Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så meget kvalitet giver de nye top-tv’er

Går du efter ultimativ billedkvalitet, eller vil du bare tjekke, hvordan trenden er i den øvre ende af tv-segmentet for at se, hvad billig-tv’erne snart kan, så skal du nærlæse denne test.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her tager vi pulsen på den øvre del af tv-markedet med en test af tre spændende nyheder. Selvom du måske ikke er parat til at ofre 15.000-20.000 kroner på et ”husalter” i størrelsen 55-58”, er det værd at nærlæse testen, for det som de dyre tv’er kan i dag, siver ned til de mere prisoverkommelige modeller i løbet af et par år.

Trenden i den høje ende er klokkeklar: 4K-opløsning er blevet standard, billedkvaliteten er ikke bare bedre, den får et ordentligt løft, og smart-tv-delen er prioriteret meget højt, både hvad angår hastighed og funktioner.

Det er vi glade for. Mange af os har nemlig gennemlevet dette scenarie, når der er smart-tv-funktioner, som skal aktiveres: Det tager lang tid at starte op uanset, om det er en app til Netflix, Eurosport eller noget helt tredje, og i det hele taget virker tv’et noget sløvt i det. Sådan er det ikke med de tre tv’er vi tester her. De har tydeligvis fået bedre processorer, så de er langt kvikkere til alt det, som har med de smarte funktioner at gøre.

At billedkvaliteten har fået et markant løft, skyldes uden tvivl, at 4K-teknologien har haft et par år, hvor producenterne har kunnet modne konceptet. Det ses især ved opskalering af et almindeligt tv-signal, som jo endnu ikke er i 4K-opløsning.

Processor skal det hele
Processoren er ligesom i computere blevet en central del af et tv. Den skal ikke kun håndtere smart-tv-funktionerne og det tilhørende styre-system, men også assistere de billedforbedrende kredsløb.

I langt de fleste tilfælde skal denne processor kunne forbedre billedet ud fra informationer i en kæmpe database, hvor den sammenligner det faktiske billede med idealbilleder. Samtidig skal tv’et kunne opskalere et lavere opløst signal til 4K, hvilket indebærer, at processoren skal indsætte de billedpunkter, signalet ikke rummer. Og der skal den altså gætte rigtigt, for ellers bliver billedet ikke særlig pænt.

Styresystemet er omdrejningspunktet i et moderne tv, for vi ønsker at kunne streame, surfe og tilslutte alle vores mobile enheder til tv’et. Derfor fortsætter den trend, vi allerede så i 2015-modellerne: At fremtidens tv er baseret på styresystemer, vi kender fra computer-industrien.

Således står der Android, Firefox og lignende på kasserne, du får hjem i fremtiden. Og trykker du på smart-tv-knappen vil du kunne genkende meget af designet, opsætningen og funktionen fra de systemer, du er vant til på tablets og smartphones. Så integrationen mellem tv- og it-verdenen fortsætter med uformindsket styrke. Inden længe er alle grænser ophævet. 

Kom tæt på for at opleve den høje opløsning
Den ultrahøje 4K-opløsning er ved at udkonkurrere full HD. Og alle tv’erne i denne test har 4K-skærm. Heldigvis har de også en ret stor skærm, for hvis skærmen er for lille, og du sidder for langt væk, kan du ikke se forskel på full HD og 4K. Med en skærmdiameter på mellem 55” og 60” som i denne test kan du få fuldt udbytte af den finkornede 4K-opløsning, når du befinder dig maksimalt 100-110 cm fra skærmen. Hvis du foretrækker at sidde 200 cm fra skærmen, får du ikke fuldt udbytte af en 4K-skærm, før den er over 100" stor.