et gennemsnit. Svarer resultatet ikke til det, du betaler for, så tag kontakt til din internet-udbyder. Her tester vi vores internetforbindelse på TDC’s hjemmeside. Der måles både på hastigheden for upload og download. Prøv et par forskellige udbyderes hjemmesider, så du får et gennemsnit. Svarer resultatet ikke til det, du betaler for, så tag kontakt til din internet-udbyder.

Hemmelighed 5: Din router kan dobbelt så meget
I dag er de fleste routere dual band-routere, som simultant kan skifte mellem to frekvensbånd, 2,4 GHz og 5 GHz. Fordelen er, at routeren så at sige laver to netværk, hvor du kan tildele 2,4 GHz-båndet til enhederne med de lette opgaver, for eksempel mails, og den højere frekvens til enheder, der streamer i full HD eller afvikler tunge onlinespil. Ud over større hul igennem på 5 GHz-båndet (for eksempel 450 Mbps mod 2,4 GHz-båndets 300 Mbps), er der færre brugere på dette ”bånd” i forhold til den mere traditionelt brugte 2,4 GHz-frekvens.

DT03_netvark05

Hemmelighed 6: En mobil router er måske bedre
Er ejendommens net for sløvt, eller skal du have net på farten, er det en god idé at investere i en mobil router. Den kan være udformet som en USB-dongle, som stikkes i en port på din computer. Det kan også være en lille flad æske, som giver dig mulighed for at dele din Wi-Fi-forbindelse mellem flere enheder og brugere. Hos nogle udbydere op til 10 brugere. Princippet er det samme som med et mobilabonnement: Et simkort, som lægges ind i USB-donglen eller den lille æske, og et forbrug på månedsbasis. Din udbyder skal derfor have en ordentlig 3G/4G-dækning (tjek det på udbyderens hjemmeside), der hvor du skal bruge routeren, og sørg for et flat rate-abonnement, så udgifterne ikke løber løbsk.

Et eksempel på en mobilrouter er TP-links M7350. Vær opmærksom på, om dit abonnement opfylder det behov, du har brug for, for eksempel med hensyn til forbrug og hastighed, og om routeren foruden 3G også understøtter det hurtigere 4G/LTE-netværk. Et eksempel på en mobilrouter er TP-links M7350. Vær opmærksom på, om dit abonnement opfylder det behov, du har brug for, for eksempel med hensyn til forbrug og hastighed, og om routeren foruden 3G også understøtter det hurtigere 4G/LTE-netværk.

Hemmelighed 7: Du kan sikre din router optimalt
Fra din routers hjemmeside har du en række muligheder for at sikre din internetforbindelse endnu bedre. Gå ind i din browser, og indtast den ip-adresse, som står på din router eller i dens manual. Du kan også finde adressen ved at åbne Kommandoprompten CMD og indtaste ”ipconfig”. Under Default Gateway skal der gerne stå en række cifre i stil med 192.168.1.1.

Du skal sandsynligvis bruge et kodeord for at komme ind på hjemmesiden, og det bør fremgå af det materiale, som fulgte med din router. Er det første gang, du besøger hjemmesiden, skal du omgående ændre koden, som din router automatisk har fået tildelt af producenten. Ofte er den tildelte kode meget svag. For eksempel ”1234” eller ”admin”. Vælg noget meget kryptisk med tal, store og små bogstaver og opbevar koden et sikkert sted.

I din routers opsætningsmenu indtaster du kodeord, krypterer forbindelsen med WPA og slår udsendelse af netværksnavn (SSID) fra – med mindre andre skal finde dit netværk. I nogle opsætninger, her en ASUS-router, kan du også forlange, at hjemmesider skal autoriseres via den mere sikre https-protokol, i stedet for blot http. I din routers opsætningsmenu indtaster du kodeord, krypterer forbindelsen med WPA og slår udsendelse af netværksnavn (SSID) fra – med mindre andre skal finde dit netværk. I nogle opsætninger, her en ASUS-router, kan du også forlange, at hjemmesider skal autoriseres via den mere sikre https-protokol, i stedet for blot http.

På hjemmesiden har du en lang række punkter at vælge imellem. Ofte finder du de vigtigste sikkerhedsindstillinger under ”Security” eller Administration. Først og fremmest skal firewall’en være slået til. Dernæst skal du sikre, at din forbindelse som minimum er krypteret med teknologien WPA2, optimalt WPA2-AES, men det er naturligvis afhængigt af, om dit udstyr understøtter det.

Vælg nu en kode, som består af andet og mere end 12345678 eller din fødselsdato eller navne fra din familie. Den slags koder er stadig blandt de mest udbredte. Mærkeligt nok, da det er nogle af de nemmeste at regne ud.

Fra hjemmesiden er det ofte også muligt at tjekke, om der er opdateringer til din router. Din router anvender et styresystem kaldet firmware, og det er den, som du skal opdatere. Jo nyere firmware, jo bedre sikkerhed og bedre drift.

