Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Så meget bærbar får du for under 4000 kroner

Du har måske slet ikke brug for en bærbar computer med en overflod af hestekræfter, så hvorfor ikke spare en masse penge og kigge på budgetprisklassen mellem 3000 og 4000 kroner, før du køber ny computer?.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du har måske ikke det store behov for at kunne håndtere grafik, redigere videoer eller kaste dig ud i heftige action-spil. Eller du skal måske bare have en supplerende computer, som du nemt kan have med til møder, i sommerhus, i skole – uden at den skal kunne yde som en workstation. Så skal du måske kigge på prisklassen lige under de 4000 kroner, næste gang du køber bærbar pc.

Læs også: 7 sikre råd før du køber en budget-bærbar

Her kan du få både små og ultrabærbare computere eller velvoksne modeller med fuldt tastatur og stor skærm. Og de er ikke fyldt med varm luft, men kan rent faktisk bruges til noget.

Ydelsen er dog den billige computers akilleshæl. Du får ikke en processor fra øverste hylde, ej heller den nyeste skærmeteknologi med gispende høj opløsning. Til gengæld skal du ikke betale for funktioner og ydelse, du måske alligevel ikke har behov for.

Læs også: Gør computeren bedre med tilbehør

Langsomt er blevet hurtigt
En billig bærbar anno 2016 er slet ikke så ringe afslører vores test. For selvom der ikke står Intel Core i7 eller en anden topprocessor på menuen, så er de nyeste prisbillige og mindre kraftige processorer ikke langsomme. Hele niveauet er løftet betragteligt de seneste år.

Billige computere er nu virkelig hurtige set i forhold til niveauet for en håndfuld år siden. En tablet eller smartphone er langt ringere talknuserydelse end selv den billigste bærbare på markedet.

På et enkelt punkt har de billige bærbare dog ikke løftet sig de senere år – og her er de dårligere end tablets og smartphones i den høje ende: Du får ikke en særlig høj chassis-kvalitet.

Luksusfornemmelsen udebliver, og holdbarheden er generelt lavere end for dyrere maskiner. Desuden har tastatur og skærm ikke samme kvalitet – især det første kan have betydning, hvis du skal skrive meget. Skærmene i testen er heller ikke i full HD.

Der har været gjort mange forsøg på at udvikle billige bærbare computere. Det måske mest seriøse lige nu er maskiner baseret på Googles Chrome-styresystem. Der var masser af ”hype”, da de første maskiner blev lanceret, og selvom begejstringen er dæmpet noget, lever dette Windows-alternativ stadig, og vi har en enkelt maskine med i denne test.

Chrome er et skybaseret styresystem. En Chrome-computer uden netforbindelse er derfor ret handicappet. Den starter straks, nærmest som en tablet. Til gengæld er programudvalg og ydelse ikke på niveau med en Windows-pc.

Også billige pc’er fås i tidens lækre design. Chassis- og tastaturkvalitet er dog ikke altid af helt samme klasse som i højere prislag. Også billige pc’er fås i tidens lækre design. Chassis- og tastaturkvalitet er dog ikke altid af helt samme klasse som i højere prislag.

Men det er rart med et alternativ, som kan gøre udvalget i de billige prisklasser lidt større. For her er der langt fra ligeså meget at vælge imellem som højere oppe på prisskalaen. Udvalget af producenter er begrænset. Kun nogle af de dominerende mærkevarer går seriøst ind i billigmarkedet. Apple er naturligvis helt fraværende, og danske specialproducenter har heller ikke råd til at lege med.

Forskellen ligger i ydelsen
Pc’ers prisforskel skyldes blandt andet ”motorkraften”. Her sammenligner vi gennemsnittet for en PC Mark Pro-måling af pc’er i prisklassen 9000-10.000 kroner – testet i nr. 1 – med gennemsnitsmålingen for pc’erne i denne test. Jo højere tallet er, des hurtigere er computeren.

PC Mark Pro-måling
Pc’er til 9000-10.000 kr.    4893
Pc’er til 3000-4000 kr.    2278