Sådan beskytter du dig selv på Facebook

Sådan beskytter du dig selv på Facebook

EmailFacebookLinkedInTwitterDeliciousGoogle+PinterestDel

Har du styr på dine Facebook-rettigheder? Kan billedet du uploader af din niece havne i hænderne på de forkerte? Og deler du dine oplysninger med flere, end du egentlig ønsker?

Facebook kan være en sjov og nem måde at holde kontakten med sine venner og familie. Men du kan også komme til at dele billeder og andre informationer med mange flere, end du egentlig er klar over.

Derfor vil IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-virksomheden www.anytech365.com give dig en række råd til, hvordan du bedst muligt beskytter dig selv og dit privatliv på Facebook.

Opret lister med dine venner

Overvej hvem du har lyst til, der skal se de billeder, du oploader på Facebook. Ved at oprette lister har du mulighed for selv at bestemme hvem af dine venner, der skal have adgang til det indhold, du deler. Du er måske venner med nogen, som du ikke nødvendigvis ønsker at dele alt med.

Gå ind på din personlige profil og klik på ”Venner” for at få din venneliste frem. Her kan du føje hver enkelt ven til en liste, hvor du har valgmulighederne ”Nære venner” og ”Bekendte”. Men ved at klikke på ”Føj til en anden liste” kan du vælge ”Ny liste”, hvor du skal indtaste et navn. Det kan for eksempel være Familie eller Håndboldklubben.

Vælg hvem der kan se dine opslag

Når du har inddelt dine venner i lister og skal til at poste et opslag, klikker du på pilen, som er til venstre for ”Slå op”. Her vælger du, hvem du ønsker at dele dit opslag med. Det kan selvfølgelig være forskelligt, hvem du vil dele dit indhold med, men det ændrer du nemt og hurtigt fra gang til gang.

Vær opmærksom på deling af billeder

Facebook har forbeholdt sig retten til alle de billeder, du lægger på det sociale medie. Men idet du fjerner et billede fra din Facebook-konto, har Facebook ikke længere rettigheder til billedet. Vær derfor ekstra opmærksom på, hvad du uploader, for selvom du går ind og sletter et af dine billeder – så kan Facebook stadigvæk have retten til billedet, hvis det fx er blevet delt af dine venner. For at rettigheden skal forsvinde helt, skal de venner der har delt billedet, slette det.

Forhåndsgodkendelse af tags

Hvis du vil være sikker på ikke at blive tagget i upassende billeder af dine venner på Facebook, kan du ændre det i dine privatindstillinger. Du går ind i ”Tidslinje og tagging” hvorefter du kan redigere indstillingerne og aktivere ”tag-gennemgang”. Herefter vil du få en notifikation, hver gang dine venner tagger dig på Facebook, hvor du så kan vælge om opslaget må vises på din tidslinje eller ej, forklarer Janus R. Nielsen.

Tænk efter en ekstra gang før du tagger andre

Det er ikke alle, der ønsker at blive identificeret på de sociale medier. Så undlad at lægge oplysninger og billeder af andre på Facebook, medmindre de har givet dig lov til det. Det er i øvrigt en god idé regelmæssigt at slette billeder og informationer, der ikke længere er aktuelle.

Del denne