Hemmelighed 8: Du kan belaste dit netværk mindre
Er du Netflix-bruger, onlinespiller eller hører du musik i høj opløsning fra musiktjenester som Spotify, så kræver det en god og stabil forbindelse til internettet. Problemet er, at mange af disse fornøjelser kan suge kraften ud af dit trådløse internet. Streaming i 4K, spillekonsoller, smarte tv'er og Sonos-systemer kræver nemlig deres del af din internetforbindelse. Ikke alene til streaming, men også til diverse opdateringer og ekstra data som musikcovers, patches og chatfunktioner.

Du kan aflaste din internetforbindelse ved at oprette et lokalt lager med film, musik, spil og fotos. Nutidens netværksforbundne lagre, også kaldet en NAS, rummer en harddisk (lagret) og fungerer som en enhed, der kobles til dit trådløse netværk og fungerer lokalt. Herfra kan du streame indhold til dine forskellige enheder, f.eks. en iPad, uden at filerne skal hentes ude på nettet.

Mange NAS-enheder har også egentlige server- og computerfunktioner komplet med indstillinger for sikkerhed og deling. Nogle af dem anvender iTunes som brugerflade, så du får et nemt overblik over lagerets film og musik. Andre kan kobles til en enhed, for eksempel en spillekonsol, og så kan du hente musikken derfra og sende den via din konsol ud i surround-anlægget.

En af de største ulemper ved at anvende en NAS på denne måde er tiden, du skal bruge på at fylde den op. Film, musik, fotos og andet materiale skal rippes (kopieres) og lægges på din NAS. Det kan tage mange timer, alt efter hvor meget der skal kopieres. Omvendt er en NAS en god mulighed for backup af dine filer og af hele dit system.

Hemmelighed 9: Din router har en hjemmeside
Du kan justere din routers indstillinger ved at bruge dens ip-adresse eller ”side” på nettet. Når du indtaster adressen i en browser, får du adgang til sikkerhedsindstillingerne (kryptering), dual band-funktionen (2,4 GHz/5 GHz) og mulighed for at skifte mellem de normalt 13 kanaler. Det sidste er smart, hvis du bor tæt op ad andres routere, og de benytter samme kanal, som du gør. Du finder ip-adresse i manualen til din router eller på selve routeren. Adressen hedder noget i retningen af 192.168.1.1. Din pc kan også finde ip-adressen for dig. Gå ind i Kommandoprompten (CMD), og tast ”ipconfig”. Du finder adressen under punktet Default Gateway.

På din routers ip-adresse eller ”hjemmeside” kan du optimere indstillingerne. Her skifter vi kanal for 2,4 GHz-båndet, da flere naboer bruger samme bånd, og det giver ”klumper” i forbindelsen. På din routers ip-adresse eller ”hjemmeside” kan du optimere indstillingerne. Her skifter vi kanal for 2,4 GHz-båndet, da flere naboer bruger samme bånd, og det giver ”klumper” i forbindelsen.

Hemmelighed 10: Pc’ens netkort er udtjent (måske)
Du bør skifte computerens netværkskort, hvis det er sakket bagud, men undersøg først, hvad du skal bruge. Der findes kort til henholdsvis kablet (ethernet) og trådløs net, og kort til Mbit- og Gbit-forbindelser, og du kan ikke regne med, at nye computere automatisk leveres med de hurtigste og nyeste kort. Uanset hvad, skal du vælge et netværkskort med PCI Express og med den optimale forbindelse, som din router understøtter.

En anden mulighed, hvis du har en trådløs internetforbindelse, er en USB-dongle med indbygget trådløst netværkskort. Så er du fri for at åbne din maskine og selv begynde at rode rundt mellem de forskellige kort (netværkskort, grafikkort), som sidder i dit bundkort.

Hemmelighed 11: Routeren skal matche jeres behov
Er I en stor familie med et konstant højt behov, skal routeren afspejle det. Er jeres internet hurtigt, for eksempel i Gbit- og fiberklassen, bør routeren understøtte disse forbindelser, og er I fordelt over en større bolig, skal den have en stabil og ordentlig trådløs rækkevidde, så alle får gavn af den. I mindre husstande med et mindre behov er en ældre router med mindre rækkevidde ok, men det er dumt at betale for et hurtigt net, hvis routeren ikke kan håndtere det.

De fleste kan nok klare sig med mindre, men er du onlinespiller eller vil streame problemfrit i 4K, så er ASUS' RTAC5300 en af de stærkeste i klassen. Den har otte antenner og håndterer hastigheder op over 2 Gbps. De fleste kan nok klare sig med mindre, men er du onlinespiller eller vil streame problemfrit i 4K, så er ASUS' RTAC5300 en af de stærkeste i klassen. Den har otte antenner og håndterer hastigheder op over 2 Gbps.