Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan beskytter du din smartphone

Vi bruger vores smartphones mere og mere som en computer. Det gør os sårbare, for de er ofte åbne og helt uden beskyttelse. Sikkerhedsvirksomheden BullGuard giver tips og gode råd til den almindelige smartphone-bruger.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er i den seneste tid blevet påvist, at sikkerheden på smartphones er nærmest ikke-eksisterende. En brugerundersøgelse udført af BullGuard i maj 2011 viste også, at kun otte procent har installeret sikkerhedssoftware på deres telefon. I forlængelse af det har BullGuard udarbejdet fem gode råd til den almindelige mobilbruger.

1. Beskyt adgangen til din telefon med passwords og pinkoder. Mange benytter ikke PIN-koder og passwords til deres mobiltelefoner, da de finder det besværligt og tidskrævende. I virkeligheden gør man sig selv en bjørnetjeneste, for det er den letteste og hurtigste måde at øge sikkerheden væsentligt.

2. Få et sikkerhedsprogram. Der findes ikke mange sikkerhedsprogrammer til smartphones, men det er vigtigt at have software, der beskytter telefonen, hvis man benytter telefonen til noget som involverer personlige oplysninger. Vi har testet en stak af de nyeste – læs stortesten af sikkerhed til mobilen her.

3. Tænk dig om, når du downloader apps. Hvem er afsenderen, hvilke rettigheder og handlinger ønsker applikationen at gøre brug af? Kort sagt: Man skal bruge sin sunde fornuft.

4. Lad være med at bruge offentlige og åbne trådløse netværk. Vær især opmærksom på navnet på netværket, og vær sikker på, at det er sat rigtigt op. Tyve vil ofte forsøge at efterligne et almindeligt navn som TDCAben eller TeliaFree. Det lyder sikkert, men der kan let sidde en ondsindet bruger forklædt som en legitim service. Hvis du er i tvivl, så spørg hellere cafeen, hotellet eller baren,hvordan deres hotspots er sat op.

5. Hvis du går online, når du ikke er hjemme, så lad være med at foretage dig ting som at gå i banken, indtaste passwords, online-betalinger og lignende. Selvom du bruger et trådløst netværk, som du er fortrolig med, bør du undgå aktiviteter som banktransaktioner, online betalinger, indtastning af adgangskoder og brugernavne. Der kan stadig være risiko for angreb. Man ved aldrig, hvem der kigger med på åbne netværk.

Banditterne følger med over på mobilen

Mobilsikkerhed og sikkerhed på en computer handler på mange områder om det samme: Vi skal både have et sikkerhedsprogram og bruge sund fornuft. En tommelfingerregel i forhold til mobilsikkerhed er, at man bør være ekstra opmærksom, når man downloader applikationer fra Android Markets. Applikationerne til Googles platform bliver nemlig ikke sikkerhedsgodkendt inden de lægges ud til brugerne, sådan som iPhone- og Symbian-applikationer bliver det.

”Mængden af malware til computere er steget og steget. Nu ser vi det samme ske på smartphones og tablets, hvilket er ganske naturligt. Vi bruger vores mobiltelefoner til præcist det samme som laptoppen. Forskellen er bare, at vores mobiltelefon er som en bank uden lås og alarmer, hvilket gør mobilen til en yderst attraktiv platform for netbanditterne ”, siger Claus Villumsen, CTO og sikkerhedsekspert hosBullGuard. “Vi fraråder al indkøb og omgang med personlige oplysninger på smartphones, hvis man ikke har et sikkerhedsprogram. Vi skal lære at have den same sikkerhed på vores smartphone, som vi har på vores computer”.

Ifølge Juniper Global Threat Center, førende mobilsikkerhedsekspert, steg malware-forekomster i smartphones i 2010 med hele 250 %. En rapport fra SANS, fra 2010, viser at tyve procent af de smartphones, som har installeret sikkerhedssoftware er inficeret, og 61 procent af den malware, som ligger på telefonerne er spyware.

Spyware overvåger alle former for trafik til og fra telefonen. Overvågningen er i sig selv ikke farlig, men informationerne som spywaren indsamler, kan sælges videre og dermed kan kriminelle få adgang til brugernavne og passwords.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere